Инциденти у Подгорици – полиција ухапсила посланике Демократског фронта, усвојен спорни закон о слободи вероисповести

Црногорска полиција ухапсила је 22 особе, укључујући и 18 посланика Демократског фронта, недуго пошто су одбачени сви амандмани те странке на закон о слободи вероисповести. Седница парламента је, после серије инцидената и привођења посланика ДФ-а, настављена. Усвојен закон о слободи вероисповести. ДФ: Сраман закон против СПЦ.

Полиција је ухапсила све посланике Демократског фронта и још четири особе, недуго пошто је у начелу усвојен закон о слободи вероисповести и одбијени амандмант ДФ-а, што је покренуло серију инцидената, јављају подгорички медији.

Инцидент се догодио после одбијања три амандмана које је Митрополија доставила преко Демократског фронта. У скупштинској сали је бачена димна петарда, настало гурање, свађа, вика, по речима појединих посланика почупани су и микрофони са стола председавајућег и у сали је интервенисало додатно скупштинско обезбеђење.

Полиција је у две марице одвела посланике ове странке у подгорички центар безбедности, а посланица Демократског фронта Марина Јочић је позвала грађане Црне Горе да изађу на улице.

Приведене су укупно 22 особе, укључујући 18 посланика Демократског фронта.

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић објавио је снимак из полицијске марице која је посланике те странке превозила у центар безбедности и том приликом навео да је у инцидентима повређен Милан Кнежевић.

Недуго посла хапшења, испоред подгоричког центра безбедности окупило се неколико десетина грађана, укључујући и чланове породица ухапшених посланика, јавља подгорички радио Антена М.

"Колегама сам изрекао меру удаљења са седнице. Они не могу присуствовати седницама наредних 15 дана", рекао је председник црногорског парламента Иван Брајовић.  

Седница парламента је, после хапшења посланика Демократског фронта, настављена, а свих 45 присутних посланика владајуће Демократске партије социјалиста, СД-а, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе, Форце и СДП-а изгласало је закон о слободи вероисповести.

Реагујући на гласање у парламенту, Демократски фронт је оценио да је закон усвојен у "атмосфери тоталне диктатуре".

"После киднаповања посланика ДФ-а из Скупштине Црне Горе, режим је у атмосфери тоталне диктатуре, уз аплауз, усвојио срамни закон против Српске православне цркве", објавио је Демократски фронт на Фејсбуку.

Нешто раније, посланик Демократског фронта Андрија Мандић рекао је да седница неће бити одржана ”док се полиција не обрачуна” са посланицима његове странке.

”Ми смо спремни да се бијемо са вама, свему смо наредни, ово је наш дом, ми смо посланици. Ово није ваш дом. Седница се неће наставити док се обезбеђење не обрачуна са ДФ-ом”, рекао је Мандић.

”Ми смо рекли да смо спремни да погинемо за нашу цркву, то вечерас демонстрирамо”, рекао је Мандић.

Привођењу посланика Демократског фронта претходио је врео дан у Црној Гори, пошто су противници доношења закона о слободи вероисповести блокирали путеве и поставили барикаде у Подгорици.  

Телевизија Црне Горе јавила је и да је због блокаде питева на неколико места у тој држави било ухапшених, укључујући и свештеника СПЦ.  

број коментара 11 Пошаљи коментар
(петак, 27. дец 2019, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

E ovako

Sve se zavrsava dijalogom a ne vikom galamom , psovanjem , vredjanjem napadima i slicno ...

(петак, 27. дец 2019, 08:37) - Богдан [нерегистровани]

Суноврат разума

Посланици владајуће Демократске партије социјалиста, СД-а, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе, Форце и СДП-а, обневидели од мржње према Србији и Србима, уз подршку својих следбеника и државног апарата силе, усвојише назови закон о слободи вероисповести.

(петак, 27. дец 2019, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

Срамота


Шта уради Мило? Твоја срамота живеће док је људи.

(петак, 27. дец 2019, 07:17) - anonymous [нерегистровани]

Miki

To više nije Crna Gora.
To je Mila Djukanovica Crna Gora.

(петак, 27. дец 2019, 05:37) - anonymous [нерегистровани]

Sramno i kukavicki

Izglasani zakon ne vazi. U Crnoj Gori nema demokratije.

(петак, 27. дец 2019, 04:48) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatno

Gde su vajni zastitnici ljudskih prava, gde je Evropa, taj vrhunac civilizacije da brani volju naroda pravoslavnog??

(петак, 27. дец 2019, 04:43) - Miami [нерегистровани]

realno

Tu je i podrska iz Beograda.. Nigde u demokratskom svetu, vlast ne hapsi clanove parlamenta, zabranjuje verske slobode, nacionalizuje crkve...

(петак, 27. дец 2019, 02:15) - anonymous [нерегистровани]

Лепо баш лепо

Демократија на делу.

(петак, 27. дец 2019, 02:15) - anonymous [нерегистровани]

Шта чека Србија?

?

(петак, 27. дец 2019, 02:08) - A.Semjonov [нерегистровани]

O vremena ...

Neusudjujem da imenijem akt crnogorskog režima.