Smajlovićeva o Crnoj Gori: Od Henrija VIII nije bilo vladara koji pravi crkvu

Kolumnista "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović kaže za RTS, povodom izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o formiranju crkve nacionalnih Crnogoraca, da je to zaokret od evropske istorije. Podela između crkve i države je temeljni evropski princip, ukazuje Smajlovićeva.

Ljiljana Smajlović je, govoreći o porukama Mila Đukanovića vezanim za kritike SPC i formiranje crkve nacionalnih Crnogoraca, rekla da postoje razni mehanizmi alarmiranja međunarodne zajednice, ali smatra da je glavni mehanizam da se govori o tome šta se dešava.

Kaže da Đukanović možda nije radikalniji u svojim namerama, ali ih otvorenije saopštava. "Ovo dugo nije bilo u evropskoj istoriji, od Henrija VIII (engleski kralj iz 16. veka) nije bilo državnog vladara koji pravi crkvu", istakla je Smajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ukazuje da je to zaokret od evropske istorije. "Milo je ranije zvučao kao moderni evropski lider, koji je u dosluhu sa onim što je evropski trend, ali sada kada ovo govori, vladika Joanikije zvuči evropskije od njega, a da ne govorimo o Gojku Peroviću. Podela između crkve i države je temeljni evropski princip", navodi Smajlovićeva.

"To da šef države saopštava – napravio sam državu, naciju, jezik, sad ću napraviti crkvu, to je možda stvarno veliko bacanje izazova pred građane koji se očigledno i dalje smatraju vernicima Srpske pravoslavne crkve", ocenjuje Smajlovićeva.

Govoreći o reakciji u nemačkom Bundestagu, gde su neki poslanici tražili da se ispita šta se dešava u Crnoj Gori, Smajlovićeva kaže da je to nije iznenadilo, jer je to reakcija ljudi iz Alternative za Nemačku.

Ocenjuje da je reakcija Vašingtona, koji poziva na uzdržanost, potpuno anemična i ne smatra da je američki predsednik Donald Tramp stao na srpsku stranu.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво