Читај ми!

Barikade na severu KiM, policija za saobraćaj zatvorila prelaze Jarinje i Brnjak

Na više lokacija u severnom delu Kosova i Metohije Srbi postavili barikade u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. U severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu, oglasile su se i sirene. Manji broj pripadnika kosovske policije raspoređen je u Bošnjačkoj mahali i u naselju Tri solitera. Gradom patroliraju vozila Euleksa.

Kosovska policija je na Jarinju u prepodnevnim časovima uhapsila bivšeg policajca Dejana Pantića koji se sa suprugom vraćao iz Raške. Zbog njegovog hapšenja, Srbi sa severa KiM su se okupili i postavili barikade, pošto ne žele da dozvole da Pantić bude prebačen u Prištinu.

Srbinu M. A. koga je kosovska policija ranije na Jarinju uhapsila zbog sumnje da je učestvovao u napadu vatrenim oružjem na policijske službenike, Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor.

M.A, kako navodi osnovni sud u Prištini, osumnjičen je za krivično delo "napad na službeno lice u saizvršilaštvu" i "neovlaščeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja", preneo je portal KoSSev.

Prema proceni sudije, razlog za određivanje pritvora je mogućnost sakrivanja i bežanja, kao i mogućnost sakrivanja, uništavanja ili menjanja dokaza. 

Kosovska policija posle hapšenja je saopštila da se M. A. sumnjiči za teško ubistvo u pokušaju "pre određenog vremena".

Dodala je da je u četvrtak uhapsila još jednog građanina srpske nacionalnosti zbog napada na policajce.

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani je posle sastanka sa političkim partijama rekla da su se dogovorili da vanredni izbori na severu budu odloženi za april umesto 18. i 25. decembra.

Ambasade zemalja Kvinte i kancelarija Evropske unije pozdravile su tu odluku.  

Brisel osuđuje svako nasilje i poziva na odgovornost i deeskalaciju. Navode da jedinice Euleksa i Kfora patroliraju i prate situaciju, ali da je prioritet normalizacija odnosa dve strane.

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i Metohije, sutuacija je opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Ističe da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu na uzdržanost i izbegavanje eskalacije tenzija. Portparol Stejt departmenta osudio je nasilje u incidentima 6. i 8. decembra.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво