Čitaj mi!

Vučić doputovao u Soči, cena gasa ključna tema razgovora sa Putinom

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u Soči gde će se u četvrtak sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovaraće o situaciji u regionu, zajedničkim projektima i ekonomskoj saradnji. Ključna tema biće cena gasa.

Da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, predsednik Vučić naglasio je više puta, ističući kao najvažniju temu razgovora budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta, jer od nje zavisi i dalji privredni razvoj Srbije.

"To je pitanje za celu našu zemlju, jer nam od toga zavisi dolazak investitora, da li ćemo imati struju i rezerve", rekao je Vučić uoči odlaska u Rusiju.

Koliko je značajan ishod razgovora o gasu, Vučić je definisao i u razgovoru za ruski "Solovjev lajv", kada je novinaru Vladimiru Solovjevu rekao da ide u Moksvu i da se vraća "kao što kaže naš narod ili kao pukovnik ili kao pokojnik".

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa jer iz sopstvenih izvora proizvodi svega 13 odsto, dok ostatak uvozi iz Rusije.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma", ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

Cena hiljadu kubika gasa sada na berzi u nekim trenucima premašuje 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara - višestruko manje.

Na stolu i situacija na Zapadnom Balkanu

Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak predsednika Vučića i Putina, dolazi u trenutku brojnih izazova pred Srbijom - pojačanih pritisaka sa zapada "upakovane" u kritike o vladavini prava, položaju medija, stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplovanja situacije u regionu.

Vučić je danas najavio da su to pitanja od ključnog značaja o kojima će razgovarati sa ruskim predsednikom, kojeg će, kako je rekao, obavestiti i o svemu što se dešava u razgovorima o KiM, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese", rekao je Vučić.

Ta pitanja i Kremlj vidi kao centralna u razgovoru dvojice lidera.

Ranije danas je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Putin u četvrtak u Sočiju razgovarati sa Vučićem o "saradnji dve zemlje na obostranu korist", što će, kako je ocenio, biti "veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije".

Predsedik Vučić je najavio da će, nakon razgovora sa Putinom srpsku javnost moći da obavesti o svim novim dogovorima na polju ekonomije i u drugim oblastima.

"Putin je uvek razumeo poziciju Srbije"

Vučić je po dolasku u Soči za televiziju Pink rekao da će na stolu u Rusiji biti mnogo tema, a da je jedna od ključnih gas.

Ukazao je da je Putin taj koji odlučuje, ali je istakao da je u Soči došao da se bori "za formulu".

"Kada znate formulu, onda znate koju ćete cenu dobiti. Mi hoćemo da razgovaramo i o formuli i fleksibilnosti. Šta god da uspemo da dobijemo to je od ogromnog ekonomskog značaja", rekao je Vučić.

Napomenuo je da Rusija vodi računa o svojim interesima, ali je naglasio da je siguran da će voditi računa i o prijateljskim odnosima sa Srbijom.

"Verujem u prijateljstvo predsednika Rusije. Ako me pitate od koga najviše očekujem u Rusiji, to je Putin. On je uvek razumeo poziciju Srbije, on zna šta znači biti pod pritiskom, koliko je teško voditi politiku slobodarstva, zato najveću podršku očekujem od njega", naglasio je Vučić.