Браћа по оружју

Сваке суботе одмах после филма у 21.30 гледаоци РТС-а биће у прилици да погледају десетоделну мини-серију "Браћа по оружју" из продукције Ејч-Би-О. Реч је о епском ТВ остварењу иза којег као продуценти стоје Стивен Спилберг и Том Хенкс.

Реч је о серији која у центру пажње има чету Е, елитну падобранску јединицу која се борила током Другог светског рата. Њу су сачињавали обични момци, који су прошли кроз највећи конфликт у историји. Док су очи света биле упрте у њих, они су могли да се ослоне само једни на друге. Само на РТС-у гледаоци ће моћи да виде истиниту причу о америчким падобраницма чији су невероватни подвизи током Другог светског рата стварали историју каквом је данас познајемо.

Ово ТВ остврење настало је према књизи Стивена И. Емброуза у којој је описана истинита прича о америчкој падобранској елитој јединици која се борила током Другог светског рата. Емборуз је податке за књигу сакупљао из интервјуа са преживелима, али и ишчитавајући бројне дневнике и писма војника. Почевши од 1942. године када су у Џорџији прошли кроз ригорозни камп за тренинг, преко искрцавања у Француску током "дана Д", учествовања у борбама против нациста у Бастоњу и хватању Хитлра 1945. године. Свака од десет једносатних еипизода почиње сведочењима ратних ветерана чије се речи претапају у драму која се фокусира на кључне моменте у историји постојања чете Е.

Ова епска прича о храбрости, пожртвовању, саборништву и херојству и, како поручују из куће Ејч-Би-О, најважнији је оригинални ТВ пројекат из њихове продукције. Како се могло очекивати од сарадње Хенкс-Спилберг, све у овој серији је првокласно, почевши од 1.100 ари великог терена за снимање на Хатфилд аеродрому близу Лондона (на истој овој локацији је Спилберг снимао "Спасавајући редова Рајана"), преко аутентичних костима и оружја, па све до војног кампа који су војници прошли пре снимања.

Улоге тумаче Кирк Акеведо ("Оз"), Дејвид Швимер ("Пријатељи"), Џими Фелон ("Суботом увече уживо"), Колин Хенкс ("Розвел"), Дејмиан Луис, Нил Макдоноу и Дони Валберг.

Као извршни продуценти потписују се Том Хенкс и Стивен Спилберг, а на свакој од епизода радили су многи врхунски режисери и сценаристи данашњице, уз Стивена Емброуза, који је уз Тонија Тоа и Герија Гоцмана био извршни ко-продуцент. Међу редитељима који су радили на овој серији налазе се и Дејвид Френкел ("Љубав у Мајамију"), Том Хенкс ("То што радиш"), Дејвид Лиленд ("Волео бих да си овде"), Ричард Лонкрејн ("Ричард ИИИ" са Ијаном Макелеонм у главној улози), Дејвид Натер, Фил Алден Робинсон ("Поље снова").

ВАЖНИ ПОДАЦИ

Снимање ове епске мини-серије трајало је три године и потрошено је више од 120 милиона долара. Примарна места за снимање била су на 1.100 хектара површине, близу Хатефилда у Енглеској. Село изграђено на 12 хектара стално је модификовано да би се дочарала атмосфера 11 различитих европских градова.

- Ова мини-серија има пет пута већу продукцију од оне којом смо располагали снимајући "Спашавајући редова Рајана". Снимали смо у Алдбурну и Апотерију у Енглеској, али и у Француској, Нормандији, Холандији. Локација направљена за снимање ове серије на 1.100 хектара је првокласна и идеална за оживљавање духа прошлости. Користили смо најновију генерацију компјутерски генерисанних ефеката која до тада није била коришћена, изјавио је Том Хенкс.

До тренутка када је завршено снимање треће еписоде серије, одељење за специјалне ефекте већ је искористило више пиротехнике него што је коришћено у филму "Спашавње редова Рајана".

Костимографи су израдили 2.000 америчких и немачких униформи, укључујући и 500 пари падобранских одела. Сашивено је више од 1.200 костима за глумце који су тумачили цивиле. Више од 10.000 статиста било је ангажовано за потребе серије. Међу њима је било чак 500 улога са текстом.

Старији војни консултант, капетан Дејл Деј био је надзорник на снимању како би се што верније приказао дух тог времена. Уз то, он је био надзорник ригорозног десетодневног војног кампа који су прошли сви глумци. Између осталог, 18 сати дневно било је испуњено физичким тренинзима и војним маневрима.

- Идеја је била да, када почну да портретишу неког војника, када им режисер да упутство да изгледају уморно или уплашено, глумци могу да се ослоне на реално искуство. Јер, пролазећи кроз обуку, они су могли да разумеју шта исцрпљеност и страх значе за неког војника. Желео сам да им пружим могућност да знају такве ствари, а то једноставно није могуће другачије осим да их ставим у реалну ситуацију.

Да би што боље научили стил искакања из авиона карактеристичан за четрдесете године прошлог века, глумци су морали да тренирају скакање из авиона са висине од 122 метра.

 

број коментара 27 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. апр 2011, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

h

Band of Brothers!

(понедељак, 29. мар 2010, 17:18) - anonymous [нерегистровани]

hhh

naj serija na svijetu

(среда, 27. јан 2010, 19:19) - Ana [нерегистровани]

super

Serija je super, kada se završi prikazivanje mogli biste ponovo da je reprizirate

(недеља, 17. јан 2010, 21:43) - aleks@ [нерегистровани]

za rts

serija je extra samo bolje da pustate nesto domace vikendom.hvaLA

(недеља, 17. јан 2010, 21:41) - mara-b.b. [нерегистровани]

braca po oruzju

serija je ekstra.samo ako moze malo ranije

(четвртак, 14. јан 2010, 18:13) - maric [нерегистровани]

znam ja

al necu da ti kazem

(четвртак, 10. дец 2009, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

bravo rts

ne mogu, a da ne pohvalim kvalitet programa rts-a ,porast/veliki/ objektivnosti iaktuelnost tema. Svaka cast .nijejednom nisam zazalio placanje pretplate. Zelim vam dalji uspeh i samo tako nastavite.

(субота, 11. јул 2009, 16:29) - ognjen [нерегистровани]

oskar

mislim da bi ova serija trebala da dobije 10000... oskara

(петак, 29. мај 2009, 16:15) - Milan NS [нерегистровани]

@ Milan

Band of Brothers, a evo ga i link http://www.imdb.com/title/tt0185906/

(недеља, 24. мај 2009, 01:34) - Milan [нерегистровани]

ORIGINALNI NASLOV

Odlicna serija!
Jel' zna neko koji je Originalni Naslov Serijala, bicu mu zahvalan!!

Pozdrav!!