Инциденти у Подгорици – полиција ухапсила посланике Демократског фронта, усвојен спорни закон о слободи вероисповести

Црногорска полиција ухапсила је 22 особе, укључујући и 18 посланика Демократског фронта, недуго пошто су одбачени сви амандмани те странке на закон о слободи вероисповести. Седница парламента је, после серије инцидената и привођења посланика ДФ-а, настављена. Усвојен закон о слободи вероисповести. ДФ: Сраман закон против СПЦ.

Полиција је ухапсила све посланике Демократског фронта и још четири особе, недуго пошто је у начелу усвојен закон о слободи вероисповести и одбијени амандмант ДФ-а, што је покренуло серију инцидената, јављају подгорички медији.

Инцидент се догодио после одбијања три амандмана које је Митрополија доставила преко Демократског фронта. У скупштинској сали је бачена димна петарда, настало гурање, свађа, вика, по речима појединих посланика почупани су и микрофони са стола председавајућег и у сали је интервенисало додатно скупштинско обезбеђење.

Полиција је у две марице одвела посланике ове странке у подгорички центар безбедности, а посланица Демократског фронта Марина Јочић је позвала грађане Црне Горе да изађу на улице.

Приведене су укупно 22 особе, укључујући 18 посланика Демократског фронта.

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић објавио је снимак из полицијске марице која је посланике те странке превозила у центар безбедности и том приликом навео да је у инцидентима повређен Милан Кнежевић.

Недуго посла хапшења, испоред подгоричког центра безбедности окупило се неколико десетина грађана, укључујући и чланове породица ухапшених посланика, јавља подгорички радио Антена М.

"Колегама сам изрекао меру удаљења са седнице. Они не могу присуствовати седницама наредних 15 дана", рекао је председник црногорског парламента Иван Брајовић.  

Седница парламента је, после хапшења посланика Демократског фронта, настављена, а свих 45 присутних посланика владајуће Демократске партије социјалиста, СД-а, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе, Форце и СДП-а изгласало је закон о слободи вероисповести.

Реагујући на гласање у парламенту, Демократски фронт је оценио да је закон усвојен у "атмосфери тоталне диктатуре".

"После киднаповања посланика ДФ-а из Скупштине Црне Горе, режим је у атмосфери тоталне диктатуре, уз аплауз, усвојио срамни закон против Српске православне цркве", објавио је Демократски фронт на Фејсбуку.

Нешто раније, посланик Демократског фронта Андрија Мандић рекао је да седница неће бити одржана ”док се полиција не обрачуна” са посланицима његове странке.

”Ми смо спремни да се бијемо са вама, свему смо наредни, ово је наш дом, ми смо посланици. Ово није ваш дом. Седница се неће наставити док се обезбеђење не обрачуна са ДФ-ом”, рекао је Мандић.

”Ми смо рекли да смо спремни да погинемо за нашу цркву, то вечерас демонстрирамо”, рекао је Мандић.

Привођењу посланика Демократског фронта претходио је врео дан у Црној Гори, пошто су противници доношења закона о слободи вероисповести блокирали путеве и поставили барикаде у Подгорици.  

Телевизија Црне Горе јавила је и да је због блокаде питева на неколико места у тој држави било ухапшених, укључујући и свештеника СПЦ.  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво