Читај ми!

Vučić i Brnabićeva danas sa Varheljijem

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji u poseti je Srbiji, a danas će odvojeno razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Do sastanaka dolazi nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak. Kako je ranije najavila Verheljijeva portparolka, teme razgovora biće reforme koje se očekuju od Srbije u procesu evropskih integracija. Navela je i da će se razgovarati i o drugim temama od "zajedničkog interesa kao što su saradanja u oblasti migracija i saradnja u energetskoj bezbednosti".

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se Oliverom Varheljijem u 9.45 sati u zgradi Vlade Srbije.

Nakon toga, Varhelji će od 11 časova razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle sastanka, kako je saopšteno, planirane su izjave za medije.

Do sastanka dolazi nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, a Rada Trajković će biti njegova savetnica.

Reagujući na to imenovanje, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Peter Stano rekao je da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu. U ime Evropske unije pozvao je obe strane da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu.

"Pozivamo obe strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji", naglasio je Stano.

Vučić: Prekršeni sve demokratski principi i norme

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće putovati u Tiranu 6. decembra i obratio se građanima rekavši da odluka Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića nije dobila zasluženu osudu EU.

Predsednik Vučić je imenovanje Rašića ocenio kao "sramno" i da je to "najblaža reč koja može da se upotrebi".

Dodao je da su prekršene, ne samo norme Briselskog sporazuma, već i međunarodnog javnog prava.

"Prekršeni su svi demokratski principi i norme po kojima se bira neko ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne neko ko je dobio jedan odsto glasova. I baš ih briga, jer je to u skladu sa interesima jedne evropske sile i interesima koje treba neko da provede, a protiv Srba", istakao je Vučić.

Brnabić: Reakcija Stana sramota EU

Na izjavu portparola EU Petera Stana reagovala je i predsednica Vlade Ana Brnabić koja je navela da je takva reakcija sramota Evropske unije i da imenovanje Nenada Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već i u suprotnosti sa voljom naroda iskazanoj na izborima.

"Čekali smo da vidimo šta će EU reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu. Imenovanje Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već je i u suprotnosti sa voljom naroda iskazanoj na izborima, a što je najvažnija volja", navela je Brnabićeva.

Brnabićeva je navela da "posle ovakve sramotne izjave EU, samo još jedne u nizu, nema nikakve potrebe da Srbija više učestvuje na samitima o Zapadnom Balkanu".

"Ili će EU početi da poštuje vrednosti koje propagira ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje. Po prvi put, Srbija neće prisustvovati Samitu EU–Zapadni Balkan koji će se održati 6. decembra u Tirani", naglasila je premijerka Brnabić.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво