Око економије: Штит за раднике

Хоће ли послодавци лакше да дају отказе,а запослени да штрајкују само на радном месту, неке су од дилема измена Закона о раду.

Овде можете прочитати краћу/текстуалну верзију емисије Око 

Када год се помене Закон о раду, полемике су неминовне. Постојећи није „на руку"  ни послодавцима ни радницима - и једни и други тврде да може да се поправи. Проблем је у томе што су  предлози у ком смеру та поправка треба да иде - опречени. Ситуацију додатно компликује  пракса која  показује да су  запослени у приватном секотру практично „пуштени низ воду" и да о њиховим правима нико не брине, за разлику од оних који раде у јавном сектору. Хоће ли се то променити и пронаћи задовољавајуће решење изменама Закона о раду на којем ради Влада?

У ситуацију када  је 700 хиљада  незапослених,а од оних који раде - њих више од 60.000 за то не добија плату,  сви се слажу да закон мора да се промени  како би радници били заштићени, али не и презаштићени и како би се послодавци стимулисали на запошљавање већег броја радника.

Своје ставове о изменама Закона о раду у Оку економије ће изнети : помоћница министра за рад Радмила Букумирић - Катић, председник Самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић и председник Асоцијације за мала и средња предузећа Милан Кнежевић.

Емисију води: Весна Дамјанић - Бранковић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 10. нов 2012, 12:08) - anonymous [нерегистровани]

drzavni praznici

Posto je u ponedeljak drzavni praznik, pitam se dali se DRZAVNI PRAZANICI zovu DRZAVNI samo zato sto vaze samo za drzavne firme!Kad ce ljudi kod privatnika imati ista prava?

(субота, 10. нов 2012, 10:34) - Šiki [нерегистровани]

Pobrkani lončići

Kada se privatnik bavi svojom delatnošću normalno je da će platiti struju troškove poreza,doprinosa, utrošene energije itd. Jedan od tih troškova je i obaveza da daje plate radnicima i to u nivou koja može da mu obezbedi egzisenciju. Ako nije u mogućnosti da za to neka nikog ne zapošljava nek mu rade roboti ili neka radi sam. Zakon dozvoljava poslodavcima da se komotno ponašaju kad su plate u pitanju. Ako neplate struju doći će da mu isključe struju a posle će pleniti imovinu. Zašto nepostoje isti aršini i za radnike. Zakon mora da štiti interese i jedne i druge strane. Poslodavci su se u Srbiji osilili. Misle da se zemlja okreće samo zbog njih. Ne mogu da shvate da narod ne može i ne mora da da večno toleriše njihovu bestijalnost. Kad radnike bude boleo stomak od gladi dići će se i kuka i motika. Tad ćete moći da sprovodite tiraniju u Tuguziji.

(петак, 09. нов 2012, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

ne razumem tu logiku

Ni sada kad su radnici "pušteni niz vodu" poslodavci nisu stimulisani da više zapošljavaju. Zašto bi postali stimulisani ako bi ih naterali da zaista plaćaju svoje zaposlene - da zapošljavaju još ljudi?

(петак, 09. нов 2012, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

Zaista

Ne secam se kada su zaposleni u privatnom sektoru poslednji put ustali da brane svoja prava,ne racunam tu zaposlene u firmama ciji su valsnici u zatvoru ili bekstvu a firme zatvorene,vec na one koje "dobro posluju" a od njhovih radnika u privatnom razgovoru mozete cuti da rade u nehumanim uslovima za platu koja im traje do 10. u mesecu

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]