Dačić i Godfri razočarani uvođenjem "mera reciprociteta" Prištine

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je istakao da su takve odluke veoma štetne, da krše sve dosadašnje dogovore i da otežavaju mogućnost nastavka dijaloga.

Podsetio je, da je i ambasador Ričard Grenel ranije pozvao Prištinu da ukine jednostrano nametnute takse i recipročne mere.

Ambasador Godfri je rekao da deli razočarenje u vezi sa ovim potezom Prištine i izrazivši nadu da će uskoro doći do ukidanja svih restrikcija i nastavka dijaloga.

Istovremeno, po pitanju regionalnih tema, veruje da će Srbija i Crna Gora dijalogom doći do rešenja svih pitanja, uključujući i pitanje punog otvaranja granica za sve svoje građane.

Imajući u vidu predstojeće izbore u Republici Srbiji, američki ambasador je ponovo ocenio da je bitno da svi politički činioci u zemlji uzmu učešće na izborima, što bi doprinelo da parlament bude mesto na kome će se čuti svi politički glasovi. 

Tokom razgovora na prijemu kod šefa srpske diplomatije, izražena je obostrana spremnost za nastavak saradnje u oblastima od zajedničkog interesa s ciljem osnaživanja odnosa dve zemlje u periodu nakon stavljanja pod kontrolu aktuelne globalne pandemije koronavirusa.

Američki ambasador Godfri je pohvalio način na koji se Vlada Srbije bori protiv epidemije kao i saradnju koja je tim povodom uspostavljena.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво