Да Можда Не

Здравство у Србији - систематски преглед

Хапшење више директора здравствених установа и оставка секретарке за здравство Града Београда отварају тему како је организован здравствени систем и да ли његово функционисање ометају политички утицаји, у емисији Оливере Ковачевић Да, можда, не, на Првом програму РТС-а, у петак, 30. октобра, од 22.05 говоре:

Драгана Јовановић, бивша београдска секретарка за здравство,

Јагода Јорга, професор Медицинског факултета у Београду,

Милан Димитријевић, члан Одбора за здравље Скупштине Србије.

Објављујемо истраживања јавног мњења, које је специјално за ову емисију урадио Истраживачки центар РТС-а.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(петак, 06. нов 2009, 22:41) - Ivan [нерегистровани]

kg

-Ako moze neko da odgovori koje krvne grupe najvise napada
-I sta su jeli oboleli barem tri dana ranije pre nego sto su osetili simptome

(петак, 06. нов 2009, 18:57) - Predrag Jakšić [нерегистровани]

Zloupotreba RTS-a

Ovim komentarom obraćam se Oliveri Kovačević i odgovornim urednicima RTS-a kako bih ukazao na ozbiljan propust napravljen u emisiji Da možda NE emitovanoj 30 10 2009 godine. Dovodjenjem u emisiju gledalaca kojima je omogućeno uz podršku voditeljke da iznesu na krajnje neobjektivan način niz neistina o mom radu u Zdravstvenoj stanici Rudnik ugroženo je moje lično i profesionalno dostojanstvo. U trenutku emitovanja emisije postojalo je mišljenje Sudsko Medicinskog Odbora Lekarske Komore Srbije Lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju , presude Opštinskog suda u Gornjem Milanovcu i Okružnog suda u Čačku kojima je nedvosmisleno utvrdjena neosnovanost optužbi tužilje i jednog od učesnika emisije o čemu nije bilo reči u emisiji. Sva medicinska i vanmedicinska dokumentacija korišćena u ovom sporu nalazi se u Sudu Časti Lekarske Komore za centralnu i zapadnu Srbiju U Kragujevcu i dostupna je u svakom momentu.
Obzirom na novi zakon o informisanju nadam se da ste svesni mogućih problema i da će te se potruditi da na način koji nije ponižavajući da iz toga izadjete i da ja neću morati da tražim pravni lek za ličnu satisfakciju.

Dr. Predrag Jakšić

(петак, 06. нов 2009, 16:55) - Maja [нерегистровани]

pozdravna poruka

Veliki pozdrav najboljoj voditeljki, britkog jezika. Cenim je i zato sto poticemo iz istih krajeva , i jedva cekam vecerasnju emisiju da gledam. Iako ovde kod nas u nasim krajevima nema jos registrovanih slucajeva, ali ruku na srce, ne znam ni ko bi mogao da nas registruje, jer zdravstvo u Secnju, Krajisniku, Sutjesci, Lazarevu pa i u Zrenjaninu je jos uvek u XIX veku , nadam se dobrim savetima u vecerasnjoj emisiji. Da se spreci ono sto se spreciti moze, i da se izbegne sve sto se izbeci moze.

(недеља, 01. нов 2009, 20:50) - anonymous [нерегистровани]

malo nade!

Delimicno se slazem sa vama kad nismo parlamentarni bolje da prepustimo politiku lepsem polu ,bolje ce biti kako za nasu privredu tako i drustvo , sem ako nismo ”laco” u naciji.

Uzaludno sto Srbija ima obdarene politicare, dobre politicke vizionere, strucne ekonome kao i fenomalne zdrastvene radnike kada parlamentarci nemaju kompromis bez koncesije ,kako na lokalnom planu tako u skupstini, i gde (na zalost) vlada obstrukcija iskljucivo od radikalne i naprednjacke stranke protiv proevropske politike u Srbiji.

Sa globalnog gledista srpska zdravstvena sluzba bi imala dovoljno resursa u svom budzetu cak i rezervu na raspolaganju da :finansira zdrastveno osiguranje, platu lekarskom persionalu, nabavi modernu klinicku opremu, poboljsa negu za pacijente i svede na minimum zakazanih cekanja u Srbiji.

Samo na zalost gradjani Srbije ne placaju svoj porez uredno na prihod ,sto se tice drzavnih ustanova je moguca pravna restrikcija, dok kod privatnih osiguranika drzava mora regulisati zakonski ,sledi sudski postupak, inkasiranje ,neko ce morati pod licni stecaj ali preostaje da srpski poslanici usvoje u skupstini Srbije.

Srpska zdrastvena sluzba ne finansira samo srpske klinike, bolnice , lekarski kor, nabavku medecine, zdrastvenu rehabilitaciju , leci i negu pacijenate nego snosi trosak izgubljenog zdravlja gde je zagadjena priroda, izmedju ostalog raznih ruda : bakra ,olova i cinka u Srbiji.

Zato je jucerasnja kritika ”Da mozda Ne” neosnovana protiv ministarstva zdravlja , delom sto ministarstvo zdravlja nema dovoljno novca u budzet, sto nije pravna ustanova, posluje prema budzetskoj mogucnosti i nije kasno da ministarstvo iznese pravo stanje za gradjane Srbije.

Svedski gradjani placaju tri poreze: drzavnu, komunalnu i crkvenu : na prihod, kapital i porez na promet, dva osugiranja su drzavno i privatno (i svaka ima svoj budzet) poreza je obavezna mesecno ili po zavrsetku godine, jednom godisnje deklarira se prihod, eventualno i godisnje visak poreze sopstvenik dbija nazad do 31.decembra , manjak poreze se mora platiti do 15. marta iduce godine (zakasnjenja nema) u suprotnom globa od 20 posto duga.

Smena ministra zdravlja ne menja situvaciju zdravlja nego vraca u proslost u Srbiji, bice bolje da biraci uzaludno ne bacaju svoj glas neproduktivnim politickim strankama, zato neka obrati paznju na novu registraciju stranaka (nije solidarno) podrzati dve stranke sa istim politickim ubedjenjem u Srbiji.

(субота, 31. окт 2009, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

malo nade

Samo zene u Srbiji mogu da promene nesto! Ovo je samo pocetak.. Svaka cast!

(субота, 31. окт 2009, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

Zdrastvo u Srbiji

Nemam politicki stav povodom jucerasnje teme o zdravstvu u Srbiji kao i ostavki bivse beogradske skretarke dr Dragane Jovanovic.
Karakteristicno da prisutni najvise krive
G17plus stranku za ovakvo zdrastveno stanje mada Ministarstvo zdravlja predvodi ova stranka.
Niko od prisutnih nije postavljao pitanje koliki je bio budzet srpskog zdrastvenog osiguranja, stanje bolnica ,propala klinicna oprema i koju je nasledilo sadasnje demokr. drustvo posle 5.oktobra.
Napominjem da je tada kasa zdravlja bila prazna,proslost se borio za prelaznu vlast i legalizaciju institucija umesto da je izvrsi zdrastvenu reformu i zato je kriv Vojislav Kostunica.
Pored ovi fatalnih gresaka,ipak demokratski blok uspeo da obezbedi zdrastvenu resursu, moderizira bolnice, usavrsi zdravstveni kadar i zdrastveni radnici da imaju solidnu platu u zdravstvenim ustanovama.
Ali sto se tice jucerasnje teme na RTS programu "da mozda ne" koju je predvodila Olivera Kovacevic , povodom zdrastvenog stanja i ostavke dr Dragane Jovanovic zbilja nedostaje stvarnost i bolje reci nepoznaju politicku situvaciji u svojoj zemlji.
Problem zdrastvenog osiguranja u Srbiji nije do G17plus stranke (niti nici monopol) nego sto kod nas postoji zdrastveni drzavni kao privatni sektor(dakle dva nezavisna budzeta).
Privatan budzet se zakonom finansira (moguca restriktivnost)dok je drzavni ispod svake kritike jer veliki deo osiguranika ne placa uredno svoju porezu u Srbiji.
Vecina ovih osiguranika nema zdrastveno pravo,lekare i medecinu niti mogu dobiti svoju penziju u Srbiji.
Povodom ovog pitanja (delimicno) se slazem sa bivsom beog.sekretarkom za zdravlje dr Dragane Jovanovic ali kao lokalni politar na zalost nije validna za javnu raspravu.
Zdrastveno osiguranje nije samo vizionarski problem u srpskom demokratskom drustvu, nego sto je nasa privreda siromasna od proslosti pa je cak i medjunarodni problem.
Mnoge zapadne zemlje odavno imaju socijalan problem zbog drzavnog i privatnog osiguranja.
Samo je svedska pravno regulisala zdrastveno osiguranje ,koje obuhvata drzavno i privatno osiguranje (pod uslovom)da je lekar privatne prakse ili pak klinika clan svedskog opsteg osiguranja.
Naravno svedska kraljevina je najstarija sa demokratijom ,trad. parlamentarizmom i gde vlada socijalno blagostanje i Srbi bi mogli tako imati samo da nemate stranke koji opstrujiraju biracku volju u skupstini Srbiji.
Ne kukajte na vaseg ministra zdravlja!
(субота, 31. окт 2009, 16:46) - crvenkapa [нерегистровани]

bravo

Bilo je krajnje vreme da neko progovori o zdravstvu argumentovano i razumno. Bravo za Olju, tako treba da rade novinari, a ne da budu sluge vlasti, vec advokati javnog mnenja.
CEstitke i RTS-u KOJI SE ZAISTA PONASA JAVNI SERVIS, A NE SERVIS VLADE I VLASTI.

(субота, 31. окт 2009, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka cast autorki i gostima na hrabrosti i iskrenosti!

(субота, 31. окт 2009, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

Repriza

Repriza emisije je u ponedeljak u 13.30!

(субота, 31. окт 2009, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

re repriza

Ponedeljak 13:30h moze se pogledati i na ovom sajtu ako ti internet karakteristike to dozvoljavaju.