Читај ми!

Циклус - Милош Црњански: Маска

Поводом обележавања 120 година од рођења Милоша Црњанског, једног од најзначајнијих српских књижевника XX века, Редакција драмског и домаћег серијског програма РТС-а припремила је велики драмски циклус посвећен екранизацијама његовог књижевног стваралаштва.

У прве две недеље октобра 2013., месеца у којем је рођен Милош Црњански, сваког ће се радног дана, на Првом програму са почетком од 13.30 часова, емитовати по један наслов из богате РТС-ове продукције инспирисане његовом личношћу и делима.

Уредник циклуса је Марко Новаковић.

Улоге: Неда Спасојевић, Стево Жигон, Снежана Савић, Милан Гутовић, Марко Тодоровић, Аљоша Вучковић, Лазар Ристовски, Рената Улмански...

Писац исказује стања једне генералице која осећа да стари и њено настојање да одржи младост. Њен рођак Ћезаре воли младу глумицу Мими која му не узвраћа љубав. За време бала, у жељи да задржи младост која јој измиче, генералица ставља маску и нуди се рођаку који за њу мисли да је глумица и са њом хоће да оде...

"Гледати Неду Спасојевић као Генералицу у драми Маска значи имати пред собом доказ за тврдњу оних који кажу: има много глумаца, али мало је међу њима истинских уметника..." (из критике Олге Божичковић, "Политика", 1978.)

Адаптација: Мира Траиловић, Јован Ћирилов

Режија: Мира Траиловић

број коментара 0 Пошаљи коментар