Rakić i Jevtić sa vladikom Teodosijem: Izgradnja puta samo u okviru zakona

Ministri u kosovskoj Vladi i predstavnici Srpske liste i Goran Rakić i Dalibor Jevtić sastali su se sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem. Poručili su da je za predstavnike Srba u prištinskim institucijama jedino prihvatljivo rešenje kada je u pitanju izgradnja puta Dečani-Plav ono koje je u okviru zakona.

Goran Rakić i Dalibor Jevtić naglasili su da će čvrtso stajati u odbrani interesa Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Srpska lista.

Tokom susreta Jevtića i Rakića sa vladikom Teodosijem razgovaralo se i o pomoći SPC na svim poljima na kojima je potrebno, kako bi pozicija crkve bila još jača.

Pozdravljena je odluka kojom je zaustavljena dalja izgradnja puta u zaštićenoj zoni i istakli da iskreno veruju da će ona ostati na snazi do pronalaženja rešenja prihvatljivog za sve jer kako su istakli, rešenje postoji.

Istakli su da je podrška predsedika Aleksandra Vučića i predstavnika institucija u Srbiji u rešavanju problema i te kako značajna.

"Ne želimo da ugrožavamo bilo čija prava, ali isto tako želimo da se prava Srba na Kosovu poštuju. Na tome radimo i za tako nešto ćemo se zalagati. U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija, kako bi im predočili da borba srpskog naroda na očuvanju svojih svetinja i identiteta ne sme biti zanemarena", poručili su Rakić i Dalibor Jevtić.

Govoreći o neprijatnosti koju je doživeo vladika Teodosije nedavno kada su ga kosovski carinici zaustavlili na Jarinju i vratili, rakić i Jevtić su naglasili da se takvi neprijatni događaji u budućnosti ne smeju dešavati.

Vladika Teodosije: Od suštinskog značaja zajednički rešavati probleme

Vladika Teodosije je istakao da je od suštinskog značaja zajednički rešavati probleme koji su ovih dana zadesili SPC.

Rekao je da, što je sloga Srba veća to je pozicija jača i napomenuo da je današnji susret značajan zbog nekoliko razloga, a kao osnovni je izdvojio to što se ovime jasno pokazuje da su Srbi i te kako odlučni da se izbore sa svime što stoji na putu njihovog opstanka i ostanka na Kosovu.

Početkom jula meseca ove godine, tokom posete manastiru Visoki Dečani, Rakić i Jevtić su istakli da su svetinje stub ostanka i opstanka srpskog naroda.

"Upravo zato je značajno snažno zalaganje za očuvanje postojećih, a od izuzetne je važnosti i raditi na izgradnji novih i obnovi porušenih svetinja", zaključeno je na današnjem sastanku.

Tokom današnjeg susreta dogovorena je i stalna komunikacija i koordinacija oko rešavanja svih problema, kao i održavanje sastanaka poput današnjeg na mesečnom nivou.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво