Читај ми!

Срби на северу Косова и Метохије једанаести дан на барикадама

На административним прелазима Јариње и Брњак путеви су и даље блокирани, а специјалне снаге полиције се не повлаче. Ситуација је мирна, а преко прелаза се може само пешке.

Магистрални пут Рашка-Лепосавић и даље блокиран, Срби и даље на барикадама, Росу се не повлачи

Ситуација на прелазима је непромењена. Вест из Брисела за сада није утицала на ситуацију на терену јер и окупљени Срби и припадници специјалне јединице Росу остали су на својим позицијама.

Магистрални пут Рашка-Лепосавић и даље је блокиран, али по споразуму у суботу би требало да се повуку специјалне јединице Росу, а да Срби уклоне барикаде. Након тога очекује се да јединице Кфор распореде своје трупе близу прелаза - Јариње и Брњак.

Након вести из Брисела са грађанима на Јарињу који су забринути како ће споразум из Брисела утицати на њихов живот у наредном периоду, а посебно у наредних шест месеци када се буде одлучивало коночано решење за питање регистарских таблица, разговарали су представници Српске листе.

Извештај Немање Јаковљевића

Вучић: Српска страна прихватила компромисни предлог за деескалацију ситуације на КиМ

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је српска страна прихватила компромис за деескалацију ситуације на КиМ.

Поново отворен центар за регистрацију возила у Зубином Потоку

Центар за регистрацију возила у Зубином Потоку поново је отворен у згради полицијске станице, саопштила је полиција у Приштини. 

У згради општине Зубин Поток, у пожару који је избио 24. септембра изгореле су две канцеларије Центра за регистрацију возила у Зубином Потоку.

фото: косовска полиција

Мирна смена специјалаца, грађани верују у постизање компромиса

Ситуација на прелазима је непромењена. Мењају се само људи који ту бораве.

Група од педесетак специјалаца је смењена новом, а мештани и представници Срба кажу да је кључно да свака смена треба да прође без инцидената.

Грађани кажу да им је све теже с обзиром на временске услове, али и на умор којих је савладао. Због тога су се надали решењу и верују да ће наредних дана бити постигнут компромис.

Извештај Драгане Биберовић (12.00)

Урсула фон дер Лајен: Важно пронаћи одрживо пријатељско решење за КиМ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изразилa је уверење да је могуће да дође до деескалације актуелне кризе између Београда и Приштине и да ће се пронаћи одрживо пријатељско решење.

Настављају се разговори Петковића и Лајчaка у Бриселу

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић наставиће у Бриселу разговоре са специјални представником ЕУ Мирославом Лајчaком на изналажењу решења за кризу на северу КиМ, потврђено је из делегације Београда.

Грађани разочарани због изостанка договора, настављају протест против мера Приштине

Стање на прелазима је непромењено, путеви су и даље блокирани, а специјалне снаге приштинске полиције све време су ту. Синоћ око 22 часа извршена је смена.

Грађани и представници Срба упозоравају да свака смена мора да претекне мирно.

Исти број људи борави на барикадама све време, али се смењују с времена на време.

Ноћас је било веома хладно, питање је шта ће бити наредних дана с обзиром на то да долази зима, али грађани поручују да ће се борити за то да се мера Приштине укине, јер то није само политичко питање, већ и питање које утиче на њихов свакодневни живот.

Разочарани су, јер договор у Бриселу није постигнут, с обзиром на то да су читав дан чекали вести из Брисела и Београда, како би ставили тачку на кризу.

Подсећају да нису први пут на барикадама и да су практично последње две деценије провели овде како би се изборили за своја права. Надају се да ће у наредним данима доћи до неког решења кризе.

Извештај Драгане Биберовић (08.99)

Протест Срба са Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних јединица на административним прелазима и одлуком Приштине о замени регистарских таблица ушао је у 11. дан на административним прелазима Јариње и Брњак.

Магистрални пут Лепосавић–Рашка и пут Зубин Поток – Рибариће су блокирани и преко прелаза се може само пешке, а специјалне снаге полиције Росу се не повлаче.

Делегације Београда и Приштине завршиле су синоћ одвојене разговоре са Мирославом Лајчаком у Бриселу.

Према информацијама из делегације Београда, никакав договор није постигнут.

Разговори ће бити настављени, али није прецизирано када и у ком формату.

Простор изнад Јариња хеликоптером је јуче обишао и командант Кфора.