Баук драхме кружи Европом

Због чега је цео свет забринут исходом избора у Грчкој и како ће се тај политички земљотрес осетити у Србији.

Овде можете погледати краћу, текстуалну, верзију емисије Окo

Велики број грчких интелектуалаца последњих дана је поручивао својим колегама у Европи и свету да се призову памети и покушају да разумеју шта се то у Грчкој дешава.

Грци тврде да ово нису избори за и против евра, већ за и против мера које Грчку гурају у кризу каква се виђа само током рата.

Да ли Европа остаје глува на ове поруке, да ли би Грци могли да јој покажу да такав став не може да прође или ће владу ипак  формирати они који су за оштре мере штедње по препоруци Европске комисије, Светске банке и ММФ-а?

И што је још важније, шта из овог примера може да научи Србија која се такође мучи да формира владу и коју тек чекају горки залогаји?

О томе у Оку говоре новинари Соња Сеизова и Андреј Ивањи и економиста Малиша Ђукић.

Емисију води Зоран Станојевић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 19. јун 2012, 15:56) - anonymous [нерегистровани]

Grci i njima slicni

svi bi oni da zive na visokoj nozi na grbaci Nemacke.

(понедељак, 18. јун 2012, 20:58) - Ekonomista [нерегистровани]

Podrzavam grcki narod

Hvala novinarki Svizov za odlican doprinos emisiji. Zao mi je sto gospodina Stanojevic misli da su svi krediti Grcke legitimni. Vrlo je verovatno da nisu. Nije nista strasno ako se u Grckoj vrati drahma i ako se Nemcima kaze ne. Grci treba da smognu snage i izbore se protiv korupcije, preispitaju svoj dug i onaj neposteni dug koji nije legitiman prestanu da placaju, mislim da je Jedini izlaz iz Grckog lavirinta dugovanja je otpis nepostenih dugova. A sto se tice licne potrosnje odavno je nas narod rekao "pokrivam se onoliko koliki mi je guber". Moramo vrlo pazljivo da planiramo nase licno zaduzivanje,i to vrlo mudro i sa vrlo malo rizika; jer u suprotnom idemo na dobos. U Srbiji na zalost politicari su najveci raspinici i ako ovako nastave i Srbija ide na dobos, bez obzira sto nasi mali ljudi vredno rade i vrlo mudro postupaju sa svojim finansijama.Verujem da ce Grci naci pravi put izlaska a red je i da Merkel zavrsi svoju politicku karijeru. I na kraju, domacica u Nemackoj (najbogatijoj zemlji Evrope) moze mnogo bolje da rasporedi svoj budzet nego ona u Grckoj i da pristedi; razlika je ogromna, a poredjenje nepravedno.

(понедељак, 18. јун 2012, 12:34) - anonymous [нерегистровани]

zbog cega- zato

zato sto na grckoj krizi na posudivanju novca svjetske banke zaradujdu.
ako grcka izade iz EU to bi mogle da naprave i neke druge zemlje. a onda otpada zarada.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]