Читај ми!

Брнабић: Реакција Стана срамота ЕУ, Србија неће учествовати на самиту у Тирани

Председница Владе Србије Ана Брнабић је, реагујући на изјаву Петера Стана, навела да је таква реакција срамота Европске уније и да именовање Ненада Рашића није само у супротности са Бриселским споразумим, већ и у супротности са вољом народа исказаној на изборима. Поручила је да Србија неће присуствовати Самиту ЕУ - Западни Балкан 6. децембра у Тирани.

Премијерка Брнабић је, у реакцији на изјаву Петера Стана, истакла да је "оваква реакција срамота Европске уније".

"Чекали смо да видимо шта ће ЕУ рећи о именовању Рашића и дочекали још једну срамну изјаву. Именовање Рашића није само у супротности са Бриселским споразумом, већ је и у супротности са вољом народа исказаној на изборима, а што је најважнија воља", навела је Брнабићева.

"Поново питам - након што 10 година Приштина није имплементирала Бриселски споразум чији је ЕУ гарант, након што је Србима на KиМ ускраћено право гласа ове године, и то два пута, на шта је ЕУ реаговала једном реченицом у Извештају о напретку, и након што Приштина именовањем Рашића наставља да ниподаштава јасно исказану вољу српског народа на KиМ, дакле питам ЕУ - где су те европске вредности, где је демократија, где нестаде владавина права?", додала је председница Владе.

Брнабићева је навела да "после овакве срамотне изјаве ЕУ, само још једне у низу, нема никакве потребе да Србија више учествује на самитима о Западном Балкану".

"Или ће ЕУ почети да поштује вредности које пропагира, или нема више потребе да Србија у оваквој фарси учествује. По први пут, Србија неће присуствовати Самиту ЕУ - Западни Балкан који ће се одржати 6. децембра у Тирани", нагласила је премијерка Ана Брнабић.

Портпарол високог представника за спољну политику Петер Стано раније данас позвао је Београд и Приштину да раде у складу са обавезујућим споразумима о дијалогу као и на хитном повратку косовских Срба у све приштинске институције.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво