313. - Милански едикт

"Одлучили смо да дозволимо и хришћанима и свима другима слободу избора и да следују вери којој би они желели... и да не треба апсолутно нико побијати право да следује и изабере побожност и веру хришћана."

Крајем фебруару 313. године у Милану су се састали цареви Константин и Лициније како би сагледали ситуацију насталу после обрачуна са савладарем Максенцијем. У верским питањима на састанку је постигнут договор који модерни истраживачи означавају као Милански едикт, едикт о верској толеранцији. Објављивање Миланског едикта један је од најважнијих датума у светској историји и догађај који је историју човечанства окренуо у новом смеру.

Константин Велики ће се до краја свог земаљског живота постепено приближавати Богу прихватајући све више његове циљеве и намере као своје. Божији изабраник, Константин Велики, у том тренутку најмоћнији човек на Земљи, започео је изградњу величанствене зграде хришћанске цивилизације која се већ 1700 година приближава своме циљу - савршеном друштву на Земљи. 

  

Учествују:  Проф. др Владета Јанковић; Кардинал Ђанфранко Раваси; Проф. др Ремо Качити; Проф. др Фабрицио Бисконти; Дон Франческо Браски; Епископ бачки др Иринеј; Анђело ди Берардино; Проф. др Радомир В. Поповић; др Оливер Томић; Проф. др Радивој Радић; Мр Владан Таталовић; Отац  Ђерардо Чофари  

уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста : Проф. др Радивој Радић ; редитељ: Татјана Феро

сниматељ: Васко Васовић; монтажер: Горан Мијић

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 21. јул 2013, 00:46) - Далибор [нерегистровани]

Констатације

Природно је износити констатације, али се исто тако треба и замислити над различитим темама, и када су оне у нашим очима значајне и када су мање значајне, јер се ту ради о супротностима. Некад превагне једна, некад друга, али свет, историја крију загонетке којима се ми данас неможемо приближити потпуно, већ. Зато је и недореченост саставни део садашњости, а и ова рефлексија у спони времена и датих околности, вероватно не умањује садржај, а говори о персонама и доменима знанствености. Милански едикт је знанствени догађај, на који ће се још многа поколења освртати на различите начине.

(четвртак, 28. феб 2013, 23:57) - anonymous [нерегистровани]

Сјајно

Још једна сјајна емисија.Оно о чему треба водити рачуна је преклапање изузетних документарца на ртс дигиталу,овог вансеријског серијала и исто тако више него одличне руске серије ИДИОТ.ИМА ИСУВИШЕ ПОЛИТИЧКИХ ЕМИСИЈА.Мислим да и пензионери гледају ове политичке "сеансе" са анимозитетом.

313. - 1700 година слободног хришћанства   313. - 1700 година слободног хришћанства

Аутор:
Сценарио: Проф. др Радивој Радић, историчар. Режија: Татјана Феро. Уредник серије: Божидар Николић.

Документарна серија од 14 епизода прати историју хришћанства од његовог настанка у Јудеји, догађаје у време доношења Миланског едикта све до 9. века када новонастањена словенска племена, у првом реду Срби и Хрвати у Илирику, почињу из Рима и Константинопоља да прихватају хришћанство. [ детаљније ]