Rezolucija, dan posle

Rezolucija o Kosovu, usvojena u Skupštini UN, najbolje moguće rešenje, smatraju predstavnici vlasti. Opozicija oštro kritikuje vođenje spoljne politike. UN nudi pomoć u razgovorima Beograda i Prištine. Nužno ubrzati put Srbije ka EU, poručuju iz Nemačke i Španije.

Posle usvajanja Rezolucije o Kosovu i Metohiji koju su za generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija dogovorile Srbija i Evropska unija oglasile su se parlamentarne stranke ocenama o značaju tog dokumenta. Vladajuća većina tvrdi da je Rezolucija najbolje moguće rešenje. Opozicija ne štedi optužbe na račun vođenja spoljne politike.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je Rezolucija o Kosovu "nije idealna", ali da je u ovom trenutku bila jedina realno moguća za većinu članica UN.

Za Srbiju je najbitnije da se rezolucijom ukazalo na to da pitanje Kosova nije do kraja rešeno i da će se pregovori nastaviti, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, Rezolucija koju su Generalnoj skupštini UN podneli Srbija i EU jeste stvar kompromisa i prihvatanja trenutne realnosti.

"Međunarodna politika nije spisak lepih želja, nego prihvatanje realnosti", rekao je Dačić posle potpisivanja sporazuma srpskih ministarstava unutrašnjih poslova, pravde i finansija o osnivanju zajedničkog tela za unapređenje međunarodne saradnje.

Dačić je dodao da su, osim tog kompromisnog rešenja, postojale još dve mogućnosti - da Srbija ide do kraja sa prethodnim predlogom rezolucije, ili da se usvoji predlog neke druge rezolucije kojim bi se podržala nezavisnost Kosova.

Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da je put zacrtan usvajanjem predloga rezolucije o Kosovu i Metohiji jedini logičan put, koji je u najboljem interesu Srbije i u potpunosti baštini politiku evropskih integracija, uz nepriznavanje Kosova.

Jasno je da je preduslov za uspeh rezolucije bila saradnja sa partnerima iz EU, a Ujedinjeni regioni Srbije zalagali su se, od samog početka, za takav način rešavanja tog pitanja, istakla je Grubješićeva.

SNS za vanredne izbore

SNS zahteva vanredne parlamentarne izbore, ogorčena zbog načina donošenja Rezolucije o Kosovu u Njujorku koja je, kažu, sa Evropskom unijom dogovorena u poslednji čas, a iza koje ne stoji skupština.

Tomislav Nikolić najviše okrivljuje predsednika Srbije koji je, prema njegovom mišljenju, trebalo da ode u Njujork i donese lošu vest.

"Srbija je doživela još jedan poraz u odbrani suvereniteta na KiM, Srbija je svesno srljala u taj poraz. Mislim da je najveća greška sačinjena kada je nekakav naš predlog rezolucije otišao u Generalnu skupštinu UN o kome nijedan građanin ne zna ništa", rekao je lider naprednjaka Tomislav Nikolić.

"Evo ja kao običan građanin Srbije ne znam šta znači ta rezolucija. Ja ne znam šta danas rade po toj rezoluciji naši predstavnici. Da li su odbranili Kosovo ili nisu, da li će pregovarati sa Tačijem ili neće. Ovako živimo kao guske u magli država se raspada pred našim očima", rekao je Nikolić.

Koštunica: Sramota za državu

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica optužio je vlast da je "prikriveni saučesnik u pravljenju lažne države Kosovo".

Koštunica je ocenio da je vlast pristajanjem na izmenjenu rezoluciju o Kosovu "nanela veliko zlo i sramotu" državi.

"Time je Srbiju stavila u podanički odnos i omogućila neprestano ucenjivanje od EU. Posle propagandnog nasilja o tobožnjim velikim uspesima vlasti, ostaće potpuno opustošena i ojađena Srbija. Srbija je u istoriji gubila bitke na Kosovu, ali nikada nije izgubila Kosovo. Ova vlast je na putu da uđe u istoriju kao prva i jedina koja čini sve da i stvarno izgubimo Kosovo", naveo je Koštunica.

Liberalno demokratska partija smatra da dogovor o Rezoluciji sa Evropskom unijom treba da se iskoristi za definisanje državne politike na svim nivoima, promenu spoljne politike i smenu ministra Jeremića.

"Mi želimo efikasnog ministra spoljnih poslova koji može da ima sagovornike na adresama na kojima se odlučuje o našoj sudbini. Smatramo da je Vuk Jeremić sa svim što je učinio u poslednje tri godine osoba koja nas je dodatno konfrontirala i dodatno otežala položaj u kome se zemlja nalazi", rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Rusija: Rezolucija 1244 osnov rešenja za Kosovo

Rusija je podržala rezoluciju o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, zato što je dokument prihvatljiv za Beograd, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Rusko ministarstvo ukazuje da, pri tome, smatra da pravna osnova održivog i dugoročnog rešenja za Kosovo ostaje Rezolucija 1244 Saveta bezbedosti UN.

"Zalažemo se za obnavljanje dijaloga zainteresovanih strana, sa ciljem rešavanja kosovskog problema", navodi se u saopštenju i dodaje da važnu ulogu u tom procesu nastavlja da igra Misija UN na Kosovu na osnovu mandata koji je dobila od Saveta bezednosti UN.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je usvajanje rezolucije Srbije i EU i ponovila ponudu EU da pomogne dijalog Beograda i Prištine.

"Usvajanje rezolucije je važan korak napred za budućnost Srbije i Kosova", istakla je Eštonova u saopštenju.

Visoka predstavnica EU ocenila je da dijalog između Beograda i Prištine sada može da počne na pozitivan nacin i izrazila očekivanje da će dve strane biti konstruktivne i okrenute budućnosti.

Španija: Nužno ubrzati put Srbije ka EU

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos ocenio je da je "apsolutno nužno" ubrzati uključivanje Srbije u EU i naglasio da se više ne može odlagati davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Moratinos je rekao da Srbiji sad treba omogućiti da počne pregovore o članstvu u EU, "kao bilo koja druga zemlja Zapadnog Balkana", budući da je Beograd zauzeo "konstruktivan stav" dogovorom sa EU.

Usvajanje zajedničke rezolucije sa EU je, po njegovim rečima, bilo "ispoljavanje političke odgovornosti" s ciljem da se postigne ono za šta se uvek zalagao i Madrid, "a to je stabilnost Balkana i evropska perspektiva za ceo Balkan, uključujući Srbiju".

Ali, istakao je Moratinos, "ni Srbija, ni Španija nisu izmenile svoj stav" kad je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

"Španija ne priznaje i neće priznati nezavisnost Kosova", rekao je šef španske diplomatije.

Vestervele: Konsultacije o prosleđivanju kandidature

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele založio se za početak konsultacija o prosleđivanju zahteva Srbije za kandidaturu Evropskoj komisiji. Vestervele je kazao da je zajednička rezolucija Srbije i EU "jasan signal da je Srbija za kooperaciju i put u pravcu EU".

"Usvajanje rezolucije je uspeh evropske diplomatije. Kooperacija umesto konfrontacije je evropski put. To je pretpostavka za mir, stabilnost i prosperitet na našem kontinentu'', rekao je Vestervele.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt je ocenio vrlo verovatnim da zemlje EU ove godine donesu odluku o narednoj etapi u procesu integracije Srbije, odnosno o prosleđivanju srpskog zahteva za članstvo Evropskoj komisiji, preneo je AFP.

"Mislim da će se to dogoditi pre kraja godine", rekao je Bilt.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini pozdravio je usvajanje Rezolucije, za koju se i lično zalagao, i naglasio da Srbiji i Kosovu sada treba dati novi podstrek za integraciju u EU.

Usvajanje rezolucije je "pozitivan politički pomak, koji potvrđuje primarnu ulogu Evrope u stabilizaciji Balkana," istakao je Fratini u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Rimu.

Šef diplomatije Slovenije Samuel Žbogar je, takođe, pozdravio usvajanje Rezolucije i ocenio da je "Srbija saradnjom sa EU i spremnošću za dijalog pokazala da ostaje privržena svojoj evropskoj pripadnosti".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво