Читај ми!

Сасвим природно: Поход на земљу Србију

Новогодишњи тв програм на РТС-у , не може проћи без премијерног издања емисије "Савим природно". Ове јесени аутор Јован Мемедовић обрео се у Русији одакле је донео врло необичну причу.

Заједно са још 20 Руса и сниматељем Сонијем Даријевићем пловио је на старинским дрвеним лађама и започео поход на земљу Србију. Аутор Јован Мемедовић потврђује да би због добре приче отишао и на крај света.

"У времену данашњем живи се брзо, ново време намеће нове вредности...склони смо заборављању порекла, удаљавамо се од традиције...

Баш зато урадили смо нешто потпуно супротно: вратили се 1000 година уназад - успорили време ... показали поштовање према историји, и пустили да нас природа носи својим путевима.

Упустили смо се у озбиљан поход: покренули смо три староруске лађе и запловили са севера Русије ...путем дугим 5000 километара , од језера Онега па даље воденим путевима на југ до Дунава и до Београда.

Била је то идеја Руског јеромонаха Феоктиста који нас је лако заразио својом енергијом и нисмо могли да одбијемо његов предлог да се укрцамо на лађе и камером испратимо већи део пута. Путовати по Руској природи подразумева све само не комфор, овога пута намучио сам се поштено, али сада када монтирамо материјал могу да кажем да је вредело...кроз ово путовање спојили смо авантуру, традицију и историју, у једном од најлепших предела севера Русије - гледаоци ће имати утисак као да су били са нама, као да су учествовали".

Аутор, Јован Мемедовић.

Сниматељ, Сони Даријевић.

Монтажа, Виолета Трпчевски .

број коментара 41 Пошаљи коментар
(петак, 01. јун 2012, 20:20) - UTN [нерегистровани]

rsj

Dolaze Rusi sad ovog vikenda.

(недеља, 13. мај 2012, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

има ли вести

Има ли ико из РТС-а да нам може дати било какво обавештење о наставку путовања

(петак, 11. мај 2012, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

Roosi

su nastali kad se desila invazija vikinga u IX i X vijeku. Slaveni vikinge nazivaju "rosi" zbog boje kose koja je jarko crvena (obojena ili prirodna to se ne zna)! Rurik osniva Kremlj i osniva rusku naciju! Helga postaje Olga i sl.

(петак, 11. мај 2012, 00:13) - aniti [нерегистровани]

za svibor

da li znate kad ce doci

(четвртак, 10. мај 2012, 22:20) - Љиља [нерегистровани]

долазак

Да ли се зна нешто више о наставку похода. Чула сам да су почетком маја наставили пут. Да ли ће Јован бити опет са њима.

(понедељак, 30. апр 2012, 19:40) - Varjag [нерегистровани]

Kad stizu?

Zna li iko kad stizu ovi ljudi u Srbiju?
Valjalo bi ih docekati...
Pozdrav.

(недеља, 08. јан 2012, 14:10) - Pesma II [нерегистровани]

Сербия

Pesma ruskog svestenika posvecena Radivoju Radulovicu chelniku SVIBORA u izvodjenju Kosovskih bozura i hora Sveti Jovan Damaskin iz Petrograda
http://www.youtube.com/watch?v=-dR-MdAu1Qo
=
Jovane hvala neizmerno na svemu sto ste nam otkrili, cemu ste nas naucili i na toj neverovatnoj snazi pozitivne energije.

(недеља, 08. јан 2012, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

Неизрециво хвала

Јоване, велико хвала за ово. Да се види ко смо и одакле смо, да нисмо репа без корена, и да нас не гурају на силу тамо где не припадамо.

Све за Словенство!

(петак, 06. јан 2012, 16:38) - anonymous [нерегистровани]

Hercegovina

Volio bi da ima više ovakvih misija, pokotovo emisija o netaknutoj prirodi,o tradiciji jednog naroda. Narucito bih volio kada bi mogli snimiti emisiju o hercegovini, i planini zelengori na kojoj su mnoga prirodna jezera, a ima ih 7.u toku ljeta na zelengori su brojni katuni i gostoljubljivi gorštaci koji su spremni podijeliti sa putnikom sve sto imaju. Zelengora je bogata divljaci a ima i zavidan broj medvjeda, divikoza, divljih mačaka. Veliki pozdrav i svakavam čast

(четвртак, 05. јан 2012, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Odlicno, a pjesma je fenomenalna!