Приштина забрањује улазак робе из централне Србије без документа са назнаком "Република Косово"

Влада у Приштини усвојила је синоћ низ мера које подразумевају забрану увоза производа из Србије ако на роби и пратећим документима није назначено "Република Косово", објавио је портал Косово онлајн, позивајући се на незваничне изворе. Према тој одлуци предузећа из Србије морају да обезбеде улазну дозволу за свако возило са робом које улази на Косово, а захтев за дозволу подноси се Канцеларији за везу Приштине у Србији. Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић наводи да је то истовремено атак на европске вредности и материјалну егзистенцију и Албанаца и Срба.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да та одлука представља потпуну забрану за српску робу, да је реч о атаку на европске вредности и материјалну егзистенцију и Албанаца и Срба.

"Одлука владе привремених институција самоуправе у Приштини о трговинској блокади, односно новој потпуној забрани за српску робу, представља ескалацију рата са здравим разумом који се месецима води из Приштине. То је истовремено атак на европске вредности и материјалну егзистенцију и Албанаца и Срба", навео је Ђурић у саопштењу објављеном на сајту Канцеларије за Косово и Метохију.

Захтева хитне међународне санкције против Приштине због "оваквог илегалног поступка, противног свим домаћим и међународним нормама".

Србија, наводи, остаје у потпуности посвећена слободи протока робе, људи и капитала, како на својој територији, чији је Косово и Метохија несумњиви део, тако и у региону.

"Уверен сам да ће политика такси, блокада и шовинистичких баријера које погађају и обичне грађане и привреду ускоро постати ствар прошлости", закључио је Ђурић.

Министар спољних послова Ивида Дачић рекао је за РТС да је за Србију неприхватљив чин Приштине.

"То су мере реципроцитета што можда ни грађани Србије ни међународна заједница нису препознали као још гору меру од таксе, које су дуплирале цену робе, али је бар пролазила. Ова влада у Приштини је донела одлуку да се уведу мере реципроцитета, што је од стране неких земаља поздрављено као корак напред. Ми смо одмах рекли да је то неприхватљиво", наводи министар спољних послова Србије.