Читај ми!

Stejt department: Suverene odluke Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije da ne dozvole prelet Lavrovu

Stejt department je saopštio, povodom odluke Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije da ne dozvole prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na putu za Beograd, da su one kao suverene države "donele suverene odluke o vazdušnom prostoru, koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost" zbog napada na Ukrajinu.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je na konferenciji za novinare kazao da Sjedinjene Države pozivaju "Srbiju da se usredsredi na svoj cilj – članstvo u Evropskoj uniji, i da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa ostatkom Evrope", preneo je Glas Amerike.

"Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i to da diverzifikuje izvore energije, smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbednost", rekao je Prajs.

Na pitanje Glasa Amerike kako će SAD i NATO zaštiti Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bugarsku, koje su zatvorile vazdušni prostor za avion kojim je Lavrov trebalo da doputuje u Srbiju od, kako navodi američki medij, "ruskih pretnji", Prajs je odgovorio da su "sve tri članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća".

Podsetio je da je u ponedeljak obeležena peta godišnjica članstva Crne Gore u NATO-u, a  u martu druga godišnjica članstva Severne Makedonije.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво