Čitaj mi!

Vučić: Srpska strana prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je srpska strana prihvatila kompromis za deeskalaciju situacije na KiM. Vučić je preneo da su se obe strane u Briselu dogovorile da se jedinice Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada. Kako je dodao, Kfor će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja. Uspostavlja se "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić se obratio javnosti nakon ceremonije obeležavanja početka radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš–Brestovac, kojoj je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Vučić je saopštio da je srpska strana prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na KiM, što je na Tviteru potvrdio i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smatram da je važan za našu stranu", rekao je Vučić.

Vučić je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se jedinice Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od osam sati, i da se Rosu povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, kako je dodao, Kfor će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Pod tačkom 2, od 4. oktobra od osam sati uspostavlja se "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu će se tek razgovarati u Briselu.

"To smatram velikim uspehom naše strane", rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3, dogovorena je radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

"Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijaloškog formata. To je ono što je postignuto", rekao je Vučić.

"U centralnoj Srbiji ostaju stikeri za tablice RKS"

Predsednik je objasnio da, kada je u pitanju ulazak vozila sa KiM u centralnu Srbiju, ostaje isti režim, što znači da se uvek stavljaju stikeri za tablice RKS, a da pri ulasku na KiM našim ljudima neće biti skidane tablice i stavljane probne, već stikeri preko amblema.

"Ne možemo da pustimo i kažemo da postoji republika Kosovo sa grbom, na to stavljamo stiker, ali to nema veze sa svim ovim. Ostaje isti režim kao što je bio i do sada što se centralne Srbije tiče", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu, zamoljen da precizira dogovor oko tablica.

Vučić je dodao da je prištinska strana želela da Srbima stavlja tablice proba, da nam skinu KM tablice ili tablice drugih mesta južno od Ibra, ali da su uglavnom u pitanju KM tablice, jer druge postoje u minimalnom broju.

"Sada neće skidati te tablice i neće davati probne RKS tablice koje bi naši ljuidi morali da nose sa oznakama državnosti Kosova, nego će preko naših amblema da stave stiker. To je jedinio što se menja", objasnio je Vučić.  

ZSO i kršenje Briselskog sporazuma prvi na dnevnom redu 

Predsednik je istakao da je saopštenje EU o postignutom rešenju od ključnog značaja i veliki uspeh srpske strane, jer je Unija konstatovala da nije implementiran sporazum o ZSO i nedostaak većinskog panela u Apelacionom sudu u slučaju Ivana Todosijevića.

"Otvoreno kažu za ZSO i Todosijevića da nije poštovan Briselski sporazum", istakao je Vučić i rekao da će to tretirati kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku glavnih pregovarača koji će se održati u Briselu", rekao je Vučić.

Naveo je da se u tom saopštenju pozivaju obe strane da implementiraju sve prethodno dogovorene aranžmane.

"Dogovor ima neke mane"

Vučić je ocenio da dogovor ima neke mane.

"Jedna je što će do nekog, pretpostavlja se težeg rešenja, morati da se dođe u narednih šest meseci. Takođe, što sporazum omogućava korišćenje svih tablica sa imenima svih srpskih gradova, ali u praksi jasno je da će moći da se koriste samo na severu Kosova. To za Srbe nije preveliki problem, jer svi južno od Ibra imaju KS tablice", objasnio je on dodajući da ima oko 9.000 vozila sa srpskim KM tablicama.

Ukazao je da je doneta odluka da se stvar reši stikerima, tako što će se stavljati stiker na grb.

Vučić je ocenio da je ovo što smo danas izborili mnogo bolje nego što je postojalo sporazumom iz 2011.

Ponovio je da je Beogradu važno da se Rosu povlači, da nije bilo žrtava, da je sačuvan mir, i da ćemo sada moći da govorimo o velikim stvarima ekonomskog napretka u celoj zemlji, uključujući i KiM. 

"Postignuto najviše što se moglo"

Vučić je rekao da je razgovovarao sa predsednikom Srpske liste i predstavnicima naroda sa KiM i da oni znaju da je ovo što je dogovoreno u Briselu najviše što je moglo da bude postignuto.

Napomenuo je da ima nešto još o čemu ne može javno da govori, a to je rečeno i NATO-u, da ćemo, ukoliko bi bila ugrožena bezbednost, a drugi ne urade svoj posao, kao što je Kfor, i sami biti spremni da zaštitimo svoj narod.

"Dosta je dobrog posla urađeno, ali kakav god posao bio, nama situacija na KiM nikada neće biti dobra. Svako realan i objektivan zna koliko sam u pravu, koliko je fer ovo što sam rekao, zato se ne ponašam slavodobitno", naveo je Vučić.