Читај ми!

Председник Општине Северна Митровица: Срби неће променити став о пререгистрацији

Председник Општине Северна Митровица Милан Радојевић рекао је да не може да замисли ситуацију да косовска полиција пише казне санитету или аутобусу који превози децу и да Срби стоје са стране и то само зато што имају КМ ознаке. Са тим ознакама могу да путују свуда у свету сем на КиМ због хира једног човека из Приштине, истакао је Радојевић.

Од поноћи Приштина је почела примену нових мера за пререгистрацију возила са српских на локалне, тзв. РКС таблице. Саопштено је да је пререгистрација могућа до 21. априла следеће године, а да од 21. новембра креће кажњавање возача са 150 евра ако на возилима имају таблице почетних слова градова на Косову које издаје МУП Србије. 

У првој фази предвиђено је упозоравање возача и упућивање на могућност да могу да пререгиструју возило. И то није нешто што ће за сада изазвати реакцију, али до ње може доћи ако дође до кажњавања возача са 150 евра од 21. новембра. 

Од ноћас је почела прва фаза уручивања опомене, односно формулара и указивање на могућност да возачи могу да прергиструју своја возила.

Председник општине Северна Митровица Милан Радојевић рекао је за РТС да је косовска полиција на административним прелазима Јариње и Брњак кренула са уручивањем опомена, али сигурно је да то неће променити став Срба на северу КиМ по питању пререгистрације.

"Срби на северу КиМ заиста нису никоме претња, желимо да живомо живот достојан човека. Са наше стране неће бити никаквих инцидената или проблема, све док не буде изречена прва казна, што може да се догоди по најавама Приштине за 21 дан. Али видећемо шта је реалност на терену", истакао је Радојевић.

Додао је да су грађани одлучни у томе да не дође до било каквих промена када су у питању регистарске ознаке.

"Питање је како би се та одлука спровела на терену, што се тиче писања казни. Имам апсолутно поверење у људе у Регионалној дирекцији Север и мислим да ће донети праву одлуку у интересу народа", напоменуо је.

Наглашава да је Приштина у претходном периоду поставила више база на северу КиМ и довела јединице из других крајева.

"Оно што можемо очекивати да ове јединице уручују и опомене, али и да уручују казне. Надамо се да ће за ове три недеље међународна заједница извршити додатни притисак на Приштину и да спечи тензије. Сведочимо упорности Аљбина Куртија да настави са имплементацијом ове одлуке", рекао је Радојевић.

У трећој фази, ако до ње дође, предвиђено је увођење пробних таблица.

Међутим, Радојевић не очекује да ће доћи до треће фазе.

"Ми не можемо извршити већи притисак на Приштину од овога што смо до сада извршили. Чињеница је да имамо комуникацију са међународним представницима. Спровођењем ове одредве доприноси само нарушавању безбедносне ситуације" каже Радојевић.

Како је додао свим представницима међународне заједнице, кажу да Срби нису претња никоме, реакције које су биле 31. јула су биле одбрамбеног карактера.

Није искључио и могућност барикада, али истиче да је у интересу Срба мир и стабилност.

"Не могу да замислим ситуацију да косовска полиција пише казне санитету или аутобусу који превози нашу децу и да ми стојимо са стране и то само зато што има КМ ознаке са којима може да путује свуда у свету сем на КиМ због хира једног човека из Приштине", закључио је Радојевић.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво