Читај ми!

Да Можда Не

Департизација - Часна партијска реч

Како функционише Србија после постизборне партијске расподеле? Коме је шта припало, како се владајућа коалиција сналази и ко је одговоран за стање у институцијама? Да ли су републичке и локалне надлежности у сукобу? Ко је коме изговор?

Да ли су јавна предузећа први испит искреног односа према предизборним обећањима о департизацији? Новим Законом о јавним предузећима предложено је да се управни одбори замене надзорним. Да ли се држава стварно повлачи из јавних предузећа или је реч само о другачијем начину контроле и расподеле дојучерашњег страначког изборног плена?

Да ли се нешто променило или странке и даље служе као посредници при запошљавању? Могу ли се спроводити предизборна обећања ако партије нису на челу институција, већ их воде стручњаци изабрани на конкурсима независно од странака? Како коалиције на локалу функционишу у различитим саставима, да ли је идеологија ту неважна и на основу којих вредносних оквира се доносе одлуке?

Могу ли партије да се одрекну свог дела у управљању и расподели кадрова или је то олако изречено обећање, у емисији Да Можда Не Оливере Ковачевић, говоре народни посланици:

Саша Миленић, Уједињени региони Србије

Александра Јерков, Лига социјалдемократа Војводине

Зоран Бабић, Српска напредна странка

Дејан Николић, Демократска странка

Шта Србија мисли о себи у емисији Да Можда Не Оливере Ковачевић.

Илустрације за потребе емисије урадио Горан Ратковић.

 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 14. дец 2012, 09:16) - anonymous [нерегистровани]

re: Biznis ako pripada nekom mora da je "diktatura"

A zato nam tako loše i ide! Niko nikad neće platiti dovoljno poreza da bi mogao da uništava imovinu koja nije njegova lična a lična imovina je samo ono što nema nikakve povezanosti sa bilo kojom drugom osobom ili živim bićem ili prirodnom okolinom.

(петак, 14. дец 2012, 08:47) - Marko Vranes [нерегистровани]

Biznis nije Demokratija

Biznis nije Demokratija! Biznis ako pripada nekom mora da je "diktatura" pa ako propadne niko mu nije kriv! A ako ne pripadas nekoj partiji onda ce svi da te "kradu"!

(четвртак, 13. дец 2012, 22:50) - Nema pravo [нерегистровани]

Veoma dobro pitanje za neku od budućih emisija

Da li neko ima pravo da uništi neku firmu ili bilo šta drugo ako je to u njegovom privatnom vlasništvu?

(четвртак, 13. дец 2012, 22:35) - CIRINELA [нерегистровани]

Није тако

Пре ће бии да дреку око департизације дижу ови што су се ушанчили и инсталирали своје кадрове по јавним предузећима. Поштено би било кад би они добили отказ али пошто је то немогуће онда страх за своја радна места покривају дречањем о департизацији како би сачували своја радна места.

(четвртак, 13. дец 2012, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Шарене лаже

Све и даље функционише по истом принципу - подела плена међу странкама након избора. На локлном нивоу је то толико очигледно да је смешно о томе и расправљати. Струка нема никаква средства да се избори са корупцијом, јер везе, страначке, рођачке и "подмазивачке" су јаче од институција, које се ионако налазе под контролом тих истих људи. Када се негде и распише конкурс, то је само када се већ зна ко ће бити запослен, иначе на најодговорнијим местима у здравству, просвети, полицији...раде нестручни али подобни људи. Зна се тачно која партија има монопол над којом државном институцијом, па је тако у мом месту могуће да у библиотеци раде менаџери док за филологе нема места, у школи информатику предају текстилци, док за информатичаре нема места. Инспекције и директори установа су постављени од стране истих људи који им наређују кога ће да приме на посао, тако да они ништа и не раде како би спречили кршење закона, јер на неким радним местима по закону не могу да раде нестручне особе.

Да Можда Не Да Можда Не

Аутор:
Оливерa Ковачевић

Како живи Србија? Шта нас дели, а шта уједињује? Шта не смемо да прећутимо? [ детаљније ]