Читај ми!

Prvog dana izdato više od 50 opomena, Bisljimi: Registarske tablice više nisu deo dijaloga

Kosovska policija počela je da uručuje opomene vozačima sa registarskim tablicama gradova sa severa Kosova i Metohije. Time je počela primena odluke vlade privremenih institucija u Prištini o faznoj preregistraciji do 21. aprila, a za tri nedelje počinje kažnjavanje vozača koji ne preregistruju vozila na RKS tablice. Policija u Prištini je saopštila da je u prvom danu izdala više od 50 opomena. Potpredsednik vlade u Prištini i glavni pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je da registarske tablice više nisu deo dijaloga, već odluka koja se sprovodi.

Mirno je protekao prvi dan sprovođenja mera vlade u Prištini, ali je prilično proređen automobilski saobraćaj na magistralnim pravcima na severu ukazivao da se ne radi o svakodnevici.

Od ponoći na punktovima Jarinje i Brnjak vozačima su uručivali opomene u kojima piše da imaju obavezu da preregistruju vozila na takozvane RKS tablice.

Opomene je policija uručivala onima koji su prelazili administrativnu liniju u oba smera.

Posle podne na magistralnom putu Raška–Mitrovica, kod Leposavića, ekipa RTS-a primetila je da su na nekoliko sati vozila sa srpskim tablicama zaustavljali i opomene uručivali i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Nakon 16 časova, blindiranim vozilima, povukli su se u bazu u blizini punkta Jarinje.

Na tom punktu je tokom dana primećena i mobilna patrola Euleksa.

U gradovima na severu ekipa RTS-a nije zapazila da je policija krenula sa uručivanjem opomena vozačima koji imaju automobile sa srpskim oznakama gradova na Kosovu i Metohiji.

Policija u Prištini je saopštila da je u prvom danu izdala više od 50 opomena.

Bisljimi: Registarske tablice više nisu deo dijaloga

Srbi su najavili da nisu voljni da menjaju tablice, a nadaju se i skorijem političkom rešenju. Međunarodni predstavnici tvrde da nisu povukli zahtev da se preregistracija u potpunosti odloži za 10 meseci.

Potpredsednik vlade u Prištini i glavni pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je da registarske tablice više nisu deo dijaloga, već odluka koja se sprovodi.

Dodao je da se zamena registarskih tablica više ne može posmatrati kao pitanje o kojem se može pregovarati.

Kazna za one koji ne izvrše preregistraciju do 21. novembra, kako je najavio Bisljimi, biće 150 evra.

Privremeno rešenje opstalo duže od godinu dana

Prošlu jesen na administrativnim prelazima obeležile su barikade. Pale su nakon vesti iz Brisela da je pao dogovor Beograda i Prištine o tablicama – obeležja državnosti od tada se prekrivaju nalepnicama.

Privremeno rešenje opstalo je duže od godinu, a nova jednostrano nameće Priština. Dok se policiji u Mitrovici dostavljaju formulari za opomene vozačima koji nisu zamenili srpske tablice, zvaničnici Srpske liste sumnjaju da će lokalni policajci izvršavati naredbu komande iz Prištine.

"U prethodnim mesecima policija je postavila više baza i dovela je specijalne jedinice iz drugih krajeva Kosova, tako da ono što možemo očekivati da te spacijalne jedinice pokušavaju da uruče i ove opomene i da izreknu prve kazne. Mi želimo da živimo život dostojan čoveka, mi smo svoji na svome i samim tim s naše strane neće biti incidenata niti problema, kao što smo i rekli sve dok ne bude izrečena prva kazna", poručio je Milan Radojević, predsednik Opštine Severna Mitrovica.

Kazne su najavljene od 21. novembra. Pre nego što je proces preregistracije Aljbin Kurti podelio u nekoliko faza, predstavnici Srba sa Kosmeta najavili su proteste i blokade puteva ako im prava budu ugrožena.

Da je moglo biti i drugačije veruju u nevladinom sektoru u Kosovskoj Mitrovici. Za zastoj u dijalogu krive Brisel.

"Bez dogovora i zajedničkog viđenja na to kako treba da se uradi, prosto ne može da se garantuje implementacija bez eskalacije, dokle god kosovska vlada to pokušava samostalno da uradi, postoji ozbiljan potencijal za eskalaciju", navodi Milica Andrić iz "Nove društvene inicijative", Kosovska Mitrovica.

Hil: Srbija s pravom pita šta će biti sa srpskom zajednicom na KiM

Očekivanja od Brisela imaju i SAD. Američki ambasador u Srbiji kaže da rešenja za pitanje tablica, ali i sva druga pitanja, moraju da proisteknu iz dijaloga.

"Kosovo se oseća kao na ničijoj zemlji kada je reč o međunarodnom priznanju, a žele da budu deo organizacija uključujući i Ujedinjene nacije. Srbija s pravom pita šta će biti sa srpskom zajednicom na KiM. Mogu li se Srbi osećati komforno na Kosovu, da li ih štiti zakon, da li mogu da očuvaju identitet. To su ključna pitanja, a mi se vrtimo oko registarskih tablica. Kako god da se završi to pitanje, ne mislim da će rešiti ključne zabrinutosti obe strane", ističe Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji.

Zbog situacije u južnoj pokrajini, Vojska je u stanju pripravnosti i podignut je nivo borbene gotovosti, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević. Sa načelnikom Generalštaba obišao je pripadnike Vojske Srbije u garnizonu Raška.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво