Читај ми!

Рапајић: Уколико се одрже, избори на северу КиМ неће имати никакав легитимитет

Ванредни избори за председнике општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, које је Приштина расписала за 18. децембар, уколико се одрже неће имати никакaв легитимитет, а додатно би погоршали ионако напету ситуацију на северу КиМ, рекао је за РТС Александар Рапајић, програмски директор Центра за заступање демократске културе.

Политички представници Срба на северу Косова још се нису изјаснили поводом одлуке о расписивању ванредних избора за предеднике општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Када имамо институционални вакум, у ситуацији када су и чланови општинских изборних одбора поднели оставке, изборе је готово немогуће организовати, јер се поставља питање ко би те изборе уопште могао да организује, каже за РТС програмски директор организације која од 2013. године надгледала све локалне изборе на северу КиМ.

"Ако бисте то радили на силу и наметнутим решењима то би само произвело додатне тензије. Уколико би се избори споровели на силу и били изабрани нови градоначелници они не би имали легитимитет", наглашава Рапајић.

Указује да смо се сада вратили на ситуацију од пре Бриселског споразума, односно и горој ситуацију, јер су институције после напуштања Срба још мање функционалне него пре потписивања тог споразума.

Број Албанаца у Митровици је значајан, али у осталим општинама тај број је занемарљив и никакав легитимитет не би био могућ.

Став народа је да подржава напуштање институција, јер смо годинама ишли из кризе у кризу и таква одлука је била неминовна. Расположење међу грађанима је такво да нико и не размишља о изласку на изборе.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи расписала је ванредне изборе за градоначелнике општина на северу КиМ за 18. децембар.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво