Karadžić pravi probleme

Bošnjačka kulturna zajednica Muamera Zukorlića želi da preuzme Nacionalni savet Bošnjaka, radi otvaranja pitanja te nacionalne manjine u Srbiji, rekao ministar Svetozar Čiplić. Ministar ocenio da nema dileme da li će biti održana "Parada ponosa" i naveo da je ove godine bezbednost daleko veća.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da Bošnjačka kulturna zajednica, čiji je lider Muamer Zukorlić, želi da preuzme Nacionalni savet Bošnjaka, radi otvaranja pitanja te nacionalne manjine u Srbiji.

Čiplić je, u emisiji Oko na Radio-televiziji Srbije, rekao da Bošnjačka kulturna zajednica nema većinu za formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka, jer je na izborima u junu dobila 17 od 35 mandata, kao i da nema pravo da preuzme dva mandata sa druge izborne liste.

"Računalo se da će se sa natpolovičnom većinom osvojiti vlast", rekao je Čiplić i dodao da rezultati izbora za Nacionalni savet Bošnjaka, posle izbora u junu, "nisu nikome" bili sporni, ali da su uprkos tome predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice tražili i dva mandata sa druge liste. Čiplić je taj njihov zahtev ocenio kao "politički".

Ministar je podsetio da, po zakonu, preostaje još tri meseca za formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka ili će biti raspisani novi izbori.

Na junskim izborima, Bošnjačka kulturna zajednica, čiji je lider muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, osvojila je 17 od 35 mandata u Nacionalnom savetu Bošnjaka, ali tvrde da su dobili još dva mandata, tako što su im prišla dva odbornika sa izborne liste Bošnjački preporod.

Bošnjačka lista, koju podržava Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, osvojila je 13 mandata, a lista Bošnjački preporod, koju podržava Sandžačka demokratska partija, osvojila je pet mandata.

Bošnjačka lista i Bošnjački preporod bojkotovali su konstitutivnu sednicu Nacionalnog saveta Bošnjaka, na kojoj je Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića formirala taj savet.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije, međutim, priznalo da je Savet formiran, tvrdeći da je za konstituisanje nacionalnog saveta potrebna verifikacija najmanje dve trećine mandata, što u slučaju Bošnjaka nije urađeno.

Veća bezbednost učesnika "Parade ponosa"

Ministar Čiplić je rekao da nema dileme da li će "Parada ponosa" biti održana u Beogradu i naveo da je ove godine bezbednost daleko veća, a da pretnji ima znatno manje.

Čiplić je rekao da je ove godine, pre tri meseca, uspostavljena dobra saradnja sa organizatorima, kako bi se pripremio skup koji je najavljen za 10. oktobar.

Ta saradnja, prema njegovim rečima, podrazumeva "neku vrstu političke logistike" prema političkim strankama, a sastavljeno je i Koordinaciono telo koje čine predstavnici resornog ministarstva, MUP-a, Ministarstva pravde, zaštitnika građana, tužilaštava i skupštinskog Odbora za bezbednost.

"Mi kao tim pripremamo 'Paradu ponosa' i nema dileme da li će ona biti održana, jer je ove godine atmosfera znatno izmenjena", kazao je Čiplić.

Komentarišući ostavku državnog sekretara Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marka Karadžića, Čiplić je rekao da je ostavka, pre svega, lični čin i ukazao na to da Karadžić "nije prvi ni poslednji državni sekretar koji je podneo ostavku".

"Formiran je tim državnih sekretara i pomoćnika ministra koji rešava probleme. Nažalost, pokazalo se da on ne pripada onima koji rešavaju, već pravi problem", kazao je Čiplić.

Na pitanje kako komentariše to što je Karadžić naveo da se za ostavku odlučio zato što nije zadovljan načinom na koji se tretiraju ljudska i manjinska prava i njegov rad na tome, Čiplić je rekao da je neophodno da svako poštuje svoje nadležnosti.

"Kad vodite politiku Vlade i resornog ministarstva, morate da poštujete svoje nadležnosti, a ako neko ima drugačiji predlog i ideju, može da ga iznese, a ako ne postoji slaganje može otići...", kazao je ministar Čiplić.

Karadžić je prošle nedelje zatražio od Vlade Srbije da ga razreši dužnosti, jer mu je, kako tvrdi, uskraćeno da se na profesionalan način bavi svojim poslom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 28. sep 2010, 11:32) - Lukijan Mušicki [neregistrovani]

Nacionalni savet Muslimana

Cirkus je napravio gosp.Ministar po preporuci vladajuće stranke.
Ministar nije ovlašćen da tumači ZAKONE.Delegati za koga glasaju to je njihova stvar.
Ovakvo cenarijo je bio predviđen i u Vojvodini,kod izbora NS Mađara.
SVM zahvaljujći budnošću MAĐARSKIH GLASAČA dobio je apsolutnu većinu u NS.
Bilo bi najbolje održati nove izbore,zato MUSLIMANSKI glasači pamet u glavu.

(utorak, 28. sep 2010, 09:49) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast ministre..

Odlicno receno za Karadzica.Onakvi kao on nisu za politiku.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">