Славко Ћурувија: Кад режим стреља

На десетогодишњицу убиства новинара Славка Ћурувије РТС емитује документарни филм "Славко Ћурувија: Кад режим стреља" који кроз хронологију и анализу догађаја који су претходили убиству покушава да донесе одговоре на питања зашто и како је Ћурувија убијен.

Неколико месеци пред убиство, средином 1998. године, Славко Ћурувија у својим новинама "Дневном телеграфу" и "Европљанину" почиње отворено да пише против режима. Прекида се некадашње познанство и "дил" са Мирјаном Марковић, а као одговор режима следе драконске новчане казне и на крају казна од пет месеци затвора.

Почиње бомбардовање Југославије. "Политика експрес" 5.априла 1999. године објављује текст "Ћурувија дочекао бомбе" у којем власника Дневног телеграфа означава као издајника.

Славко из власти добија информацију да је у питању грешка која се више неће поновити. Одлучује да остане у земљи. Неколико дана касније, на Ускрс, усред бела дана, пред својом кућом, док је држао жену за руку, Ћурувија је брутално убијен.

Емисија "Славко Ћурувија: Кад режим стреља" доноси реконструксцију догађаја који су се одиграли 11. априла 1999. године.

О догађајима који су претходилу убиству сведоче Бранка Прпа, Јелена Ћурувија, Александар Тијанић, Драган Бујошевић, Љиљана Смајловић, Вук Драшковић.

О убиству, наручиоцима и доказима говоре Божо Прелевић, Рајко Даниловић, Владимир Божовић, Тома Зорић.

Аутор емисије је Слађана Зарић.

Емисија је у продукцији Информативног програма, премијерно емитована 2006. године.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 18. сеп 2012, 14:36) - banjalucanin [нерегистровани]

spica

spica vam je prvoklasna, i muzika i video, gledao sam je prije nekoliko mjeseci ali je nezaboravna, naravno i reportaza je super

(уторак, 14. апр 2009, 22:18) - f.l.ijfs@online.nl [нерегистровани]

SRAMOTA.

JA zivim u HOLANDIJI gledala sam reportazu i nemogu da shatim da jos uvek posle tolikih godina nije reseno kao da to njko ne zeli ili nekom to ne odgovara verovala sam u novi rezim da ce biti drucje ali nazalost velika je sramota za zemlju i politiku.

Мерила времена Мерила времена

Аутор:
Слађана Зарић

Серијал документарних емисија „Мерила времена“ обухвата филмове о људима и догађајима који су обележили деценије које су за нама. [ детаљније ]