Читај ми!

SB UN o situaciji na Kosovu i Metohiji; Selaković: Priština sabotira napore i Beograda i međunarodnih aktera

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji. Unmik poručuje da će nastaviti da pruža svu moguću podršku dijalogu. SAD, Britanija i Francuska podržali dijalog pod pokroviteljstvom EU. Rusija i Kina ukazale na kršenje prava Srba i jednostrane poteze Prištine. Srbiju je predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je rekao da neodgovorno ponašanje Prištine sabotira napore, ne samo Beograda već i EU i drugih aktera međunarodne zajednice.

Savet bezbednosti UN razmatrao je izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na KiM, koji je ambasadorima članica SB predstavila šefica Unmika Karolina Zijade.

Srbiju je na sednici u Njujorku predstavljao šef srpske diplomatije Nikola Selaković, koji se ranije danas sastao sa Karolinom Zijade i istakao da je ključno nastaviti angažovanje Unmika na svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije 1244 SB Ujedinjenih nacija.

Generalni sekretar UN je u redovnom polugodišnjem izveštaju upozorio da tenzije i oštra retorika odslikavaju krhko stanje na Kosovu i Metohiji, navodeći da je mir prevladao zahvaljujući širokoj diplomatskoj aktivnosti.

Prvi čovek svetske organizacije je naveo da je "mir prevladao zahvaljujući širokom angažovanju diplomata", naglašavajući da "se ne može dovoljno istaći važnost uzdržavanja i privrženosti dijalogu kako bi se neslaganja rešila".

Na prethodnoj sednici SB UN o Kosovu i Metohiji, Nikola Selaković je poručio da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini daleko od normalne i stabilne.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво