Еко караван: Битка за реку

"Дижем дреку - не дам реку" - слоган је велике еколошке акције "Покрета за заштиту и неговање реке Босут" из Шида. Позвали су нас да нам покажу шта су све урадили и шта планирају, да нам кажу зашто воле своју реку и зашто желе да "Босут мирно тече".

Босут је и хрватска и српска река. Извире северно од Славонског Брода. Дуга је 186км, а кроз Србију њен ток је око 50км. На свом путу кроз Србију тече поред села Батровци, Моровић и Вишњичево. Недуго после тога се улива у Саву код истоименог села Босут.

"Босутска патрола" је у сталној акцији. Са осматрачница контролишу ситуацију, а чамцима крстаре реком спречавајући рибокрадицама да недозвољено изловљавају рибу мрежама, вршкама, динамитом и струјом. Резултата има - сваког месеца се уништи велика количина мрежа.

Највећи проблем на Босуту је сочивица - ситна речна биљка која током лета, зна толико да набуја да прекрије, у дебелом слоју од по неколико сантиметара, готово целу површину реке, тако да долази до помора риба и уништавања речне флоре и фауне.

До тога долази зато што се у реку сливају воде са ораница у којима је велика количина азота од вештачког дјубрива што утиче на убрзану вегетацију сочивице која користи велике количине кисеоника из воде.. Овај проблем се се једино може решити заједничким еко-пројектима и прекограничном сарадњом Хрватске и Србије.

Такође, Завод за заштиту природе Србије би требало да изради студију заштите овог предела - моровићке шуме са 22 000 ха чувеног храста лужњака укључујући и реке Босут и Студву. Уколико би се овај простор прогласио за Резерват природе са различитим степеном заштите, то би означило и законом регулисану бригу о овим рекама које представљају окосницу еко-система овог региона.

Аутор емисије Драгана Васиљевић, сниматељ Александар Луковић, монтажер Милица Живојиновић, фотографије Милорад Конрад.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 17. дец 2013, 00:03) - Zelena Ekoloska Partija Kula [нерегистровани]

Puna podrska.

Imamo samo reci hvale da kazemo za vas kao i za ekipu sa televizije koja je sve zabelezila i dokumentovala.Takva borba je potrebana svima nama u celoj Srbiji i Vojvodini.Jedino takvim ponasanjem i zalaganjem cemo spasiti nasu prirodu,zdravlje i obezbediti deci sigurniji i zdraviji zivot.Dejanu Bulatovicu i njegovim saradnicima neka je na cast sto su poreduzeli sve te akcije u cilju ocuvanja prirodne sredine,reke Bosut i Studva.Samo napred!!!

(недеља, 04. авг 2013, 21:39) - Jovan [нерегистровани]

Svaka Cast

Puna podrska ovim ljudima, od Vas se moze puno toga nauciti.

(среда, 08. мај 2013, 21:31) - Aleksandar-Bijeljina [нерегистровани]

do kraja

Dejo ne odustaj samo naprijed, imaš podršku svojih članova. !

(понедељак, 03. сеп 2012, 17:27) - Dejan Bulatovic [нерегистровани]

Necemo odustati!!!

Postovani ljubitelji prirode,
Ova sjajna Ekipa RTS-a(Eko Karavana), koja je dala dragocen doprinos ucuvanja reke Bosut i Studve, tako sto je citav problem reke Bosut sad vec predocila celokupnoj javnosti nase zemlje... Danas citav dan nam u Kancelarijama zvoni telefon, pozivi iz citave Srbije... Na stotine E-mailova podrske... Hvala Vam svima koji dajete podrsku za spas nase dve prelepe reke... Ostavljam i nase kontakte za sve one koji zele da nam se direktno obrate i stupimo u kontakt:
Telefon-fax: 022 2717 161 Mob.069 733 990
Facebook: Pokret Bosut
Web prezentacija: www.bosut.org
E-mail:office@bosut.org

(понедељак, 03. сеп 2012, 15:24) - Bane [нерегистровани]

Bosut Ima Buducnost

Veoma sam srecan sto je "Pokret Za Zastitu i Negovanje Reke Bosut", na celu sa svojim predsednikom Dejanom Bulatovicem, stao u odbranu te predivne reke. Ubedjen am da ce oni u tome uspeti i pored svih problema sa kojima se ta organizacija suocava. Podrzimo te plemenite ljude jer se oni bore da mi i buduce generacije zivimo u jednoj lepsoj i ekoloski cistijoj sredini. Hvala RTS-u i Dragani Vasiljevic jer "Bitka Za Reku" i druge emisije slicnog sadrzaja doprinose da se javnost upozna sa mnogim problemima nase zivotne sredine.

Volim Bosut
Strastveni Ribolovac iz Sida

(недеља, 02. сеп 2012, 23:13) - Aleksandar [нерегистровани]

Svaka cast.

Takodje puna podrska,uskoro idem na bosut da se odmorim i da vidim kakva je situacija na mojoj omiljenoj rijeci !!!! pozdrav iz Republike Srpske

(недеља, 02. сеп 2012, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast!!!

Puna podrska ovakvim Organizacijama koje se bore za ocuvanje zivotne sredine...

Еко караван Еко караван

Аутор:
Драгана Васиљевић

Еколошко-документарни путопис о природи, људима, скровитим местима и заштити природних вредности Србије. [ детаљније ]