Читај ми!

Траг: Јека са Зебрњака

У одлучујућим борбама за ослобађање српских земаља од Тураке, јесењих дана 1912. године, Србија је мобилисала 400 хиљада војника што је износило 14 одсто укупног становништва.

Пример Дрмна, крај Пожаревца, чијих је свих 67 мобилисаних сељана погинуло у Првој чети Прве српске армије у Кумановској бици сведочи о тој жртви за ослобођење.

А данашњи изглед и стање спомен-костурнице на Зебрњаку изгинулима у Првом балканском рату, говори о вековном нехату и непоштовању тих чињеница.

Да ли је стогодишњица борби довољно добар повод за више пажње, пијетета и, евентуалну обнову порушеног споменика поред Куманова?

У свом првобитном стању он је, са кулом од 48 метара и светионицима на врху, подигнут у част и славу погинулих ратника под командом престолонаследника Александра Карађорђевића, био најграндиозније спомен-обележје у Краљевини Југославији.

Аутор Новица Савић, уредник Љубисав Алексић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 23. дец 2011, 22:21) - anonymous [нерегистровани]

заборав

Питам се за ког су се борили наши преци када се овако односимо према њиховим костима данас?

(четвртак, 10. нов 2011, 17:55) - захвалан [нерегистровани]

слава српских херојима

Вечна слава нашим славним прецима. Држава Србија мора да обнови овај споменик!

(недеља, 06. нов 2011, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

зебрњак

Споменик на Зебрњаку су за време 2.светског рата срушили Бугари, наши "савезници" из балканских ратова.Ред би био, да ова сада чланица Европске уније, и обнови споменик. Могла би и Турска, јет смо се тада заједно са Бугарима борили против турске Вардарске армије на том месту.Турци су сада јако дарежљиви.

(четвртак, 03. нов 2011, 04:16) - Jagodinac [нерегистровани]

komentar

Za vreme diktatora Josipa Broza su mi na nos izlazile priche i predavanja o Dunavskom keju, 1915, 1914, Majoru Gavrilovichu, Tekerishu, Kolubari, Drini, Kajmakchalanu, Ceru, Solunskom frontu, 1300 Kaplara, Plavoj grobnici....Koliko se danas u skoli uchi o svemu tome?

(среда, 02. нов 2011, 10:06) - Milan [нерегистровани]

Срамота

Нека, живео нам Јосип Броз..и даље нека га славимо и бивамо опчињени њиме. А ове јунаке, честите људе, који су давали животу борби против завојевача, заборавимо....као што смо све честите ствари заборавили.