Читај ми!

Stabilizacija ili guranje prsta u oko, šta je poenta raspisivanja izbora na severu KiM

Deset dana od kako su Srbi na severu Kosova i Metohiji odlučili da napuste institucije, Priština je donela odluku o raspisivanju vanrednih izbora za predsednike četiri severne opštine za 18. decembar. Pravdaju odluku poštovanjem ustava, dok Srbi na severu, zvaničnici u Beogradu i analitičari kažu da je to - nepromišljen potez. Srpska lista saopštava na tim izborima neće učestvovati.

U kratkoj objavi za javnost Srpska lista, čiji su predsednici opština podneli ostavke, navodi da neće na izbore 18 decembra, kao ni građani koji je podržavaju, a kojih je kako u Srpskoj isti kažu više od 95 odsto.

Na konsultacijama oko utvrđivanja datuma izbora, u Prištini su bila dva srpska predstavnika - Aleksandar Jablanović iz Leposavića i Nenad Rašić iz Gračanice. Smatraju da nije trenutak za izbore.

"Eventualno učešće na lokalnim izborima zavisi pre svega od raspoloženja među Srbima na severu i stavova zvaničnog Beograda. Kada se sve sabere i podvuče moramo da pratimo komunikaciju i signale koje nam vlada Srbije šalje", kaže Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba.

Vanredni izbori za zvaničnike Beograda su pokušaj okupiranja Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka. 

"Odluka o raspisvanju izbora novi je pokušaj Prištine da okupira severni deo pokrajine. Izbori za srpske opštine, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla i osuđeni su na propast. Vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode pravno i institucionalno nasilje, kršeći između ostalog i tačku 11 Briselskog sporazuma", kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Iz vlade u Prištini poruke da ne odustaju ni od izbora ni od prethodnih odluka.

"Prazna mesta na severu moraju brzo da budu popunjena. Za mesta četiri gradonačelnika moraćemo da organizujemo izbore. Što se tiče 10 poslanika Srpske liste, ako oni neće, moraćemo da nastavimo sa drugim partnerima. Takođe, policajce trebašsto pre zameniti, jer je, neophodno da se osigura vladavina prava i bezbednost za sve", kaže Aljbin Kurti.

Stabilizacija ili guranje prsta u oko, šta je poenta raspisivanja izbora.

Nedžmedin Spahiu, analitičar kaže da to nije pametan potez. 

"Mislim da predsednica pre no što raspiše izbore prvo treba da razgovara sa relenvantnim političkim snagama na terenu, da zna kako stoji situacija. Ako ona želi da postavi nekog nesrbina kao gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom, to može da uradi i mimo izbora. Ali to ipak nije rešenje. Rešenje je da kada ljudi koji vode koji imaju legitimitet, a ne samo legalnost", rekao je Spahiu. 

"U ovoj situaciji postoji institucionalni vakuum. Policija praktično ne funkcioniše, sudovi funkcionišu u smanjenom kapacitetu, a što je najvažnije i članovi opštinskih izbornih komisija su podneli ostavke. Ne vidim ko bi mogao da organizuje izbore - vratili smo se na situaciju od pre Briselskog sporazuma", kaže Aleksandar Rapajić iz Centra za zastupanje demokratske kulture.

Pretpostavka je da da bi na izbore mogli da izađu Albanci. U četiri srpske opštine najviše ih je u severnoj Mitrovici.

Na lokalnim izborima prošle godine u ovom gradu glasalo ih je 711, među oko deset hiljada izašlih birača.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво