Читај ми!

Vučić: Svaki veliki projekat pratili su protesti, obići ću radove

Svaki veliki projekat pratili su protesti, ali to neće zaustaviti borbu za napredak Srbije, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom protesta zbog početka izgradnje metroa na Makišu. Povodom izjave Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, Vučić je rekao da je nereagovanje međunarodne zajednice beskrajno licemerje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da slučajno nije bio planiran za ceremoniju početka radova na izgradnji metroa na Makišu, jer je imao ranije dogovorenu obavezu u Novom Sadu, kao i da će uskoro obići to gradilište.

"Neki vole da se ponose što grade, neki da ruše. Ja sam od prvih. To pravi ogromnu razliku", rekao je Vučić novinarima, odgovarajući na pitanje zašto nije bio na početku ceremonije u Makišu.

Kaže da će metro Beograd konačno postaviti na mapu najmodernijih evropskih metropola i rešiti deo saobraćajnih problema, ali ne sasvim, jer kako kaže, raste standard.

Najavio je da će sledeće godine biti raspisan tender za proširenje auto-puta Beograd – Novi Sad koji bi trebalo da ima po četiri plus jednu traku sa svake strane.

Komentarišući protest održan zbog početka izgradnje metroa u Makišu, rekao je da su svaki veliki projekat pratili protesti, ali da to "neće zaustaviti borbu za napredak Srbije i nameru vlasti da uradi sve ono što je propušteno da se uradi prethodnih decenija".

Dodao je da oni mogu da se skupljaju svaki dan, dok pošten narod radi, ali da je rezultat ništa, osim što su napravili gužvu sat vremena.

"Hoćete da kažete da nije dobra linija zato što ne valjaju ljudi u Mirijevu, na Karaburmi, Zvezdari, Čukarici, Bežanijskoj kosi, koji treba da dobiju metro, nego biste nešto drugo? Što niste bilo šta izgradili? Makar jedan auto-put, a ne deset koliko ih sada gradimo ili smo izgradili...", rekao je Vučić.

Vučić o Kurtiju: Ovo je samo početak

Na pitanje o novim provokacijama Aljbina Kurtija i izostanku reakcije EU, te o izjavama izaslanice Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon, Vučić je rekao da nije reagovao i da je pustio da prođe jedan dan.

"Onda je premijerka Ana Brnabić reagovala i pitala Evropu hoće li neko neku reč reći. Nije reč o nekom poslaniku, ambasadoru, već premijeru privremenih institucija u Prištini koji preti direktno ujedinjenjem sa Albanijom. Pitao sam jednog ambasadora sa kojim sam se sreo za vikend šta bi bilo da ja pričam o ujedinjenju sa nekim, da li biste me obesili. Svi svetski mediji bi brujali i pravili od toga neverovatne priče, plašili bi svet velikosrpskom hegemonijom", rekao je Vučić.

Rekao je da kada je reč o velikoalbanskoj hegemoniji neće reagovati, već će možda u jednom mesečnom izveštaju napisati da to nije bilo pametno.

"Pretpostavljam da ste uzeli Violu fon Kramom kao lakmus papir za antisrpsko ponašanje. Nema o čemu se nije oglasila u Srbiji, o svakom televizijskom prilogu na tajkunskim televizijama se izjašnjavala, a iako je zadužena za Kosovo nije joj palo na pamet da se osvrne na ove izjave", dodao je on.

Vučić je rekao da je ovo samo početak i da se neće zaustaviti na tome.

"Imaćemo mnogo problema po tom pitanju. Šta god radili protiv Srbije to je bogougodno, a šta god Srbija uradila, makar se branila, neće biti srećni. Čak iako gradimo brze pruge nije dobro, jer ne grade njihove već kineske kompanije. A pritom, njihove zemlje imaju po sto puta veću ekonomsku razmenu sa Kinom", dodao je Vučić ukazujući na licemerje.

O diplomatskoj ofanzivi Prištine 

Na pitanje da komentariše diplomatsku ofanzivu predstavnika privremenih prištinskih institucija, Vučić kaže da nema ništa protiv njihovih putovanja i da mogu da pričaju šta god hoće, ali je primetio da oni uglavnom putuju po zemljama koje su ih priznale i omogućili da, kako je rekao, "bombe padaju po srpskim gradovima, vojsci i policiji".

Što se tiče našeg odgovora, on je spreman, rekao je Vučić.

"Čekam da nam pokažu prvu zemlju koja će da ih prizna ili da potpišu da žele da uđu u neku međunarodnu organizaciju. Toga dana će dobiti nekoliko razglednica iz Srbije više zemalja širom sveta na kojima će da piše koga priznaju, a koga ne priznaju", rekao je predsednik. 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво