Читај ми!

Vučiću zabranjena poseta Jasenovcu, ceo dan stižu oštre reakcije iz Beograda i Zagreba

Predsedniku Srbije Hrvatska je zabranila privatnu posetu Jasenovcu koja je planirana za danas. Dolazak Aleksandra Vučića hrvatski državni vrh vidi kao provokaciju i zahteva da se ubuduće posete najavljuju službenim putem. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovara protestnom notom koju je Ambasada Hrvatske odbila da primi. Zabranu predsedniku da poseti Jasenovac premijerka vidi kao najveći skandal u modernoj istoriji dve države. Beograd zahteva da se omogući službena poseta Vučića Jasenovcu u bilo kom terminu u naredna dva meseca.

Privatna poseta Donjoj Gradini, Jasenovcu i Pakracu bila je danas u planu predsednika Srbije. Umesto u Hrvatskoj, osvanuo je u hrvatskoj štampi. Posle pisanja Jutarnjeg lista da je namera Aleksandra Vučića da izazove haos, nizale su se reakcije na obe strane.

"To smo saznali neslužbenim kanalima što je neuobičajeno u komunikaciji i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog zvaničnika je neprihvatljiv", rekao je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Za Srbiju je neprihvatljiva nota koju je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo u petak - mejlom. U dopisu se, između ostalog, navodi da poseta visokog predstavnika strane države spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

"Ovo je zaista jednako tome da zabranite predsedniku Izraela da poseti Aušvic i da kažete da je to što predsednik Izraela želi da poseti Aušvic izazivanje haosa i nešto što može da ugrozi naše međusobne odnose. Valjda je normalizacija odnosa da se složimo oko istorije, a istorija je stradanje Srba od strane ustaškog režima", navela je premijerka Ana Brnabić. 

Konferencija hrvatskog ministra i odgovor Beograda

Saglasnosti nema ni u tumačenju razloga posete.

"Takav dolazak smo shvatili da nije iskren, da nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više rezultat ili motivisan činjenicom zadovoljenja unutrapolitičkih potreba i razloga u Srbiji, a pre formiranja srpske vlade", rekao je Grlić Radman.

Odgovor je usledio od šefa srpske diplomatije. "Ono što je ostalo veoma upečatljivo, jeste da hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova poseduje neku vrstu instrumenta kojim meri nečiju iskrenost", istakao je Selaković.

Da se u odnosima dve države mora meriti svaka reč, pokazuje iskustvo Milorada Pupovca. Navodi da nije smelo da se desi da predsednik Srbije ne može da poseti Jasenovac.

"Posebno se nije smelo dogoditi zbog toga što je dva puta u nepunih godinu dana postojala komunikacija o datumima kad bi se moglo dogoditi, pa su se strane oko toga sporazumele i odgodile. Ovoga puta je ta komunikacija izostala, ovog puta je moj napor da se ta komunikacija osigura - propao. I to je ozbiljan problem", kaže Milorad Pupovac koji je saborski zastupnik i predsednik SDSS-a.

MUP: Posebni režim kontrole za hrvatske funkcionere 

Novi problemi u odnosima dve države naslućuju se iz poruka zvaničnika. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da će hrvatski funkcioneri i diplomate od danas biti na posebnom režimu kontrole i da će morati da najave i obrazlože svaku posetu Srbiji.

Na izjavu hrvatskog šefa diplomatije da je to i do sada bila praksa, odgovara ministar spoljnih poslova.

"MSP podseća da je u prethodnih godinu dana zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Republike Hrvatske u Republiku Srbiju bez ikakvih prethodnih službenih najava", rekao je Selaković.

Za sutra je najavljeno obraćanje predsednika Srbije, a jedna od tema biće zabrana posete Jasenovcu. U međuvremenu, kratka objava na Instagramu.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво