313. У овом знаку ћеш победити

Историја је пуна снова и често су снови реалнији од стварности зато што имају више утицаја на стварност од реалних чињеница.

Сусрет Константина с хришћанством догађа се на бојном пољу.  Константинови биографи нам приповедају како је Константин у освит битке, 28. октобра 312. године, имао визију. Визија која се може свести на изреку: "tuto nika", „in hoc signo vinces", што значи „у овом ћеш знаку победити".

Римљани су се много више и много чешће тукли између себе него против спољашњег непријатеља. По Диоклецијановој и Максимијановој абдикацији следило је осамнаест година неслоге и пометње. Пет грађанских ратова је ојадило Царство. Константин је имао снажну интуицију, а поучен искуством свога оца Констанција, који је пре њега био император, наслућивао је обнову Римског царства. Религија је била битна свим императорима, али у овом случају та религија је била од велике важности. Тада је, следећи традицију, Константин помислио да ће му хришћански Бог, Христос помоћи да победи свог ривала, Максенција.

Константин је био спреман на ризик,  да проба и види је ли ново божанство у стању да гарантује оно што је раније гарантовала класична религија: темеље власти и њено одржавање.

Учествују: Проф. др Василис Катсарос; Проф. др Владета Јанковић; Анђело ди Берардино; Проф. др Ђовани Марија Вијан;  Академик Ненад Камби;

Проф. др Радивој Радић; Проф. др Јошко Беламарић; Проф. др Ремо Качити;

Борa Димитријевић

уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста : Проф. др Радивој Радић ; редитељ: Татјана Феро

сниматељ: Васко Васовић; монтажер: Марко Драгојевић

  

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 27. феб 2013, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

Уређивање

Подржавам да (електронски) збор корисника буде у прилици да оствари најзначајнији утицај на повећање опште користи и задовољства емитованим програмом.

(четвртак, 21. феб 2013, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

termin

E ovo je serija koja treba da ide u udarnom terminu na prvom programu u 2Oh, da se podsete oni što su zaboravili i da nauče oni što ne znaju a žive u ovoj zemlji - ko su Srbi i kako je nastala naša vera!

(среда, 20. феб 2013, 23:29) - anonymous [нерегистровани]

Ишчекивање

Серија која се гледа у једном даху.Једва чекам сутрашњу емисију.

313. - 1700 година слободног хришћанства   313. - 1700 година слободног хришћанства

Аутор:
Сценарио: Проф. др Радивој Радић, историчар. Режија: Татјана Феро. Уредник серије: Божидар Николић.

Документарна серија од 14 епизода прати историју хришћанства од његовог настанка у Јудеји, догађаје у време доношења Миланског едикта све до 9. века када новонастањена словенска племена, у првом реду Срби и Хрвати у Илирику, почињу из Рима и Константинопоља да прихватају хришћанство. [ детаљније ]