Читај ми!

Савет безбедности УН о КиМ, подршка Русије, Кине, Индије, Бразила за формирање ЗСО

Одбијањем да формира ЗСО, Приштина не само да подрива дијалог већ шаље поруку да српски народ треба да нестане из јужне покрајине, поручио је Никола Селаковић на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији. Шефица Унмика позива обе стране на дијалог и проналажење решења за техничка питања. За Русију Резолуција 1244 остаје основ решења, а САД поручује да је у светлу рата у Украјини кључно очувати стабилност на Западном Балкану. Кина, Индија и Бразил подржали формирање ЗСО.

Савет безбедности Уједињених нација расправљао је о редовном, шестомесечном извештају генералног секретара УН о ситуацији на Косову и Метохији. Србију је представљао министар спољних послова Никола Селаковић, који је поручио да је ситуација у јужној српској покрајини далеко од нормалне и стабилне.

"У овом делу наше земље грађани српске националности, али и други неалбанци, и даље су узнемирени и сваки дан дочекују са великом стрепљом јер нису сигурни да ли ће њихова основна људска права бити повређена или ускраћена", рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије замерио је што извештај о раду Унмика, када је у питању квалификација догађаја и њихових узрока, није садржајнији и експлицитнији, како би дешавања на КиМ могла да се сагледавају свеобухватније и у правом светлу.

"Прављење вештачког баланса и поистовећивање две стране приликом осврта на кризне ситуације никако не доприноси суштинском решавању проблема. Ако јасно не дефинишемо узроке проблема, они ће се понављати и усложњавати", истакао је Селаковић.

За међуетничко поверење неопходно поштовати споразуме

Додао је да је за све људе који живе на КиМ од изузетног значаја да се са овог састанка упути порука онима који имају надлежност и капацитет да мењају ситуацију набоље - а то је неопходност успостављања међуетничког поверења.

"Тако што ће привремене институције у Приштини поштовати закључене споразуме, примењивати договорено и ускладити своје деловање са међународним стандардима у погледу владавине права и људских права", рекао је Селаковић.

Поручио је да одбијањем да формира ЗСО, Приштина не само да подрива дијалог са Београдом, већ шаље поруку да српски народ треба да нестане из јужне покрајине.

"Овим, не само да се подрива дијалог Београда и Приштине, већ се и директно понижавају међународни фактори, пре свега Европска унија. Оваквим изјавама Приштина шаље поруку српском народу у Покрајини да не треба да рачуна на остваривање колективних права, а такво обесправљивање у крајњој инстанци треба да доведе до нестанка Срба са Косова и Метохије", истакао је Селаковић. 

Једностраност као принцип деловања Приштине

Подсетио је да је Приштина, противно Резолуцији СБУН 1244, али и свим демократским принципима, забранила да се на територији КиМ организује гласање на референдуму, као и на парламентарним и председничким изборима Србије.

Додао је да је ово први пут од 1999. године да је грађанима на КиМ онемогућено учешће на изборима Републике Србије, чиме је између осталог прекршен и јасно дефинисан мандат мисије ОЕБС у вези са организацијом избора.

"Тиме су привремене институције у Приштини још једном потврдиле свој дискриминаторни карактер и поручиле да је једностраност принцип њиховог деловања", оценио је Селаковић.

Подсетио је на распоређивање специјалних јединица полиције на два административна прелаза према централној Србији и на одузимање регистарских таблица на возилима са севера КиМ и из централне Србије.

Напоменуо је да би волео да се у извештају нашло и име Срећка Софронијевића из Звечана кога су 13. октобра припадници специјалне полиције ватреним оружем погодили у леђа, када су по девети пут, супротно Бриселском споразуму, нелегално, упали на север покрајине.

Правосуђе по етничком кључу 

Додао је и да правосуђе на КиМ поступа по тајним оптужницама, супротно свим међународним стандардима, те да данас, уколико сте Србин, "можете бити осуђени на вишегодишњу казну затвора на бази непроверених или контрадикторних изјава сведока".

"Без необоривих и недвосмислених материјалних доказа. То указује на праксу суђења по етничком кључу, а не према праву и правди", указао је Селаковић и подсетио на хапшење 11 Срба у Штрпцу у децембру.

Навео је и да су у извештајном периоду била 63 етнички мотивисана инцидента - говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавање права на слободу кретања и верских права, скрнављење цркава и гробаља.

Нема политичке воље за повратак расељених

Додао је да су у оваквим условима разумљиви разлози због којих у Републици Србији и даље има више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије.

Поздравио је апел генералног секретара УН да се омогући повратак интерно расељених и додао да су у ту сврху, неопходна политичка воља Приштине и конкретне мере којима би се, између осталог, обезбедила сигурност повратника и пуно поштовање имовинских права расељених.

"Најбржи и најефикаснији начин за то је поштовање важећих међународноправних докумената и закључених споразума", рекао је Селаковић.

Поручио је да се Србија залаже за поштовање међународног права и потпуну примену Резолуције 1244, као и даљи ангажман Унмика и присуство Кфора у несмањеном капацитету.

Зијаде: За девет година нису решена ни техничка питања 

Специјална представница генералног секретара на Косову и шефица Унмика Каролина Зијаде оценила је да Приштина и Београд морају да се активније укључе у дијалог под покровитељством Европске уније.

"Позивам представнике Београда и Приштине да буду одговорни током овако комплексних дана јер они сносе највећу одговорност за смањивање тензија. Девет година после склапања Бриселског споразума нису решена ни техничка питања као што су регистарске таблице, а не зна се ни да ли ће то питање бити решено сутра. Желим да охрабрим Београд и Приштину да активно траже решење за таблице и договор о слободи кретања", рекла је Зијаде.

Истиче да је свеобухватна нормализација односа две стране и даље неухватљива.

Позвала је званичнике и јавност на свим странама да осуде насиље усмерено против патроле косовске полиције и обезбеде информације како би одговорни били изведени пред лице правде.

Указала је да су догађаји у Украјини оставили трагове на безбедност, али и привреду која, и због последица пандемије, треба да се опорави, те да је свака регионална иницијатива поздрављена.

Додала је и да ће бити отворена да саслуша све ставове, али да Унмик није одлучујући фактор у постизању споразума и исхода дијалога.

Гервала оптужује Србију и Русију за претњу миру

Министарка спољних послова привремених институција у Приштини Доника Гервала Шварц оптужила је Србију и Русију да представљају највећу претњу миру у региону и оценила да данашња дебата не може да буде само о Унмику, већ да мора да се узме у обзир актуелна ситуација око Украјине.

Поново је оптужила Србију за наводни геноцид и злочине 1999. године, наводећи да то исто сада чини и Русија у Украјини. Истакла је и да се српска војска наоружава како би напала, а не како би се бранила.

Тврди да је председник Александар Вучић због спора око таблица "послао велики број војника", а да је и руски амбасадор у Београду тада посетио српску војску, те да је, како каже, истом логиком руски амбасадор у БиХ претио ратом.

"Вучић и његови савезници ризикују конфликте на Балкану, од Косова, БиХ и Црне Горе и БиХ", каже Гервала Шварц.

Додала је да Приштина жели и да је спремна за дијалог али да би се то десило, како каже, Србија "мора прво да прихвати реалност", без чега нема разговора. Оценила је и да је присуство Унмика на КиМ непотребно.

Селакович: Гервала злоупотребљава Савет безбедности

Министар Селакович одбацио је током седнице оптужбе Гервале и поручио да она злоупотребљава Савет безбедности да говори против Унмика и председника Србије Александра Вучића.

"Уместо да говори о проблемима на терену, непоштовању људских права, укидању политичких слобода, више од 2.000 несталих, игнорисаним злочинима косовских Албанаца, Гервала нам прича о њеним политичким жељама и циљевима, злоупотребљавајући Савет безбедности да говори против Унмика и председника Србије Александра Вучића", рекао је Селаковић.

"Вучић који је и ваш председник, госпођо Гервала-Шварц и треба да имате поштовање кад говорите о председнику своје земље", рекао је Селаковић.

Русија: Резолуција 1244 остаје основа решења

Заменица сталног представника Русије у УН Ана Евстигњејева поручила је да став Русије према Косову остаје непромењен, те да Резолуција 1244 остаје међународна правна основа за постизање одрживог решења између Београда и Приштине.

Подсетила је на годишњицу НАТО бомбардовања у марту, те поручила да се последице употребе осиромашеног уранијума осећају и данас. Додала је и да су некажњени многи злочини ОВК, укључујући ратне злочине, трговину људским органима, те да је изостала праведна истрага и њен исход.

Истакла је да косовски Албанци већ девет година саботирају формирање ЗСО и ометају процес међуетничког помирења.

Говорила је и о нападима на Србе и покушајима да се протерају, као и да се избришу њихови верски објекти, и као пример навела манастир Високи Дечани који не може да поврати своју имовину упркос одлуци косовског суда.

Говорећи о правном насиљу, навела је забрану гласања на недавним изборима, као и то што су косовске власти користиле ватрено оружје у недавним инцидентима, под изговором да траже кријумчарену робу.

Додала је да је Русија алармирана покушајима Аљбина Куртија да ескалира антисрпску реторику, као и тиме што је Приштина ескалирала покушаје уласка у НАТО и стварања војске.

САД: Очување стабилности од кључног значаја

Представник Сједињених Држава Ричард Милс указао је на то да је ово прва седница о КиМ од почетка рата у Украјини и навео да у тим околностима очување стабилности на Западном Балкану остаје од кључног значаја.

"Видели смо слике из Буче и Маријупоља. Док оне настављају да стижу из Украјине ниједна делегација заслужна за настанак таквих слика нема кредибилитет да држи предавање некоме у Савету безбедности о поштовању људских права", рекао је амерички амбасадор. 

Позвао је Београд и Приштину да се ангажују у дијалогу уз ЕУ, да нађу решење, примене постојеће споразуме и направе конкретан напредак ка постизању споразума о нормализацији са циљем узајамног признања.

Додао је и да је дијалог уз посредовање ЕУ најбољи начин за напредак. Како је навео, САД поздрављају напоре ЕУ да угосте главне преговараче две стране овог месеца и позивају Београд и Приштину да сарађују на проналажењу несталих лица.

Милс је изнео став да је Унмик испунио своју сврху и да је његов мандат сувишан.

Подршка Кине, Индије, Бразила за ЗСО

Представник Кине у УН каже да је потребно подржати одрживо решење у овом процесу, истичући да територијални интегритет и суверенитет Србије треба да буду у потпуности поштовани.

Подсетио је на низ једностраних акција Приштине које, оценио је, воде јачању тензија и не доводе до стабилности. Присуство Унмика на КиМ је, како каже, кључно.

"Важан принцип је заштитити права косовских Срба и он је кључан за дугорочну стабилност, као и поштовање и сарадња са свим етничким групама", истакао је кинески представник и додао да је потребно испунити све до сада постигнуте споразуме и успоставити ЗСО.

Амбасадор Индије у УН подржао је територијални интегритет Србије, као и дијалог Београда и Приштине, истичући значај одржавања састанака без предуслова.

Указао је и на значај формирања ЗСО, као и да обе стране нађу заједнички терен да постигну решење преосталих питања, међу којима и питања несталих.

Навео је да треба још тога учинити ради јачања владавине права и исказао подршку Резолуцији 1244.

Седници СБ УН о КиМ претходио је састанак министра Селаковића са генералним секретаром УН Антониом Гутересом.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво