Читај ми!

Брнабићева: Скандалозна одлука Хрватске да Вучићу забрани посету Јасеновцу

Премијерка Ана Брнабић оценила је да је прворазредни скандал одлука хрватске владе да забрани председнику Србије Александру Вучићу приватну посету Јасеновцу. Од данас сви функционери хрватске државе, сви носиоци службених или дипломатских пасоша мораће посебно да најаве и образложе своју посету или пролазак кроз Србију и биће стављени на посебан режим контроле, рекао је министар Александар Вулин реагујући на одлуку хрватске владе.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је забрана Вучићу да посети Јасеновац исто као када бисте председнику Израела забранили посету Аушвицу.

"То је антиевропска и антицивилизацијска одлука и брутално гажење слободе кретања. Да не анализирамо колико то говори и о непоштовању српских жртава", оценила је Брнабићева гостујући на ТВ Пинк.

Премијерка се запитала како хрватска влада намерава да објасни зашто је забранила да председник Вучић дође у приватну посету и положи цвеће на место највећег страдања српског народа.

"Да ли је то одлука државе чланице Европске уније, да ли је то у складу са поштовањем слободе кретања, да ли је таква одлука у духу антифашизма и слободарских начела? Да ли би одлука била другачија да је најављена званична посета председника", запитала је Брнабићева и поручила да би Хрватска требало да се стиди.

Она је оценила да је одлука званичног Загреба највећи скандал који се догодио у модерној историји односа Србије и Хрватске.

Према њеним речима, то је показатељ каква је то држава која доноси једну противправну, антиевропску и антицивилизацијску одлуку, брутално газећи принцип слободе кретања.

"То је огледало једне земље. Да не говоримо о томе шта ово значи у смислу непоштовања српских жртава, свих оних који су страдали од усташког режима НДХ", рекла је Брнабићева. 

Према изворима Јутарњег листа, Вучић је контактирао с председником СДСС-а Милорадом Пуповцем и рекао му како планира приватну посету Јасеновцу.

Како лист тврди, "намера је била да се испровоцира хрватска страна уочи годишњице ‘Олује’".

Како пише Јутарњи лист, "без службене информације хрватским властима, без координације с амбасадом, председник Србије је желео да пређе границу из Босне и Херцеговине и дође око 11 сати у Јасеновац, а потом око 14 сати и у Пакрац".

Тим поводом огласио се и министар Александар Вулин. 

"Александру Вучићу, унуку јасеновачке жртве није дозвољено да се поклони успомени на стотине хиљада закланих Срба, Јевреја и Рома. Председнику Републике Србије није дозвољено да обиђе највеће српско стратиште. Усташе данас, чланице Европске уније, не воле да их се подсећа колико су деце поклали", рекао је Вулин коментаришући одлуку хрватске владе.

Према његовим речима, од данас сви функционери хрватске државе, сви носиоци службених или дипломатских пасоша мораће посебно да најаве и образложе своју посету или пролазак кроз Србију и биће стављени на посебан режим контроле. 

Министар спољних послова Никола Селаковић одржаће ванредну конференцију за новинаре данас у 11 часова, у Министарству спољних послова.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво