Čitaj mi!

Petković: Pobeda kandidata Srpske liste odraz jedinstva srpskog naroda

Pobeda kandidata Srpske liste Milana Radojevića na izborima za gradonačelnika Severne Kosovske Mitrovice predstavlja odraz podrške Srba na KiM politici Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića i pokazatelj jedinstva srpskog naroda, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petar Petković je naveo da je glas za Srpsku listu glas za državu Srbiju, za budućnost i nastavak projekata koje sprovodi vlada, kojih, kako je naveo, ima 349. 

Naveo je da Srbija mnogo ulaže u KiM, da bi do kraja godine trebalo da bude useljeno još osam zgrada u Mitrovici, uz pet nedavno otvorenih i useljenih u Leposaviću.

"Važno je da srpski kandidat pobedi u Severnoj Mitrovici, važno je da srpski narod oseća sigurnost, slogu, jer je jedinstvo, koje nam je preko potrebno, uslov ostanka i opstanka Srba na KiM, a ono je stvoreno kroz Srpsku listu", rekao je Petković tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da Srpska lista predstavlja projekat od nacionalnog značaja.

"Upravo zahvaljujući vladi i predsedniku Vučiću mi smo posle godina i godina uspeli da stvorimo to srpsko jedinstvo, da više nema ni Haradinajevih ni Tačijevih Srba, već samo onih koji brinu o budućnosti srpskog naroda", ukazao je Petković.

On je rekao da su nedavni incidenti, napadi na srpske porodice na KiM, rezultat veoma oštre retorike Prištine, i pokazuju da se "ideološka mržnja prema Srbima" preliva na albanske ekstermiste, koji napadaju srpsku decu, ljude, crkve na KiM.

"Uglavnom se to sve završi činjenicom da Kosovska policija dođe, obavi uviđaj, utvrdi o čemu se radi, ali nema epiloga. To znači da nema političke volje i spremnosti da se osudi i da se odgovorni za napade na Srba nađu iza rešetaka", rekao je Petković.

"Nastavak dijaloga zavisi od Brisela" 

Podsetio je na reči predsednika Vučića, da se neće dozvoliti novi pogrom Srba, što, kako kaže, daje snagu srpskom narodu na KiM da opstane na svojim ognjištima, dok se Beograd zalaže za dijalog.

Upitan da li se i kada očekuje nastavak dijaloga, Petković je rekao da to zavisi od Brisela.

"Oni su (EU) ti koji treba, kao domaćini koji vode dijalog, i da pozovu", rekao je Petković.

Na pitanje da li je realno da nastavka bude do kraja godine, ponavlja da sve zavisi od Brisela, da je on adresa za to pitanje, ali da treba imati u vidu i epidemiološku situaciju.

"Više puta smo rekli, mi smo spremni da odemo i razgovaramo, i da nas sutra pozovu, jer nam je važno da kroz pregovore rešavamo ključne stvari. Kad nemate dijalog, onda imate incidente na terenu", rekao je Petković.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">