313. - Подарио сам им империју без краја

Иако најмоћнија сила античког света, Римљани су стрепели од давно најављених пророчанстава да ће њихово царство нестати у великој космичкој катаклизми.

Римски песник Вергилије, савременик цара Октавијана Августа, у свом спеву, Енејиди, написао је како се врховни бог Јупитер обраћа Венери и уверава је да више неће Римљанима одређивати никакво ни просторно, нити временско ограничење говорећи: „Подарио сам им империју без краја!" Вергилијево чувено дело објављено је после његове смрти, а Рим је назван Вечним градом - Urbis аeterna.

До седамдесетих година 1. века Римом је владала царска династија Јулијеваца-Клаудијеваца, а њен последњи изданак, цар Нерон, извршио је самоубиство. Тада су забележени први прогони хришћана које је више светина, него сама власт окривила за велики пожар у Риму. До краја 1. века владала је династија Флавијеваца који су 70. године срушили Храм у Јерусалиму и протерали Јевреје.

Међу самим раним хришћанима који су сви одреда били јеврејског порекла дошло је и пре овог догађаја до поделе због тога што је једна група прве генерације које је предводио Павле из Тарса, тврдила да хришћанин може постати свако ко прихвата Исуса и не мора се придржавати Мојсијевог закона. До коначног раздвајања доћи ће у време опсаде Јудеје када je већ омражена хришћанска заједница међу Јеврејима, одбила да учествујуе у одбрани града и Храма показујући тиме да не жели да се солидарише са својом дојучерашњом браћом по крви и вери. Јеврејски храм је престао да постоји а приношење жртава богу Јевреји су заменили учењем о својој традицији и верској историји по синагогама широм Медитерана. Малобројна хришћанска заједница сели се у Рим, у главни град царства, који постаје позорница велике драме и сукоба који су се временом заоштравали између првих генерација хришћана и царске власти.

У емисији учествују: Проф. др Радивој Радић, Исак Асијел, Епископ бачки Господин ИРИНЕЈ, Кардинал Ђанфранко Раваси, Епископ крушевачки др Давид, Проф. др дон Славко Ковачић, Др Еутерпе Марки, Проф. др Владета Јанковић.

Уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста : Проф. др Радивоје Радић; сниматељ: Васко Васовић; редитељ: Татјана Феро.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. апр 2013, 11:24) - jelena [нерегистровани]

dvd serije

Molim vas mozete li reci gde mogu da gledam ili kupim dvd o ovim serijama na engleskim titlovima?

unapred hvala

(четвртак, 04. апр 2013, 22:26) - ZARKOVAC [нерегистровани]

1 Epizoda nema

Jel mozete da postavite 1 epizodu ?

(субота, 02. мар 2013, 12:46) - pedijatrijazv@yahoo.com [нерегистровани]

RTS Rs

Emisije su izvanredne,takve rijetko vidjamo na TV.Gledala sam sve do sada prikazane i zaista mi se svidjaju.Mislim da bi mogle biti reprizirane više puta,i da su trebale biti prikazivane u boljem terminu.

(понедељак, 28. јан 2013, 13:35) - Ranko [нерегистровани]

Slazeme se

Zaista se slazem u potpunosti sa zahtevima za online i za reprizu i za bolji termin .

(понедељак, 28. јан 2013, 12:00) - Sonja [нерегистровани]

Repriza

Kad ima repriza ove emisije?
Molim Vas da stavite termin za ovu predivnu emisiju u neko normalno vreme, izbacite Bolji zivot u 16h i tad pustite, pa ko jos moze da gleda u 11h sem penzionera?! Ljudi su na poslu a deca u skoli... Gori termin nije mogao biti... Takodje ako vec ne mozete da menjate termin, makad postavite emisiju na sajt da mozemo online da pogledamo.

Hvala unapred

(петак, 25. јан 2013, 08:21) - ЖЖељко [нерегистровани]

Наставак рађања европске културе

Успешан приказ како се велики покрети у историји, овде добрим делом на нашим просторима, рађају не сукцесивно, већ упоредно и да би се проширили захтевају инфраструктуру империјалног нивоа величине, каква је Римска империја у првим вековима наше ере освајањем и менталитетом грађанства по цену небројеног низа култура које је поробила, свакако и била по својој природи!

Док се са друге стране из једне освојене древне културе, у само срце империјалног царства широким друмовима, покренуло учење љубави једног дрводељца на здравље и спасење свих који му отвореног срца приступају!

Тај спој историјског и духовног даје посебан квалитет овом серијалу и позива на даље праћење сваког телевизијског сладокусца!

(петак, 25. јан 2013, 00:13) - усамљени претплатник [нерегистровани]

тек каменчић

Било би дивно да серију емитујете сваког радног дана а не једном недељно. Реприза да иде(и) у поподневним сатима а не преподне(то и може али да ли то може да гледа тзв. радни човек).Термин за репризу у пола 3 на ноћ, између понедељка и уторка је још небулознији.Премијерни термин у 22 сата је већ,ајде, подношљив. Аман, репризирајте ноћу "орлове","лађе"и остале"боље животе". Најбоље термине треба дати оваквим емисијама.У бисере спада и Трезор,Јован Мемедовић и Бранко Станковић.Ако мислите да за то немате публику-варате се.Као јавни сервис ОДГОВОРНИ СТЕ за духовно стање ваших гледалаца.Нисте уопште свесни колике су вам могућности(лакше ми је да верујем у то него у чињеницу да мислите да те могућности користите најбоље што можете).

(четвртак, 24. јан 2013, 22:22) - Dušan [нерегистровани]

DVD

Najljubaznije vas molim da izdate DVD ovog serijala. Nisam u mogućnosti da svaku epizodu ispratim, a voleo bih da serijal odgledam u celini. Hvala.

(уторак, 22. јан 2013, 16:13) - Тамара [нерегистровани]

питање

Можете ли ми рећи да ли ће прва епизода можда бити постављена на сајт, за све нас који смо успели да пропустимо и премијерно емитовање и репризу? Хвала.

313. - 1700 година слободног хришћанства   313. - 1700 година слободног хришћанства

Аутор:
Сценарио: Проф. др Радивој Радић, историчар. Режија: Татјана Феро. Уредник серије: Божидар Николић.

Документарна серија од 14 епизода прати историју хришћанства од његовог настанка у Јудеји, догађаје у време доношења Миланског едикта све до 9. века када новонастањена словенска племена, у првом реду Срби и Хрвати у Илирику, почињу из Рима и Константинопоља да прихватају хришћанство. [ детаљније ]