Читај ми!

Brnabić o načelima SNS-a: U Srbiji i o Srbiji odlučivaće samo njeni građani

Politika Srpske napredne stranke zasniva se na četiri postulata, a jedan od njih je da u Srbiji i o Srbiji odlučuju samo njeni građani, istakla je članica Predsedništva SNS-a i poverenica za Beograd Ana Brnabić. Siniša Mali poručio je da SNS vodi odgovornu ekonomsku politiku u čijem je centru čovek i podizanje životnog standarda građana Srbije, a Aleksandar Šapić je naveo da su programska načela koja ima SNS proistekla iz realne politike vođene u poslednjih nekoliko godina.

Ana Brnabić je navela da je prvi postulat stalno jačanje – političko, društveno, ekonomsko, globalno stalno jačanje Srbije.

"Srbija koja je danas jača nego što je bila juče, nešto slabija nego što će biti sutra. To je politika SNS-a", navela je Brnabićeva.

Drugi postulat politike SNS-a je državna stabilnost, a treći puna samostalnost u odlučivanju.

"Mi odlučujemo za nas. Imamo prijatelje i partnere, ali u Srbiji i o Srbiji odlučuju samo njeni građani", naglasila je Brnabićeva.

Četvrti postulat politike SNS-a je, kaže, saradnja.

"Evropska integracija, ali otvorenost saradnji sa svim našim partnerima, koji Srbiji mogu doneti dobro", rekla je ona.

Kada je reč o ekonomiji, naglasila je da je stranka, sve što je uradila poslednjih godina, uradila zajedno sa građanima Srbije.

"Izradili smo dokument o svim uspesima, koji smo nazvali 'Izveštaj građanima Srbije'. Mi smo stranka koja je odgovorna, koja radi u interesu Srbije, koja izveštaj o tome šta je uradila podnosi jasno, transparentno građanima, onima za koje radimo. Sutra ćemo predstaviti taj dokument", najavila je Brnabićeva.

Ukazala je da nisu bile prazne priče i obećanja kada je rečeno da su SNS-u najvažniji da građani budu bogatiji, da imaju posla, perspektivu, kao i šta će sve za njih uraditi.

"Govorili smo o konkretnim projektima, isporučili konkretne rezultate", istakla je Brnabićeva.

"Trebaju nam deca, to je apsolutni prioritet"

Moramo da imamo više dece, jer ako ne popravimo demografsku sliku i situaciju u zemlji, ako nemamo više dece, džabe nam svi rezultati koje smo postigli, poručila je Brnabićeva.

"Demografija je apsolutno najvažnija. Ko će koristiti sve puteve, pruge koje gradimo, ko će ići u te nove škole, lečiti ljude u bolnicama? Trebaju nam deca i to je apsolutni prioritet", poručila je Brnabićeva.

Podsetila da je SNS, kao okosnica Vlade i skupštinske većine, usvojila Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom i prvi put uvela podsticaje kako bi se parovi odvažili da imaju decu.

Dodala je da je u programu "Srbija 2025" predviđeno 700 miliona evra ulaganja u populacionu politiku, te da će taj zakon biti promenjen, kako bi se dodatno promenili iznosi podsticaja, da bi država dala više.

Brnabićeva je ponovila da će od 1. januara 2022. za prvo dete država davati 300.000 dinara umesto 100.000, povećaće se izdvajanja za drugo, treće dete, posebno će pažnja usmeriti na pomoć studentima, kako bi im se pokazalo da imati decu tako mlad, na studijama, ne samo da je u redu, nego je pohvalno i poželjno.

"Želimo da pomognemo mladima da u tom dobu dobiju decu. Ne samo Srbija, već Evropa i SAD, ceo zapad, izgube čitavu generaciju, jer dobiju decu kasnije. Želimo da pokušamo da vratimo tu jednu generaciju i da popravimo sliku", rekla je Brnabićeva i dodala da će biti dodatnih izdvajanja za žene preduzetnice.

"Da se za četiri, pet godina pohvalimo rezultatima u oblasti demografije, kao u ekonomiji", poručila je Brnabić.

Infrastruktura oblast od značaja

Druga oblast od značaja, svakako je infrastruktura, rekla je Brnabićeva i dodala da su prva asocijacija SNS-a kod običnih građana, putevi, pruge, premrežavanje Srbije.

"To nam je jedan od najvažnijih prioriteta, jer putevi povezuju ljude i omogući će da mladi ostaju tamo gde su rođeni, da se borimo protiv internih migracija, za ravnomerni regionalni razvoj", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da su sva ulaganja u železnice u skladu sa zaštitom životne sredine, jer je železnica ekološki najprihvatljivi vid transporta.

Kada je reč o obrazovanju i nauci, Brnabićeva je rekla da je SNS pokrenula ulaganja u tim oblastima.

Ukazala je i da Srbija nije zemlja jeftine radne snage. "Mi smo promenili. Budite ponosni", poručila je Brnabićeva i dodala da je Srbija zemlja sposobnih, pametnih ljudi, punih ideja.

Posebno je ukazala na veštačku inteligenciju i bioekonomiju, kao dve najvažnije oblasti u kojima Srbija napreduje.

"Moramo da nastavimo da idemo dva, tri ili pet koraka ispred ostalih. Ovo je jasan pravac do 2030. i niko se više ne smeje, jer su videli da možemo u digitalizaciju", rekla je Brnabićeva i posebno ukazala na značaj Instituta za razvoj veštačke inteligecije u Novom Sadu.

Navela je i da se predviđa da će veštačka inteligencija do 2030. doprineti svetskom BDP-u 15,7 triliona dolara.

"Zamislite da Srbija uzme deo toga, a uverena sam da hoće. Zamislite kakva je to onda budućnost", rekla je Brnabić.

Dodala je i da je važna biotehnologija, odnosno bioekonomija, koja će determinisati ekonomsku konkurentnost, ali i nacionalnu bezbednost, navodeći da bi Srbija do kraja godine trebalo da otvori Centar za sekvenciranje genoma, za razvoj biomedicine, bioinformatike, za koje već imamo osbosobljen, stručni kadar.

"Kultura je naša ogromna komparativna prednost. Moramo mnogo više novca da ulažemo, da obnovimo naše kulture institucije, da gradimo nove. Ovo je segment društva koji je bio potpuno devastiran. Otvorili smo Narodni muzej nakon 15 godina, Muzej savremene umetnosti nakon 10 godina. Renovirali smo Narodno pozorište 'Bora Stanković' u Vranju, završavamo Narodno pozorište u Subotice. Moramo da gradimo novi Muzej 'Nikole Tesle' u vrednosti od 40 miliona evra, Muzej istorije Sbrije, Muzej istorije Beograda", objasnila je Brnabićeva.

Navela je da se sada rešava i arheološko nalazište "Vinča Belo brdo".

Posebno je istakla da postoji projekat, koji počinje sa primenom 2023.godine, a to je Nacionalna prestonica kulture.

"Uveli smo nacionalnu prestonicu kulture. Novi Sad je zahvaljujući našim timovima dobio da bude 2019. Evropska prestonica omladine i 2021., pa se pomera zbog pandemije na iduću godunu. Učili smo od toga, replicirali. Naši gradovi i opštine će se takmičiti i onda ćemo da uložimo tamo u sve što su zamislili. Za 2023. to je Čačak, a cilj je da malo decentralizujemo našu kulturu", rekla je ona.

Značajna ulaganja u zdravstvo, sport, zaštitu životne sredine

Brnabićeva je istakla da Srbija ulaže značajna sredstva u zdavstvo i da je cilj da do 2030. dobijemo personalizovanu medicinu u Srbiji.

"Da kada imamo centar sekvenciranje genoma da za svakog građanima znamo koje rizike ima za zdravlje. Da idemo u preventivnu medicinu", objasnila je ona.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, rekla je da je prioritet unapređenje kvaliteta vode, vazduha i zemljišta.

U vezi energetske bezbednosti naglasila je da je plan da Srbija ide u zelenu tranziciju, ali na način da nikada ne ugrozi svoju stabilost i bezbednost.

"Ne možemo da zavisimo od drugih, jer to onda ima uticaj na naš politički postulat o punoj samostalnosti u odlučivanju. Kada ste energetski zavisni, nemate samostalnost u odlučivanju. Gledaćemo da balansiramo", najavila je ona.

Kada je reč o sportu rekla je da je u ovu oblast mnogo uloženo, ali da je ideja da se uloži još više.

Mali: Odgovorna ekonomska politika SNS-a, u njenom centru čovek

Ministar finansija i funkcioner SNS-a Siniša Mali poručio je, na skupu te stranke na kojem su predstavljena programska načela, da SNS vodi odgovornu ekonomsku politiku u čijem je centru čovek i podizanje životnog standarda građana Srbije.

Mali je rekao će pre kraja godine prosečna plata biti veća od 600 evra, kao i da će biti dostignut cilj da prosečna plata do kraja 2025. dostigne 900 evra, a penzije 440 evra.

Naveo je da je Srbija na dobrom putu da ispuni cilj i da će Srbija ove godine imati rast BDP-a veći od sedam odsto.

"Na računu u trezoru jutros smo imali 370 milijardi dinara", rekao je Mali.

Napomenuo je da je u osnovi svake uspešne politike i jaka ekonomija i da nema nijedne politike ako nemate čime da je sprovodite.

Kako je rekao, SNS želi najpre da ojača našu privredu i ekonomiju, kako bi se stvorili osnovi za što brži rast i podizanje životnog standarda građana.

Ministar finansija je pokazao dijagrame sa ekonomskim pokazeteljima, kako je rekao, semafor o uspesima SNS-a i Aleksandra Vučića koji je ostvaren u prethodnih nekoliko godina.

Naveo je da je Srbija od 2017. i 2018. imala visoke stope rasta BDP-a i prošle godina najmanji pad BDP-a u Evropi, kao i da će naša zemlja tokom prošle i ove godine biti jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi po rastu BDP-a.

Srbija uprkos pandemiji ima javni dug ispod 60 odsto, kriterijuma Mastrihta i prošle i ove godine je obezbedila pomoć građanima i privedi od osam milijardi evra.

"Ni na jedan način se ne igramo sa javnim dugom", poručio je Mali.

Kada je reč o stranim direktnim investicijama, Mali je naveo da su 2012. one iznosile 800 miliona evra, dok su sada preko tri milijarde evra i čine 65 odsto svih SDI koje dolaze u region.

"Svaka nova fabrika znači i novo radno mesto i dodatni priliv za porodicu, znači i više poreza i doprinosa, više investicija, povećanje plata i penzija - to je osnova ekonomske politike SNS.

Mali podseća da je nezaposlenost 2012. iznosila 25,9 odsto, dok je sada mnogo manja, a pre pandemije bila ispod 10 odsto.

Kada su u pitanju penzije, one su sada stabilne i rastu svake godine i od januara će biti veće za 5,5 odsto, rekao je Mali i dodao da će penzioneri dobiti dodatno i po 20.000 dinara.

"Sve ove cifre govore o uspešnosti naše ekonomske politike, ovo je potvrda odgovorne ekonomske politike SNS-a u čijem je središtu građanin Srbije", poručio je Mali.

Šapić: Programska načela proistekla iz realne politike

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Aleksandar Šapić izjavio je će se sa vremenske distance videti koliko je važan trenutak u kome živimo i koliko se danas piše politička istorija koju, kako kaže, personifikuje predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić kroz politiku dostojanstva.

Šapić je, na predstavljanju programskih načela SNS-a, rekao da je Srbija danas zemlja koja je ekonomski stabilna, vojno jača, diplomatski izuzetno poštovana, zemlja koja posle duže vremena ima prijatelje i na zapadu i istoku i koja je u stanju da komunicira i sa onima sa kojima se ne slaže.

"Srbija je danas zemlja koja ima predsednika koji je poštovan u svakom delu sveta, poštovan i od onih sa kojima se ne slaže, i zemlja koja je posle dugog niza godina uspela da postane istinski lider u ovom delu Evrope", rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, programska načela koja ima SNS su proistekla iz realne politike vođene u poslednjih nekoliko godina.

"Možete da volite SNS ili ne, možete Vučića da poštujete ili ne, možete politiku SNS-a da podržavate ili ne, ali ne možete da ne konstatujete da je u toku stvaranje potpuno nove srpske politike, stvaranje savremene Srbije, a da je tvorac te politike i savremene Srbije predsednik naše države – Aleksandar Vučić", naglasio je Šapić.

Kako je naveo, Srpska napredna stranka je pokazala da je imala snage da se stalno regeneriše i da odgovori na izazove vremena.

Ističe da Srbija danas vodi nezavisnu politiku, jača vojsku i to ne da bi nekoga napadala, već da bi drugima odagnala misli da mogu olako da je napadnu i da bi bila faktor stabilnosti.

U tom smislu, navodi i da inicijativa "Otvoreni Balkan" pokazuje suprotno od onoga kako neprijatelji pokušavaju da etiketiraju Srbiju i da kažu da Srbija želi loše odnose sa svojim komšijama.

"Ali, isto tako, mi prvi put u svojoj istoriji nemamo problem da kažemo da ćemo voditi računa o srpskom narodu gde god se nalazio", poručio je Šapić.

Šapić navodi da postoji još dosta stvari i izazova kojima će biti izloženi, ali da je u poslednjih godinu dana politika koju Vučić kreira dala rezultate za koje po prvi put u istoriji imamo dokaz da ima smisla.

Prvi dokaz je suočavanje sa pandemijom koronavirusa u smislu dobre saradnje sa partnerima i na istoku i na zapadu, a drugi dokaz je jučerašnji dogovor predsednika Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vezi sa cenom gasa za Srbiju.

"Zahvaljujući politici koju smo vodili, zahvaljujući ličnim odnosima, državnim odnosima, uspeli smo da dođemo do nečega što je pitanje da li će uspeti najbliži ruski prijatelji od kojih i zavise", rekao je Šapić.

Istakao je da je važno održati odnose sa svim velikim silama, uz istovremeno vođenje računa o svojim interesima i nezavisnosti i naveo da nam u tome mogu pomoći strane investicije jer, kako je objasnio, jedna zemlja koja ima svoje privrednike u našoj zemlji neće ići protiv njih, iako se ne slaže po svim pitanjima sa nama.

Šapić je izrazio zadovoljstvo i ponos time što je deo ove generacije, što je savremenik predsednika Vučića i što deli sa svojim partijskim kolegama odgovornost da nastave sa ovom politikom.

"Ako uspemo da nastavimo ovu godinu, još 10 godina – da jačamo ekonomski, geopolitički, demografski, mislim da imamo veliku šansu da postavimo Srbiju na mesto sa kojeg ne može da skrene", rekao je Šapić.

Dodao je da će tada zavisiti samo od brzine kojom ćemo se, kako je rekao, kretati na našem putu, a to je evropski put, koji ne znači da nećemo nastaviti da održavamo prijateljske odnose sa Rusijom, Kinom i drugim svetskim zemljama.

Šapić dodaje da je pre svega potrebno gledaju svoje interese, interese svog naroda i kaže da ukoliko nikada ne zaborave da štite interese naroda, siguran je da u periodu od 10 godina Srbija može da se postavi na put sa kojeg ne može da skrene i da je, kako navodi, ostave potomcima u daleko boljem stanju nego što su je nasledili.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво