Одгонетање историје: Ћилибарска соба

У оквиру плана за преобликовање света у коме би Немачка била центарлна сила, Нацисти су систематски испланирали како да присвоје велика уметничка дела

Највећи плен ког су се докопали била је руска Ћилибарска соба коју неки сматрају "осмим светским чудом". За израду ове собе утрошено је шест тона ћилибара, а обложена је драгим камењем и златом. Процењује се да би данас њена вредност била око четврт милијарди долара.

Јуна 1941. Хитлерове елитне јединице извршиле су унвазију на Русију. Стигавши до Лењинграда, у добро испланираној операцији, Ћилибарска соба је растављена и спакована у двадесет шест дрвених сандука, а затим транспортована у пруски град Кенигсберг, данашњи Калињинград.

Године 1944. Кенигсберг је бомбардовало Британско ратно ваздухопловство. Непосредно пре тога Ћилибарска соба је поново растављена и спакована у сандуке али се након бомбардовања њима губи сваки траг.

Каква је судбина Ћилибарске собе - да ли је уништена у бомбардовању или се налази у затрпаним ходницима замкова и рударских тунела - у емисији "Одгонетање историје" покушаће да открије новинар и истраживач Оли Стидс.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 28. нов 2012, 10:28) - Jecka [нерегистровани]

bravo

super serijal, sve pohvale. Jos slicnih ovakvih serijala bi zaista obogatilo program, bas sam se jutros odusevila epizodom Atlantida :D

(понедељак, 26. мар 2012, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Pohvala

Odlična emisija sa zanimljivom tematikom, nadam se da će biti još dosta ovakvih emisija nadalje

(понедељак, 26. мар 2012, 12:13) - Jelena [нерегистровани]

Hvala!

Hvala RTS-u za ovako zanimljive emisije..mogli bi ste da povecate broj naucnih i istoriskih emisija!