Читај ми!

Вучић: Изостала осуда ЕУ због именовања Рашића, нико из Србије неће бити на самиту у Тирани

Председник Србије Александар Вучић рекао је да неће путовати у Тирану 6. децембра, и обратио се грађанима рекавши да одлука Аљбина Kуртија о именовању Ненада Рашића није добила заслужену осуду ЕУ.

Председник Вучић је именовање Рашића оценио као "срамно" и да је то "најблажа реч која може да се употреби".

"Тај човек (Рашић) је добио мање од један одсто на изборима, као и Рада Трајковић, која је била на његовој листи. То показује да они желе прогон и протеривање Срба са Kосова и Метохије. Нисам сигуран да ће сутра доћи до разговора са европским комесаром (Оливером Вархељијем) након мојих речи и наших одлука у међувремену", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Навео је да је виђен антисрпски однос ЕУ.

"Један бедни, антисрпски однос, који су показали, јер ово што је урадио терористички олош Аљбин Kурти, то није... ја сам смањио ово, све што је требало да кажем, ћутим месецима, годинама, трпим глупости од свих, и у региону, у Европи... тај терористички олош што је урадио данас трбебало је да добије заслужену осуду ЕУ. Наравно, није је добио. И тако се понашају сваки пут", казао је председник Србије.

Додао је да су прекршене, не само норме Бриселског споразума, већ и међународног јавног права.

"Прекршене су све демократске принципе и норме по којима се бира неко или се понуди некоме ко је добио велики број гласова, а не неко ко је добио један одсто гласова. И баш их брига, јер је то у складу са интересима једне европске силе и интересима које треба неко да проведе, а против Срба", истакао је Вучић.

Навео је да су "у Приштини мислили да то тако може да прође".

"Изабрали су најгори српски олош, са дна каце. Рашића, Раду Трајковић. Једноставно, не постоје гори. Они немају ничије поверење, али имају поверење терористичког олоша Kуртија, западних агентура који су их ту поставили, мислећи да ће да униште Србију. Мислили су да ће тиме да нас уплаше, да буде - сами сте на свету, не можете ништа... нема проблема. Можете да уништите председника Србије, можете да организујете поново протесте по Србији, можете да ме убијете, шта год хоћете. За мене је KиМ највећа српска светиња. Србија је светиња. Боље да ме нема, него да вам је предам у руке, и нећу вам је предати у руке", казао је Вучић.

Kао последица ове одлуке, нико из Србије неће бити у Тирани на самиту ЕУ-Западни Балкан 6. децембра.

"И зато нико из Србије неће бити у Тирани 6. децембра, први пут, а ви дођите лепо, узимајте дневнице, путујте авионима, сви ви из Европе, причајте, лупетајте глупости, сви из Европе, сви ви са Западног Балкана, баљезгајте о томе како је Србија крива за нешто, а не можете да пронађете ништа за шта је Србија крива. Нема проблема, све је то у најбољем реду. Само, то радите без Србије. Па, да видимо шта ћете и како ћете то да направите", истакао је председник.

Вучић је рекао да следећи пут треба да воде рачуна о начину на који се обраћају Србији.

"Онда када се следећи пут лепо обратите Србији, водите рачуна да ли се спроводи то што је усвојено у Бриселу, водите о рачуна о својим изјавама, о томе да поштујете Србију и грађане Србије. Грађани Србије нису девета рупа на свирали било коме, и не дам вам да их понижавате, никад вам више нећу то дозволити..,а радили сте то безброј пута. Него, увек рачунам, можда смо погрешили, претерали, можда треба да их пустимо још један пут...Нема више", рекао је Вучић.

Поручио је да је Србија своја на своме и да ће сачувати себе.

"Има других проблема, проблема у енергентици, о чему ћу у суботу да говорим грађанима Србије. А што се овога тиче, ти терористички олошу води рачуна да не повредиш ниједног Србина, заједно са квислинзима које си изабрао, јер Срби заједно са државом Србијом знаће да вам одговоре. А ви из Европе, срам вас било, а то је ситница у односу на оно што бих могао стварно да вам кажем. У суботу спремам детаљнији, темељнији, одговорнији, озбиљнији одговор", истакао је председник Србије. 

Прeдсeдник Вучић објавио јe након вeчeрашњeг обраћања јавности кључну поруку на Инстаграму.

"Можeтe да мe убијeтe, можeтe шта год хоћeтe, за мeнe јe Косово и Мeтохија највeћа српска свeтиња, за мeнe јe Србија свeтиња. Бољe јe да мe нeма, нeго да вам јe прeдам у рукe. И, нeћу вам јe прeдати у рукe, јeр грађани Србијe нису дeвeта рупа на свирали било комe и нe дам, нe дам вам да их понижаватe! Србија јe своја на свомe, Србија ћe да чува сeбe", написао јe прeдсeдник на свом Инстаграм налогу. 

Портпарол високог представника за спољну политику Петер Стано раније данас позвао је Београд и Приштину да раде у складу са обавезујућим споразумима о дијалогу као и на хитном повратку косовских Срба у све приштинске институције.

На Станову изјаву реаговала је и председница Владе Ана Брнабић. Навела је да је "оваква реакција срамота Европске уније" и да именовање Ненада Рашића није само у супротности са Бриселским споразумим, већ и у супротности са вољом народа исказаној на изборима.