Vučić: Borili smo se za to da "Er Srbija" ne leti za Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za RTS da je ponosan što je Srbija već šest godina zastupljena u Davosu. Komentarišući razgovor sa savetnikom Donalda Trampa Robertom O'Brajenom, Vučić je rekao da možemo otvorenije da razgovaramo sa američkim partnerima nego ranije.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu svetski lideri govore o gorućim temama – ekonomiji, tehnologiji, politici i klimatskim promenama. Srbiju od danas predstavlja premijerka Ana Brnabić, dok ju je juče predstavljao predsednik Aleksandar Vučić koji putuje u Izrael.

Osim učešća na panelima predsednik Srbije imao je i niz važnih bilateralnih susreta.

"Imali smo važne kontakte i sa šeficom Evropske komisije i ljudima iz najbližeg Trampovog okruženja, sa premijerima, predsednicima, ministrima spoljnih poslova i velikom biznis zajednicom", rekao je Vučić.

Ukazao je da se u Davosu investitorima predstavlja šta zemlja ima da ponudi.

"Ponosan sam jer je Srbija jedina iz regiona koja je svih šest godina uvek prisutna", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o sastanku sa Robertom O'Brajenom, Vučić je rekao da on "želi da čuje i sluša" i da dobro razume poziciju Srbije. 

"Naša situacija je teška, a odnos SAD prema Kosovu i Metohiji je suprotan našem. Ne mislim da će oni preći na našu stranu, ali spremni su da čuju naše zahteve i probleme. Otvorili smo vrata iza kojih možemo otvorenije da razgovaramo sa američkim partnerima nego ranije", rekao je Vučić.

O letu Beograd–Priština

Nakon potpisivanja pisma o namerama o obnovi avio-linije između Beograda i Prištine, u Prištini su neki rekli da je time nezavisnost Kosova ugrožena.

"U Prištini je nezavisnost ugrožena čim vide nekog Srbina", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da su oni koji su kritikovali to što "Er Srbija" ne leti za Prištinu pokazali "ogromno neznanje". 

"Videli ste ogromno neznanje, pa su neki pitali zašto ne leti 'Er Srbija'. Ne leti jer nije zgodno, jer smo se borili da ne leti i to tražili jer bi u ovom trenutku morala i sa njihovim vlastima i direkcijom da potpisuje sporazum, bilo je mnogo lakše preko 'Lufthanze' i Kfora kao posrednika", rekao je Vučić.

Ne može, kaže, da razume ljude koji kritikuju uspostavljanje avio-linija, izgradnju auto-puteva.

"Ja to ne razumem u 21. veku, to niste mogli ni u 15, ni 16. veku, a kamoli 21. da priuštite. Neki su ostali u ranofeudalnom dobu i ne mogu da se naviknu na savremeno društvo", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će se u petak sastati sa Ričardom Grenelom, izaslanikom predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine.

Jasno da bez Srpske liste nema vlade 

Komentarišući to što još nije formirana vlada u Prištini, Vučić je rekao da je važno što se Srpska lista držala jedinstveno i da je jasno da bez njih nema vlade na Kosovu.

Podseća da je ključni zahtev Srpske liste, pored bezbednosti Srba, ukidanje taksa.

"To bi značilo normalizaciju života i nesumnjivo bolje ekonomske rezultate. Mi da nismo imali takse bili bismo zemlja broj dva ili tri po stopi rasta, ovako smo u prvih šest. To dovoljno govori koliki je značaj za nas", rekao je Vučić i istakao da se nada da će ta vlada biti formirana.

Razgovor sa Đukanovićem u Izraelu, ako bude prilike

Predsednik Srbije posle Davosa putuje u Izrael, gde će biti obeležen Međunarodni dan sećanja na Holokaust i 75 godina otkako je Crvena armija oslobodila Aušvic.

Vučić je rekao da će tamo biti oko četrdeset lidera iz Evrope i sveta, a među njima i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Vučić je najavio da će, ako bude prilike, razgovarati sa Đukanovićem o crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti.

"Uvek je bolje razgovarati, ali su pozicije dve zemlje dijametralno suprotne i ne znam kakav se rezultat može očekivati", rekao je Vučić.

Istakao je da će biti među retkima koji će imati čast da se sastanu sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom.

Izraelski mediji su objavili vest da je na Predsedništvu Srbije osvanula zastava sa Davidovom zvezdom, za šta je Vučić rekao da mu je drago što je takva "sitnica izazvala toliku pažnju".

"Drago mi je ako smo uspeli da iskažemo solidarnost", rekao je Vučić.

"Poboljšavaćemo saradnju sa Pekingom i Moskvom"

Vučić je rekao da su novinari Blumberga i Juronjuza sa kojima je razgovarao bili dobro upoznati sa ekonomijom u Srbiji. Uglavnom su imali politička pitanja.

"Nekoliko puta sam rekao da sam sit tih pridika oko toga kakve kontakte imamo sa Rusijom i Kinom. Nemojte da mi govorite o kontaktima sa Kinom, bio sam tri ili četiri puta manje u kontaktu sa Si Đinpingom nego evropske zemlje. Koriste svaku priliku da zarade na Kini, ali nemojte vi Srbi, nije za vas", rekao je Vučić.

Ista situacija je i kada je reč o Moskvi.

"Kad im je Putin potreban, to je u redu, ali ko ste vi? E, pa, mi smo suvereni i nezavisni, sarađivaćemo i sa Rusijom i sa Kinom. Na evropskom putu smo, ali nastavićemo dobru saradnju i poboljšavati je. Borim se za svoj narod i svoju zemlju", poručio je Vučić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво