Читај ми!

Izbori već u decembru?

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla, iako je poslednji rok za održavanje parlamentarnih izbora 11. maj, da je ne bi iznenadilo da oni budu održani i ranije – u decembru ili januaru. Opozija tvrdi da je spremna za trku, kad god bio start.

Poslednji rok za raspisivanje parlamentarnih izbora je 11. mart, a za njihovo održavanje 11. maj, rekla predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović i dodala da je ne bi iznenadilo da oni budu održani i ranije – u decembru ili januaru.

"Sve što se dogodi od ovog momenta do tih rokova je očekivano vreme. Ova vlada i parlamentarna većina imala je, očigledno, pun četvorogodišnji period rada", rekla je novinarima u parlamentu Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednica Skupštine je precizirala je da izbori mogu biti održani u decembru ili januaru, ali i sve do termina koji su poslednji rok za njihovo održavanje.

Dodala je da je stanovište vladajuće koalicije da izbori budu održani na vreme.

Predsednica skupštine je navela da je za građane sve jedno da li će izbori biti u decembru, januaru ili martu, kao i da o datumu održavanja izbora odlučuje predsednik Srbije.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, ministar policije Ivica Dačić odgovorio je da je teoretski tačno da izbori mogu da budu raspisani i u decembru, ali da će, svakako, biti redovni.

Deo opozije, međutim, ne bi bio iznenađen ranijim glasanjem i kažu da da su spremni za trku, kad god bio start.

Spremni za trku

Šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Aligrudić kaže da pojedini članovi koalicije kalkulišu ranijim obaranjem Vlade da bi zadobili bolju poziciju na izborima i da je to jedan marketinški trik.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da je, ukoliko vlast nije spremna da napravi zaokret i iz korena promeni svoj odnos prema problemima u društvu, praktično sutrašnji dan idealan za rspisivanje izbora nakon saopštenja odluke Evropske komisije da smo ispunili tehničke uslove za članstvo u EU.

Predsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović kaže da bi bilo bolje pitati predstavnike vladajuće koalicije da li su spremni, ali, kako kaže, procenjuje da bi njima trebalo još desetak godina i da bi posle toga bili potpuno spremni.

U DS-u nisu komentarisali izjave Slavice Đukić-Dejanović, a mnogo informacija o terminu izbora nema ni G17 plus.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić kaže da o terminu izbora sa njima niko nije razgovarao, ali da su u toj stranci spremni kad god da se raspišu izbori.

Predizborne kalkulacije

Na drugoj strani, zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić tvrdi da je namera demokrata, da ukoliko rejting pokaže da su jači od naprednjaka, izbori budu u januaru i za to navodi četiri razloga.

"Prvo, zato što misle da nas i dalje obmanjuju pričom o veličanstvenim projektima poput mosta, drugo je novi model fijata, treće je zloupotreba božićnih i novogodišnjih praznika na šta su naučili i četvrto je dobijanje statusa kandidata u decembru kad se sve države izjasne", navodi Vučić.

Prema mišljenjima stručnjaka decembarski izbori naprednjacima bi sigurno odgovarali, dok radikalima, na drugoj strani, ne bi odgovarali.

Marko Blagojević iz CESID-a kaže da bi naprednjacima odgovarali izbori zato što imaju 22 poslanika, a mogli bi da imaju daleko više, a radikalima ne, zato što imaju više od 50 poslanika, a biće svedeni na manje od toga.

"Što se tiče demokrata njima odgovara, jer bi tačno znali šta da ponude, a imali bi nekoliko stvari, što je izvesnost naspram neizvesnosti koju bi mogli da ponude u proleće", ocenjuje Blagojević.

Zakon predviđa da je krajnji rok za raspisivanje izbora 11. mart, a poslednji datum za njihovo održavanje 11. maj 2012. godine.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво