Читај ми!

313. - Два цара, два бога

Два, у почетку завађена царства, небеско и земаљско, библијско и римско, од којих је свако за себе претендовало на изабраност и вечност, у једном историјском тренутку биће сједињена и тако ће удвостручити моћ заједничке вечности...

Римско царство, IMPERIUM, прогласио је 27. године пре наше ере Гај Јулије Цезар Октавијан Август и тиме римску државу, која је до тог периода постојала већ више од седам стотина година, увео у нови облик владавине. Цар је сам доносио све одлуке од државног интереса, и цивилног и војног, и уводио нове законе. Он сам је за живота одређивао наследника на престолу. Сенат, древна институција која је постојала одувек у Риму, још од оснивања државе 753. године пре наше ере, сада је могао само да потврђује одлуке једног свемоћног владара који је носио титулу августа, односно императора, који је успоставио унутрашњи поредак назван принципат или заједничка владавина политичких првака, чланова Сената, на чијем челу је био он, Август, принцепс - или први сенатор.

Цареви су после смрти проглашавани за бога, додуше не сви, али они важнији овековечени су после деификације коју је службено обављао Сенат. Он је налагао да се изради споменик и биста почившим августима, пред којима су вршени верски обреди обожавања као обавеза свих грађана Царства.

Хришћанство је рођено пре скоро 2.000 година у римској провинцији Јудеји, у граду Јерусалиму. Јерусалим је за Јевреје био свети град преко хиљаду година, јер је у њему подигнут храм, светиња над светињама, кућа Бога Јехове. За време владавине првог римског императора Октавијана Августа, у градићу Витлејему, дошао је на свет Јошуа бен Јосиф. Тек што је прешао трећу деценију живота, као револуционарни проповедник оптужен је за подстицање на побуну против јеврејског свештенства и римске управе и убијен је у време владавине другог императора, Тиберија. На крсту су му написали четири слова, «И Н Р И», што је требало да буде подругљив и циничан став римске власти према човеку који се, наводно, лажно представљао као јеврејски Цар из лозе Давидове. Крунисан је венцем од трња због поменутог преступа. Осим малог круга људи, његове мајке Марије, оца Јосифа, дванаест апостола и неколицине које је оживео или исцелио, нико тада није знао да је на крсту умро богочовек, спаситељ свих људи света, Божији син - Исус Христос. Тако је антички свет добио два цара - два бога: Августа и Христа.

У емисији учествују: Проф. др Радивој Радић, Проф. др Сима Аврамовић, Проф. др Жика Бујуклић, Др Алка Старац, Мр Владан Таталовић, Др Миомир Кораћ, Епископ крушевачки др Давид.

Уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста : Проф. др Радивој Радић; сниматељ: Васко Васовић; монтажер: Горан Мијић; редитељ: Татјана Феро.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 08. феб 2013, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

131

serija ide cetvrtkom oko 22h a repriza ponedeljkom u 11h

(понедељак, 04. феб 2013, 11:31) - Милош [нерегистровани]

Термин

Емисији треба дати ударни термин, после Дневника 2.
Иначе, похвале за иницијативу и надам се да нас у будућности очекују слични серијали. : )

(петак, 01. феб 2013, 18:19) - anonymous [нерегистровани]

131.

ponedeljkom od 11h

(петак, 01. феб 2013, 04:38) - anonymous [нерегистровани]

Средоземно море - Римско језеро

Римљани су освојили Средоземно море користећи индустријски произведен цемент за прављење лука на Средоземном мору, пошто бетон има својство да се стврдне и под водом а лако га је обликовати.

(субота, 19. јан 2013, 15:07) - Маки [нерегистровани]

програм

Да ли неко зна када ће бити реприза ове емисије?

(петак, 18. јан 2013, 23:02) - anonymous [нерегистровани]

program

U kom terminu ide serija

(петак, 18. јан 2013, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

313 Dva Boga i dva Cara

Da li ovaj sjajni dokumentarac može da se prikazuje u nekom normalnijem terminu, da bi i radni svet mogao da ga gleda. Ili bar repriza vikendom.

(петак, 18. јан 2013, 09:13) - ЖЖељко [нерегистровани]

Генијално!

Коначно да се после дужег времена вратимо добрим и поучним садржајима из документарне "кухиње" Боже Николића и Тање Феро, а по сценарију нашег цењеног византолога Радивоја Радића који и претходним писаним радовима враћа објективном и непристрасном тумачењу историје и то не само ових простора, већ целокупне европске цивилизације чији корени су уз тековине античкеих Грка и државност Рима неоспорно у хришћанским принципима "љубави за Бога и ближњег свога" који и данас доносе плодове у складу са временом и људима!

Посластица за гледалачког сладокусца, али и за сваког другог ко таквом садржају први пут прилази и свакако остаје поучен након гледања, коју не треба пропустити!

(петак, 18. јан 2013, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

spqr

Odlicna emisija!Odavno cekam da se ovako nesto desi na RTS-u.Jedino sto bi mozda trebalo promeniti je termin emitovanja, pa predlazem da to bude odmah posle Dnevnika 2, zasto da ne?Ne bi skodilo ljudima da nauce nesto.odlican izbor sagovornika.Profesori su divni, a narocito moji, prof. dr Sima Avramovic i prof. dr Zika Bujuklic! P.S.Pravite vise ovakvih emisija!

(петак, 18. јан 2013, 01:49) - Ilija sk [нерегистровани]

odlicno

BRAVO RTS ma dokumetarc je odlican za 10 ka mi smo odusevjeni da ne se povtoruvam ali stvarno nemozem a da ne kazam ponovo bbc produkcija.Temelno naprvaneo u svakom segmetu od sodzina pa do produkcija na svecko nivo.Vidi se ko je najboji na ovim prostorima.bravo i samo tako nastavite i pokarj problema u budzetu vi ste nabolji i ako prodlzite vaka imace te i vise biudeta.Gospodin Tijanic na celu tima i svi drgi odlicno vode ervopski javni servis i ko kaze trukcije taj je slep ko ociju i to ne treba da se diskutuje vise. I da izadate ovaj dokumetrac na originalno dvd a moze i na blu-ray -u.Poz iz Makedonije gledali smo i gledamo vas na total tv rts1 i2 u totalu na eutel sat w2 i rts sat nekodirani na astri jos da pustite i RTS digital u total tv i bicete najbili.

313. - 1700 година слободног хришћанства   313. - 1700 година слободног хришћанства

Аутор:
Сценарио: Проф. др Радивој Радић, историчар. Режија: Татјана Феро. Уредник серије: Божидар Николић.

Документарна серија од 14 епизода прати историју хришћанства од његовог настанка у Јудеји, догађаје у време доношења Миланског едикта све до 9. века када новонастањена словенска племена, у првом реду Срби и Хрвати у Илирику, почињу из Рима и Константинопоља да прихватају хришћанство. [ детаљније ]