Ukinut "kosovski dodatak"

Odlukom Ustavnog suda Srbije ukinut je dodatak na platu zaposlenima na Kosovu i Metohiji. Državni sekretar Oliver Ivanović izjavio da se odluka mora poštovati. Ukidanje dodatka štetno, navodi Rada Trajković.

Odlukom Ustavnog suda Srbije, koja je stupila na snagu objavljivanjem u "Službenom glasniku" 10. avgusta, ukinut je dodatak na platu zaposlenima na Kosovu i Metohiji koji primaju platu iz budžeta, takozvani kosovski dodatak.

Ustavni sud Srbije ocenio je da odluka vlade, kojom je uveden "kosovski dodatak", nije ustavna i predstavlja pozitvinu diskriminaciju.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da se odluka Ustavnog suda mora poštovati i dodao da Srbi i nealbanci na Kosmetu ne žive i rade u istim uslovima kao oni u centralnoj Srbiji.

"Odluka Ustavnog suda biće dobra prilika da se zakonom regulišu primanja zaposlenih u pokrajini, a biće uzeta u obzir i činjenica da radnici na KiM žive i rade u otežanim uslovima", rekao je Ivanović. 

Komentarišući da li će odluka Ustavnog suda značiti da će već od sledećeg meseca radnici sa Kosmeta ostati bez dodatka na platu, Ivanović je odgovorio da misli da se to neće dogoditi i da mora postojati prelazni period.

Ivanović je naveo da će u tom periodu biti izvršeno usklađivanje primanja zaposlenih koji se finasiraju iz državnog budžeta ili pronaći novo rešenje.

Prosvetari, lekari, zaposleni u kulturi, pravosuđu i svi koji na Kosovu primaju plate iz državnog budžeta, ostaće bez "kosovskog dodatka".

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević rekao je da je vest o ukidanju "dodatka" izazvala ogromno nezadovoljstvo među radnicima, ali da misli da to neće izazvati odlivanje kadra, jer "motivi zaposlenih u zdravstvu da ostanu na KiM prevazilaze okvire jedne ovakve odluke".

"Vlada Srbije morala bi da pronađe modus, kako bi se stimulisali radnici koji žive i rade na KiM", rekao je Jakovljević i dodao da će poslati zahtev Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za KiM da pronađu model za stimulisanje radnika zaposlenih u zdravstvu.

Štetno ukidanje "kosovskog dodatka"

Direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je da će odluka Ustavnog suda Srbije uticati da intelektualci među Srbima na Kosovu napuste taj prostor, a preostali Srbi će bez njih, prema njenim rečima, biti prepušteni asimilaciji.

Trajkovićeva je ocenila da će šteta i udar, naneti odlukom o ukidanju "kosovskog dodatka", biti više psihološka, ali i finansijska ističući da bi Srbija trebalo da se ponaša kao Izrael, koji svojim državljanima u Gazi mesečno daje tri plate.

"Intelektualci u centralnoj Srbiji imaju mogućnost da rade i mimo posla za koji ih plaća država dok intelektualci na Kosovu tu mogućnost nemaju", rekla je Trajkovićeva.

Ustavni sud Srbije je doneo odluku da je izdvajanje "kosovskog dodatka", koji podrazumeva isplatu dodatnih 50 odsto plate zaposlenima u državnim institucijama na Kosovu, neustavno.

Odluka o uvođenju dodatka doneta je 2003. godine, a 2008. godine je izmenjena tako što je umesto dotadašnjih 100 odsto iznosa plate izdvajano 50 odsto.

Procenjuje se da na Kosovu ima nekoliko desetina hiljada Srba koji primaju "kosovski dodatak".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво