Траг: Јека са Зебрњака

У одлучујућим борбама за ослобађање српских земаља од Тураке, јесењих дана 1912-те године, Србија је мобилисала 400 хиљада војника што је износило 14 одсто укупног становништва.

Пример Дрмна, крај Пожаревца, чијих је, свих 67 мобилисаних сељана погинуло у Првој чети Прве српске армије у Кумановској бици сведочи о тој жртви за ослобођење.

Пре тачно сто година, 24. октобра 1912-те године српска војска је, уз огромне губитке победила у бици за Куманово.

А данашњи изглед и стање спомен-костурнице на Зебрњаку изгинулима у Првом балканском рату говори о целовековном нехату и непоштовању тих чињеница. Ни стогодишњица борби није била довољно добар повод за више пијетета и бољи третман насумично поређаних костију српских ратника и, евентуалну обнову порушеног споменика.

У свом првобитном стању он је, са кулом од 48,5 метара и светионицима на врху, подигнут у част и славу погинулих ратника под командом пестолонаследника Александра Карађорђевића, био најграндиозније спомен-обележје у Краљевини Југославији.

Аутор: Новица Савић
Уредник: Љубисав Алексић

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 26. окт 2012, 08:37) - anonymous [нерегистровани]

To nas tito naucio,

jer, mi volimo hvalospevatelje i bacanje prasine u oci, a sta uradismo nema veze, a pogotovo kako to onda izgleda.

(петак, 26. окт 2012, 07:51) - Зоран [нерегистровани]

Губитници у миру

Када је Андрић написао у Знаковима поред пута да пораз почиње управо оног тренутка када је извојевана победа, очигледно је размишљао управо о нашем народу. Толика погибија у свим ратовима 20. века, а узалуд. Нема те жртве коју наши политичари и интелигенција нису у стању да проћердају или багателишу, а понекад и да продају, за ситниш.

(четвртак, 25. окт 2012, 00:24) - anonymous [нерегистровани]

Takvi

Smo mi Srbi, svoje neumemo da posujemo pa nas zato sve nevolje ne zaobilaze.

(четвртак, 25. окт 2012, 00:12) - Р.Бајић [нерегистровани]

Зебрњак

Срамота да ево сада прочитах само три коментара.
Па да ли ми знамо да је много и добровољаца било. Међу њима је био и јединац нашег комедиографа Нушића. Погинуо је првог дана битке али то се не спомиње јер задире у национализам. Да ли знамо уопште шта је национализам а ја бих употребио бољу реч ПАТРИОТИЗАМ и тражио од ђака да је схвате и користе у погодним тренутцима а не да се бију по улицама и стадионима као да учествују на РОДЕО забавама.

(среда, 24. окт 2012, 17:55) - anonymousanon [нерегистровани]

vecna im slava

branili su svoj narod

(среда, 24. окт 2012, 10:32) - anonymous [нерегистровани]

vecna slava Srpskim junacima

"Za krst casni i slobodu zlatnu"... a svima nama za pouku iz za vecnu pamet i da se nikad ne zaboravi kako je skupo Srbija placala svoju slobodu kroz vekove, i kako se danas srpski narod prvenstveno sam svojim nemarom i nebrigom odnosi sam prema sebi. Da imamo neprijatelja po svetu to svi vidimo i znamo, ali vreme je da prestanemo da sami sebi budemo najveci neprijatelji. Zivela Srbija!!!

(уторак, 23. окт 2012, 22:50) - Милан [нерегистровани]

...

Надам се да ће се покренути акција око заштите и реконструкције овог сопменика... Немар нас је и довео до овог стања....