Вече Брајана де Палме

Несаломиви

Филмски маратон контроверзног америчког редитеља Брајана де Палме, мајстора трилера и еротичних хорора. Ауторско вече почиње филмом "Несаломиви", следе "Мисија на Марс" и "Обучена да убије".

По сценарију Дејвида Мемета и уз музику Енија Мориконеа, уз пуно слободе, Де Палма интерпретира стару причу о сукобу гангстера Ал Капонеа (Роберт Де Ниро) и полицајца Елиота Неса (Кевин Костнер).

Прохибиција је у САД довела до таласа организованог криминала, двадесетих и тридесетих година. Многе банде кријумчаре огромне количине алкохола и постају енормно богате.

Највећи проблем је Чикаго, где вођа највеће криминалне организације Ал Капоне продаје нискоквалитетни алкохол по високим ценама. Агент министарства финансија Елиот Нес ангажован је да поведе рат против Капонеа и његовог "царства".

Пошто прве рације пропадају због корумпираних полицајаца, Нес моли за помоћ непоткупљивог полицајца, пореклом из Ирске, који га саветује да окупи екипу састављену од студената полицијске академије како би се осигурали да их нико неће одати Капонеу.

Прву рацију обављају у локалној пошти, у чијем се складишту држи алкохол. Складиште остаје недирнуто, како не би испровоцирали Капонеа и његову организацију. Рација успева без иједног убијеног.

Током рације на канадској граници, Нес хапси једног од Капонеових рачуновођа, Џорџа и успева да га убеди да му преда доказе против Капонеа. Међутим, ни то није дуго потрајало. Џорџ се отима контроли и убија два инспектора.

Ситуација не иде на руку истражитељима, али после пуно среће и посвећености свом послу, долазе до крунских доказа у поступку против Капонеа, односно до сарадника који је спреман да, због проневерених 1,3 милиона долара сведочи пред судом против Капонеа и отера га у затвор на 11-годишњу робију.

Критичари оцењују да је Де Палма снимио филм Несаломиви у покушају да поврати нарушено поверење продуцената, после многих оптужби због истанчаног воајерског приступа.

У наставку ауторске вечери, погледајте филмове Мисија на Марс и Обучена да убије.

Кинематографија Брајана де Палме

Први класични Де Палмин трилер/хорор јесте филм Сестре (1973), филм у којем редитељ уводи већину својих препознатљивих мотива: воајерску камеру, дуге кадрове, добре/лоше двојнике, окрутне сцене убистава.

Највећи комерцијални и критички успех постала је Carrie (1976), прича о неуротичној девојци с телекинетичким моћима.

Следи The Fury (1978), необична мешавина хорора, научне фантастике, шпијунског филма и драме. То је још једна прича о телекинетичким моћима, овај пут смештена у шпијунски миље, а филм је имао доста звезда попут Кирка Дагласа.

Де Палма, 1981. године, ради трилер Пуцањ није брисан. Већ две године касније, 1983. снима Лице с ожиљком, римејк гангстерског хита који је сада смештен у Мајами, пун кубанских избеглица и криминалаца.

Причу о кријумчарењу кокаина написао је Оливер Стоун. Окрутно насиље и псовке донели су филму различите критике, али је свеједно филм постао класик осамдесетих.

Оптужбе за порнографију

Body double (1984) је најексплицитнији приказ воајеристичког стила Де Палме који му је у мејнстрим медијима зарадио и оптужбу за порнографију.

Следећи филм је филм Жртве рата (1984) о америчким ратним злочинима у Вијетнаму. Иако је у претходном филму заслужан за откриће Кевина Костнера, у овом је промовисао Шона Пена.

Критичке похвале Де Палми враћа Карлитов начин (1993), још један гангстерски класик у којем је Ал Паћино клише искусног гангстера. Бројни часописи прогласили су тај филм једним од најбољих током деведесетих година.

Параноична шпијунска акција Немогућа мисија (1996) јесте највећи Де Палмин комерцијални хит који је многе натерао на размишљање шта би било да се Де Палма, као мајстор напетих и визуелних сцена, више посветио снимању акционих филмова.

Уместо тога, Де Палма наставља да снима трилере и ради Змијске очи (1998). Каснија Де Палмина остварења Фатална жена и Мисија на Марс, поделила су критичаре, а један круг обожаватеља сматра их ремек-делима.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. окт 2010, 17:26) - Johhny Boy [нерегистровани]

Lice sa Oziljko,

Pustite Lice sa Oziljkom!