Траг: Капија слободе

Више од 40 хиљада српских војника погинуло је или рањено током првог покушаја пробоја Солунског фронта, јесењих дана 1916. године

Најжешће борбе вођене су против бугарских јединица на планини Ниџе у близини Битоља, за освајање две и по хиљаде метара високог планинског масива Кајмакчалан.

Ту стратешку тачку српски војници звали су - Капија слободе.

Емисија "Траг: Капија слободе" реконструише јуначку борбу српске војске али и упозорава на тежак заборав који полако прекрива спомен комплекс на Кајмакчалану и његове хероје.

Аутор: Новица Савић
Уредник: Љубисав Алексић.

 

 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. нов 2011, 04:55) - Jagodinac [нерегистровани]

Odgovor

Na zhalost Srbi kao da se hvale brojem svojih poginulih vojnika. Shto je pogibija vecha to je pobeda slavnija. Na zhalost opet Srbi nikada nisu shvatili da je bolje bitke dobiti ne slavno uz minimalan broj poginulih. Sve ove zrtve su bile uzalud jer nove generacije Srba nisu znale da cene slobodu koju su im ovi junaci doneli na bajonetima. Kumanovo nije u Srbiji kao shto nisu mnoga mesta gde su srpski vojnici krvarili i umirali.

(петак, 28. окт 2011, 04:57) - anonymous [нерегистровани]

slava i hvala

Moj pradeda, po ocu, Cedomir C Simonovic ucestvovao je u proboju Solunskog fronta i vratio se kuci ziv ali ne i zdrav. Nakon nekoliko meseci po povratku u svoje rodno mesto ispustio je svoju plemenitu dusu.Njegov vojnicki sanduk i dan danas krasi nasu porodicnu kucu u kojoj nazalost vise niko aktivno ne zivi.
Slamka u vihorove ali nasi junaci ne smeju biti zaboravljeni.

(петак, 28. окт 2011, 02:44) - Vuk [нерегистровани]

Nikolic

Hvala rts-u na ovoj emisiji. Zaista je tuzno videti kako ovaj vazan spomenik istorije propada.

(четвртак, 27. окт 2011, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

slava i hvala

Moj pradeda po majci Milutin Jovanovic je dva puta ranjen na Kajmakcalanu i preziveo,ono sto se ja njega secam je starina sa dugackim brkovima i izguzvanim licem.Njegova prica o proboju Kajmakcalana cini mi se nikada nije zavrsena jer kad je dolazio do grmljave topova i mraka od silnog dima i prasine koji bi prekrili koliko oko vidi tu je zaista gubio na trenutak vezu sa stvarnoscu.Rat je zig koji nikada ne nestane.Nikada se ne ponovilo .