Културни дневник

Гост "Културног дневника" је Иван Грубанов, ликовни уметник. Пројекат "Уједињене мртве нације" кустоскиње Лидије Мереник и уметника Ивана Грубанова представљаће Србију на 56. Бијеналу савремене уметности у Венецији 2015, одлучио је Стручни савет за припрему наступа Србије на Бијеналу у Венецији. Тема 56. Бијенала у Венецији је "Све будућности света".

У Београдском драмском позоришту вечерас је премијерно изведен комад "Три класе и госпођа Нушић" Владимира Ђурђевића у режији Милице Краљ. Овом представом и позориште на Крсту, прикључило се обележавању јубилеја 150 година од рођења најзначајнијег српског комедиографа Бранислава Нушића.

У Установи културе Пароброд отворена је изложба фотографија "Еротика београдских фасада" аутора Горана Мусића. Мусић нас овом изложбом између осталог подсећа да су наши неимари учили од страних и враћали се кући да примене научено, обогаћујући декоративне детаље личним печатом.

Београд на поклон за дан ослобођења добио је мурал, који треба да нас подсећа на борбу коју су прогресивне снаге водиле за остварење слободе. Овај рођендански мурал који је Удружење КУРС реализовало на фасади на улгу Палмотићеве улице и Булевара деспота Стефана, није једини са револуционарном и антифашистичком тематиком у граду.

Када за нешто не постоји рационално објашњење настаје мит. Платон је родоначелник филозофске критике митологије и истовремено један од највећих стваралаца властитих митова. Завод за издавање уџбеника објавио је књигу "Платонова филозофска митологија" проф. др. Ирине Деретић. Ова студија показује колико Платонова филозофска мисао о митовима комуницира и са савременим тренутком и колико нас учи.

Премијера комада Деликатна равнотежа Едварда Олбија са Глен Клоуз у насловној улози, са нестрпљењем се очекује 20. новембра на Бродвеју. Глен Клоуз, која је своје прве улоге остварила на позоришној сцени, добитница је три Тони награде, а на Бродвеј се враћа први пут након 1995. године.

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програм, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник, а репризира сутрадан, на Првом програму, у 12.30. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија. Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредник : Војка Пајкић Ђорђевић

Реализатор: Владимир Ђурђић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]