Tadić: I Kosovo i EU

Srbija neće odustati od Kosova i još snažnije će nastaviti put ka Evropskoj Uniji, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Ima i naših i evropskih političara koji smatraju da treba staviti znak jednakosti između evropske politike i odricanja od Kosova. Moj stav je potpuno suprotan! Nastavak državne politike prema Kosovu je pravi način da dođemo do EU", rekao je predsednik Srbije u intervjuu današnjim "Novostima".

Situacija na Kosovu i Metohiji više nije ista, generalni sekretar UN Ban Ki-mun ima jasnu većinu za rekonfiguraciju civilnog prisustva u pokrajini i "oko toga moramo da se dogovorimo sa međunarodnom zajednicom", rekao je Tadić.

"Moj stav je više nego jasan: rekonfiguracija UNMIK-a ne može biti validna bez pristanka Beograda i bez pristanka Saveta bezbednosti. Suočavamo se sa činjenicom da SB ne pruža otpor takvoj rekonfiguraciji", kazao je Tadić i naglasio da veoma poštuje principijelnu politiku Rusije, koja "brani svoje interese".

Naglasio je da je nova okolnost i to što "u istu ravan stavljamo naš integritet, ali i sigurnost i život naših građana u svim delovima KiM".

"Neophodno nacionalno pomirenje"

Predsednik Srbije izjavio je da veruje u nacionalnu politiku koja ide u pravcu pomirenja, jer "samo na taj način mogu da se čuvaju legitimni interesi srpskog naroda koji živi u svim državama regiona".

"Da bismo ostvarili pomirenje, svi moramo bar malo da odstupimo od svoje pozicije, makar mislili da je ona najbolja na svetu, kako bi svi skupa dostigli viši cilj", rekao je Tadić.

Naglasio je da novu vladu čekaju konkretni zadaci i, "kao nikada u našoj istoriji", od realizacije tih zadataka zavisi i ostvarenje našeg nacionalnog cilja.

"Ti praktični zadaci su kilometri autoputa i pruga, izgradnja infrastrukture, modernizacija i obnova bolnica, nastavak reforme obrazovanja...", rekao je Tadić.

Objasnio je da bi zbog toga "bilo dobro" da se koalicija sa republičkog nivoa preslikati na Beograd.

"Da bi se Srbija razvijala, bilo bi dobro da se to desi i u Beogradu, jer nemoguće je da dve koncepcijski potpuno različita tima učine funkcionalnim jedan integrisani sistem. Zato sam uveren da je korisno da vlast u Beogradu i Republici bude jedinstvena i ubeđen sam da će tako biti", kazao je Tadić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво