Читај ми!

Свечани почетак радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш–Брестовац

Председник Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш–Брестовац на међународном железничком Коридору 10. Потписан уговор о изградњи прве фазе ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1. Поздрављам реформе у Србији, поручила је Урсула фон дер Лајен, додајући да подржава амбиције Србије да се отворе нови кластери.

У Доњем Међурову почели су радови на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш–Брестовац на међународном железничком Коридору 10, а почетак радова симболично су, притиском на тастер, означили председник Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Укупна вредност модернизације те деонице износи 59,9 милиона евра, а 85 одсто се финансира из бесповратних средстава обезбеђених из ИПА фонда 2015, а 15 одсто буџета Србије. 

Претходно је уговор између Јавног предузећа "Коридори Србије" и Конзорцијума "Штрабаг" о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1, потписан у присуству председника Србије Александра Вучића и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен. 

Председница ЕК Фон дер Лајен је поручила да снажно подржава европске интеграције Србије. 

Председник Вучић је поручио да Ниш постаје центар, средиште свих балканских коридора, балканских раскрсница захваљујући ЕУ. 

"Пројекти од историјског значаја"

Председник Александар Вучић истакао је да је важан дан за Србију, јер су изградња ауто-пута Ниш–Мерошина, као и модернизација пруге Ниш–Брестовац, огромне промене набоље, додајући да је посета председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен тим поводом историјска.

"Жао ми је што је време овакво, па нисмо могли људе да позовемо, иначе би овде биле хиљаде које би вас поздравиле, не зато што би их неко позвао већ зато што људи овде имају посебно поштовање за некога ко им нешто доноси. А ви сте данас донели много ствари за Србију", рекао је Вучић на свечаности у Доњем Међурову код Ниша.

Када је реч о модернизацији пруге Ниш–Брестовац, Вучић је рекао да ће ту бити урађена 23 километра, за шта 75 одсто средстава издваја ЕУ.

"Од 60 милиона евра, 45 даје ЕУ. То је за нас огроман новац. Знамо да имате више новца да делите државама чланицама, али за нас је ово огроман подстрек", рекао је Вучић уз захвалност европским партнерима.

Пруга ће, додао је, бити један од најважнијих путева између југа и севера Европе.

За изградњу ауто-пута мира Ниш–Приштина, захвалио је ЕУ, али и немачкој канцеларки Ангели Меркел, јер је тај пут, каже, резултат Берлинског процеса.

Вучић је подсетио да је трпео критике због идеје о градњи ауто-пута Ниш–Приштина, јер су постављана питања зашто се повезујемо са Албанцима, али је истакао да је уверен да је тај пут од суштинског значаја и за Србе и за Албанце, и наше будуће односе.

Тај пут ће, каже, бити спас и за Прокупље, сиромашне општине у том крају Србије, у које инвеститори неће да дођу ако нема пута.

"Сада градимо 5,5 километара, а укупно ће бити 33 километра до Плочника. Вредност је 225 милиона, а ЕУ плаћа 41 милион. То су за нас велики новци. Морамо да доведемо инвеститоре, гас, да решимо проблеме, да људи могу да опстану на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Центар путева ка Софији, Скопљу, Приштини 

Захвалио је председници ЕК за долазак у Ниш, који, каже, постаје много важан за Србију, јер је центар путева ка Софији, Скопљу, Приштини.

"Ниш постаје стециште ауто-путева, балканска раскрсница, средиште свих балканских коридора. Још много морамо да уложимо у Ниш. Не бисмо могли без ваше помоћи. Хвала што сте дошли, то људима овде много значи", рекао је Вучић.

Председник је најавио и да се ускоро очекује потписивање за модернизацију прве деонице пруге Београд–Ниш, од 243 километра, од којих 230 километара Србија ради са ЕК.

"То је вредно око 1,8 милијарди евра, а добијамо огромна бесповратна финансијска средства од ЕУ. Путоваћемо од центра Београда до центра Ниша за 2.15. Нема тих кола која могу да измере толико", рекао је Вучић.

Додао је да се тиме чува и животна средина, Србија постаје део европске зелене агенде, води се рачуна о томе шта грађани удишу, да имају бољи квалитет ваздуха, воде.

"Ова ваша посета је историјска, велика и важна ствар", рекао је Вучић. 

Комплексна деоница 

Уговор о изградњи прве фазе ауто-пута мира су потписали директор "Коридора Србије" Александар Антић и директор огранка за грађевинске послове фирме "Штрабаг" Драган Ршумов.

Иначе, Деоница Мерошина – Мерошина 1, део је будућег ауто-пута Ниш–Плочник–Мердаре. 

Дужина деонице планиране за изградњу ауто-пута у првој фази износи 32,6 километара на потезу од Мерошине код Ниша до Белољина код Плочника.

Деоница је изузетно комплексна јер обухвата шест тунела, 12 мостова и велики број надвожњака, подвожњака и вијадукта.

Деоница је подељена на пет поддеоница и то: петља Мерошина – петља Мерошина 1; петља Мерошина 1 – петља Прокупље (исток); петља Прокупље (исток) – петља Прокупље (запад); петља Прокупље (запад) – петља Белољин и петља Белољин – Плочник. Вредност деонице радова од Ниша до Плочника у дужини од 33 километра износи 255 милиона евра.

Датум почетка радова је 1. новембар 2021. године за прву поддеоницу дужине 5,5 километара за коју је данас потписан уговор, а изградња осталих поддеоница иде сукцесивно. 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен стигла је јуче у Београд после посете Приштини. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво